Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Επιστολή για τη δημόσια διαφανή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου

Καταθέσαμε την παρακάτω επιστολή προς το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους δημοτικούς συμβούλους Βύρωνα

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής. Ζητάμε αυτό να ξεκινήσει άμεσα και μαζί με τη δημόσια ανακοίνωση της πρόσκλησης για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να υπάρχουν και οι εισηγήσεις. 

Επίσης, είναι απαραίτητο: να υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων των συμβουλίων με τρόπο, ώστε να αποτυπώνονται σε εικόνα και ήχο οι τοποθετήσεις των παρατάξεων και των συμβούλων, η όλη συζήτηση και η συνολική εικόνα και - να αναρτώνται στο κανάλι youtube του δήμου Βύρωνα τα βίντεο από όλες τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Το τελευταίο διάστημα η αναμετάδοση των συνεδριάσεων γινόταν με αναμετάδοση μόνο του ήχου, ενώ η εικόνα ήταν σταθερά μόνο με το προεδρείο. Διαπιστώσαμε ότι τώρα σταμάτησε εντελώς ακόμα και αυτή η λειψή αναμετάδοση και η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει ανέβει δημόσια ούτε εκ των υστέρων στο κανάλι. Δεν γνωρίζουμε το λόγο.

Αποτελεί στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας, διαφάνειας και λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες η δημοσιότητα των συνεδριάσεων. Είναι απαραίτητο και επιβάλλεται να υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση και να αναρτώνται τα βίντεο από τις συνεδριάσεις και ζητάμε άμεσα να ανέβει το αντίστοιχο βίντεο από την πρόσφατη συνεδρίαση. 

Είναι γνωστό ότι ως Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα καθιερώσαμε από το 2006 που δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα μας, να δημοσιοποιούμε προσκλήσεις, αποφάσεις και πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό. Μετά κάποια χρόνια η πολιτεία καθιέρωσε θεσμικά να υπάρχει δημοσιοποίηση των προσκλήσεων και αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Σήμερα τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια των μεγάλων δήμων αναμεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις και υπάρχει δημόσια το πλήρες αρχείο με τα βίντεο των συνεδριάσεων.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ούτε οικονομική πρόφαση για να μη γίνεται από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα αυτή η αναμετάδοση με τεχνικά άρτιο τρόπο με μέριμνα της ίδιας της δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί, τον καιρό που υπάρχουν και διατίθενται άνω των 4,5 εκ. € για να γίνει ο Βύρωνας «έξυπνη πόλη», να μην υπάρχει σωστή τεχνικά αναμετάδοση και ανάρτηση των συνεδριάσεων η οποία είναι δωρεάν και είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση έλλειψης οικονομικών δυνατοτήτων.

Εμείς, ως Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα ηχογραφούσαμε τις συνεδριάσεις, ενώ έχουμε αρχίσει και βιντεοσκοπούμε τις περισσότερες τοποθετήσεις μας και τις δημοσιοποιούμε στα ΜΜΕ μας, μιας και δίνουμε λόγο και στα μέλη και τους φίλους της παράταξης για τις θέσεις που διατυπώνουμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Αν δεν ληφθούν μέτρα για να υπάρξει αναμετάδοση από το δήμο, σας ενημερώνουμε ότι από την επόμενη φορά θα φροντίσουμε να προχωρήσουμε σε ζωντανή αναμετάδοση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα. Ζητάμε στο cd που δίνεται με την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών να υπάρχει και το ηχητικό αρχείο των συμβουλίων.

Είναι δημοκρατική υποχρέωση να υπάρχει δημόσια αναμετάδοση και ανάρτηση των συνεδριάσεων των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Η αναχρονιστική αντίληψη για περίκλειστα συμβούλια και μη δημοσιοποίηση των εισηγήσεων, των πρακτικών και των συνεδριάσεων των συμβουλίων δεν μπορεί να συνεχίζεται και από τη σημερινή δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ, όπως γινόταν και από την προηγούμενη της Ν.Δ. και τις ακόμα πιο παλιές.

15/6/2022  

Για την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα 

 Μαρία Μπικάκη