Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ψήφισμα του δημοτικού συμβούλιου Βύρωνα για τη δίκη σε 2ο βαθμό της Χ.Α.

Μετά από πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα υιοθετήθηκε το παρακάτω ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα τη Δευτέρα 6/6/2022. 

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ

Στις 15 Ιουνίου 2022 αρχίζει στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Στον πρώτο βαθμό, η ιστορική πια απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, με αριθμό 2644/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, έκρινε ένοχους και έστειλε στη φυλακή τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης (επτά κατηγορούμενους), ενώ καταδίκασε άλλους σαράντα-τρεις κατηγορούμενους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων όπως η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Δεκάδες άλλες επιθέσεις, όπως οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ,η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, κοκ, κρίθηκε ότι τελέστηκαν στα πλαίσια δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και στα πλαίσια εντολής της ηγεσίας της. 

Αλλά ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της φασιστικής βίας δεν εξέλιπε. Υπολείμματα της Χ.Α, παραφυάδες της και αντίστοιχες φασιστικές συμμορίες δραστηριοποιούνται ξανά με σωρεία τραμπούκικων επιθέσεων, αλλά και νέων δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, αριστερών, αντιφασιστών ακόμα και όσων έχουν διαφορετική εμφάνιση από τα δικά τους πρότυπα. 

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, τις οικογένειες τους, καθώς και για τους συνήγορους πολιτικής αγωγής ξεκινά ένας δεύτερος δικαστικός αγώνας. Δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση και καμία βεβαιότητα ότι το κεκτημένο της πρωτόδικης απόφασης θα επαναληφθεί. Κάθε κατηγορούμενος που έχει ασκήσει έφεση επιδιώκει την αθώωσή του και η δίκη είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, από την αθώωση μέχρι και τη μείωση των ποινών. 

Ως δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα θεωρούμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα δεν μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς διαχρονικής ατιμωρησίας. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί να μην υπάρχει καμιά ανοχή στις εγκληματικές δολοφονικές δράσεις των φασιστών. Να καταδικαστούν παραδειγματικά και αμετάκλητα και να παραμείνουν στη φυλακή. Δεν είναι αθώοι.