Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Σύσκεψη κινήσεων περιφερειών και δήμων με συμμετοχή της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα


Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα συμμετείχε σε σύσκεψη αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων περιφερειών και δήμων. Η σύσκεψη είχε διάρκεια 4,5 ωρών περίπου και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/5/2020 με ζωντανή και διαδικτυακή παρουσία. Συνέβαλε στη συνέχιση και αναβάθμιση του Συντονισμού των κινήσεων περιφερειών και δήμων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ | Τη σύσκεψη παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τις παρακάτω κινήσεις:

Περιφερειακές κινήσεις (8)
1. Αττική : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
2. Βόρειο Αιγαίο : Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά
3. Δυτική Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
4. Θεσσαλία : Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία - Ανταρσία για την Ανατροπή
5. Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
6. Κρήτη : Ανυπότακτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση
7. Πελοπόννησος : Ανταρσία στο Μωριά - Συμπόρευση για την ανατροπή
8. Στερεά Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Κινήσεις σε δήμους (24)
1. Αγ. Αναργύρων-Καματερού : Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού
2. Αγ. Παρασκευή : Φυσάει Κόντρα στην Αγ. Παρασκευή 
3. Αγρίνιο : Ανυπότακτο Αγρίνιο
4. Αθήνα : Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
5. Αθήνα : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα - Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ
6. Αμπελόκηποι – Μενεμένη : Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης\
7. Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας – Με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής
8. Βύρωνα : Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
9. Δάφνης - Υμηττού : Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης - Υμηττού Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.
10. Ελληνικού - Αργυρούπολης :Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού - Αργυρούπολης
11. Θέρμης : Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής
12. Θεσσαλονίκης : Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής Δήμου Θεσσαλονίκης
13. Θεσσαλονίκης : Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή
14. Ίλιον : Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ)
15. Καισαριανή : Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση
16. Καλλιθέα : Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας "Μια Πόλη στο Δρόμο" 
17. Νέα Σμύρνη : Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
18. Νέο Ηράκλειο : Κόκκινη Ρωγμή - Αγώνας-Ρήξη-Ανατροπή στο Ηράκλειο
19. Νίκαια – Ρέντη : Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης
20. Πάτρα : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο
21. Πειραιάς : Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά Ανταρσία στο Λιμάνι
22. Περιστέρι : Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
23. Πετρούπολη : Ανυπότακτη Πετρούπολη 
24. Χανιά : Ανταρσία στα Χανιά

Έγιναν 23 τοποθετήσεις (8 ομιλητές από 7 περιφερειακές και 16 ομιλητές από 13 δημοτικές κινήσεις). Απασχόλησαν τη συζήτηση πολλά θέματα που αφορούν την πολιτική κατάσταση στη νέα περίοδο της πανδημίας και των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές και επηρεάζουν όλα τα πεδία ευθύνης και των περιφερειών και δήμων.


Αποτίμησαν θετικά κοινές δράσεις του προηγούμενου διαστήματος, όπως η αποστολή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη Λέσβο που κόντραρε το κλίμα ακροδεξιάς στροφής και την αντιπροσφυγική εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, την κοινή ανακοίνωση των κινήσεων για την πανδημία που εξόπλισε τις κινήσεις και βοήθησε με τις θέσεις μας κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα να εκφραστεί μια πολιτική στάση αντίστασης και βαθύτερης θεώρησης των κινήσεων για μια σειρά θέματα στα οποία είχαν επίδραση τα μέτρα, την ανακοίνωση για τις διώξεις ενάντια στην κίνηση στου Ζωγράφου, την παρουσία στη συγκέντρωση στη Βουλή ενάντια στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και τις κοινές τοπικές δράσεις συντονισμού σε γειτονικές περιοχές για διάφορα ζητήματα. 

Η κατάσταση με τον κορονοϊό ανέδειξε ότι οι κινήσεις μας μπήκαν μπροστά με δράσεις για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και δεν υποτάχτηκαν στο νόμο της αδράνειας και της σιωπής που επεδίωκε το σύστημα και επέδρασε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συμβιβάστηκαν και σε παρατάξεις που μιλούν στο όνομα της αριστεράς. 

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια τεράστια αναδιάρθρωση από κυβέρνηση, Ε.Ε. και όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα με συναίνεση και από το ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και σε όφελος των καπιταλιστών που εκδηλώνεται ολοκληρωτικά σε όλα τα επίπεδα με πρόσχημα την πανδημία και ανάλογη χρειάζεται να είναι και η απάντηση της αριστεράς. Στη συζήτηση που έγινε, ήρθε η εικόνα ότι οι κινήσεις μας στις περιοχές τους:

· Αναδεικνύουν τις δραματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας που δημιούργησε η πολιτική των κυβερνήσεων που προωθεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας και τη συνέχιση της πολιτικής απαξίωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Πρωτοστάτησαν σε δράσεις στο πλάι του κινήματος των εργαζόμενων στην υγεία. Αντιμετώπισαν διώξεις και πρόστιμα.

· Υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα που καταστρατηγούνται για όλους τους εργαζόμενους με την αναστολή συμβάσεων, την μετατροπή της πλήρους σε εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση των μισθών, απολύσεις, το μεγάλο πλήγμα στους κλάδους του επισιτισμού, τουρισμού. Αγωνίζονται μαζί και με τους εργαζόμενους στους δήμους και τις περιφέρειες ενάντια στην εκμετάλλευση της ελαστικής εργασίας και την επέκταση των συμβάσεων περιορισμένου χρόνου, για να σταματήσει η εκμετάλλευση του προσωπικού καθαριότητας.  

· Προβάλλουν τη σημασία της περιβαλλοντικής κρίσης με τις τραγικές συνέπειες που βιώνουμε και αξίας υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος από την επέλαση του κεφαλαίου που πατρονάρουν οι κυβερνήσεις με τους νόμους όπως ο νόμος "Επενδύω στην Ελλάδα" και ο πρόσφατος νόμος για την περιβαλλοντική νομοθεσία.  

· Είναι αντιμέτωπες με την αντιδημοκρατικό κατήφορο απαγορεύσεων, ελέγχων, επιτηρήσεων και καταστολής. Αυτό εκφράζεται και με τις αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις με ΠΝΠ και νόμους που πέρασαν αυτό το διάστημα στο πλαίσιο λειτουργίας των περιφερειών και δήμων που ενισχύουν το συγκεντρωτικό χαρακτήρα λειτουργίας τους, αφαιρούν αρμοδιότητες από τα συμβούλια επιφυλάσσοντας τους διακοσμητικό ρόλο, υποβιβάζουν έως εκμηδενισμού το ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά και στοχεύουν στην κατάργηση της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα των κατοίκων.

 Όλα αυτά μαζί με τις αλλαγές που σχεδιάζουν στο εκλογικό σύστημα δημιουργούν ένα περιβάλλον σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Οι κινήσεις μας αντέδρασαν σε αυτά τα μέτρα και στην κατάργηση των συνεδριάσεων και τις ψηφοφορίες δια περιφοράς που μεθόδευσαν διάφορες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, καθώς και στην άρνηση να τεθούν τα λαϊκά προβλήματα που έφερε η πανδημία και η κρίση στο κέντρο της συζήτησης των συμβουλίων. 

· Βρίσκονται μπροστά σε ένα σχεδιασμό για νέα αρχιτεκτονική του τοπικού κράτους που αποβλέπει σε μεγαλύτερη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι διαρροές για τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΣ για μεταφορά αρμοδιοτήτων για ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας και σχολεία είναι ενδεικτικές των προθέσεων Ε.Ε. και κυβέρνησης.  

· Αντιστέκονται στη μεθοδευμένη εκχώρηση από τις κυβερνήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων κατ’ απαίτηση της Ε.Ε. στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αυτή την περίοδο επιταχύνεται με επιπτώσεις στις ζωές και το περιβάλλον, όπως με την επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή και τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, την κατασκευή και νέων ΧΥΤΑ, αλλά και τη χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης σε προστατευόμενες περιοχές.

· Στέκονται στο πλάι των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στην προώθηση των σχεδίων για λεηλασία της φύσης από τις ΒΑΠΕ στα Άγραφα, την Εύβοια, την Κρήτη, το Αιγαίο, τη Δυτ. Μακεδονία, ακόμα και στην Αττική κ.α., καθώς και στα κινήματα ενάντια στις εξορύξεις. Και χρειάζεται να επεξεργαστούν παραπέρα τις θέσεις τους για το θέμα της ενέργειας.

· Είναι αντιμέτωπες με ένα σχέδιο αστικών αναπλάσεων και «αξιοποίησης» των δημόσιων χώρων που αποβλέπει στην αντιμετώπισή τους ως πηγή κέρδους και παράδοσης τους σε εκμετάλλευση, καταστρατηγώντας το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης. Σε αυτά τα πλαίσια εντάχτηκε το κλείσιμο των ελεύθερων χώρων, αλσών, περιπατητικών διαδρομών δίπλα στη θάλασσα. Το σχεδιασμό εκχώρησης διαχείρισης τους από ιδιωτικές εταιρείες. Οι κινήσεις μας υπερασπίζονται τους δημόσιους χώρους ενάντια στην εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση τους και το δικαίωμα της προσβασιμότητας από τους κατοίκους κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου και της καταστολής που επιδιώκει να ενοχοποιήσει τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και την παραμονή στις πλατείες.  

· Αντιμετωπίζουν την επέλαση του κεφαλαίου για εκμετάλλευση του χώρου, όπως στο Ελληνικό, στον Υμηττό, στις παραλίες, ακόμα και στη θάλασσα με ιδιωτικά καταδυτικά πάρκα. Απέναντι σε αυτά οι γειτονικές κινήσεις μας οργανώνουν κοινές συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις στις διάφορες περιοχές. 

· Βρίσκονται μπροστά σε μια έξαρση της ανεργίας και της φτώχειας που θα εκτοξεύσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα είναι σε ανέχεια και θα χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Ιδιαίτερα επίσης προβλήματα θα προκύψουν με την επίθεση στο δικαίωμα στη στέγαση, ακριβά ενοίκια, έλλειψη διαθέσιμων σπιτιών, λήξη της λειψής προστασίας της α’ κατοικίας, διακοπές ρεύματος και νερού. Θα χρειαστεί να πυκνώνουν και να στηριχτούν οι προσπάθειες συλλογικοτήτων αγώνα και αλληλεγγύης στις γειτονιές και ο συντονισμός τους. Να απαιτηθεί η μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά που η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές δεν το βάζουν όπως έκαναν οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. 

· Ιδιαίτερη σημασία αποτελεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των προσφύγων και της ένταξης τους στις πόλεις και τα χωριά μας. Να σηκωθεί τείχος αντίθεσης στην απόφαση της κυβέρνησης για εξώσεις των προσφύγων από κατοικίες και κλείσιμο δομών φιλοξενίας. Να απαιτηθεί η διάθεση δημόσιων κατάλληλων κτιρίων για τη στέγασή τους μέσα στις κατοικημένες περιοχές και η λειτουργία προγραμμάτων στέγασης σε κατοικίες για τους πρόσφυγες και όλους τους άστεγους. 

· Αποδείχτηκε και με τα πρόσφατα γεγονότα της πανδημίας και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση -που περιορίστηκαν υγειονομικά μόνο στην ατομική ευθύνη και την αποστασιοποίηση, ενώ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για πέρασμα αντιδημοκρατικών και αντεργατικών μέτρων και χαριστικών ρυθμίσεων για το κεφάλαιο-, ότι υπήρξε ευρύτερη συναίνεση από πολιτικές δυνάμεις και όλο σχεδόν το φάσμα των άλλων παρατάξεων και πέρα από το συμπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και κινήσεων που μιλούν στο όνομα της αριστεράς αλλά ανακοίνωσαν αναστολή της λειτουργίας τους λόγω πανδημίας, ακόμα και παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωσης που ταυτίστηκαν σε διάφορα θέματα (πχ κλείσιμο-απαγόρευση πρόσβασης σε ελεύθερους δημόσιους χώρους).

Οι κινήσεις μας με τον αριστερό μαχητικό αντιδιαχειριστικό προσανατολισμό τους αποτέλεσαν τη δύναμη εκείνη που αντιστάθηκε, δεν μπήκε στη λογική της σιωπής και της μετάθεσης της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης στο μέλλον, κράτησε από την αρχή υπεύθυνη αγωνιστική διεκδικητική στάση και για τα θέματα της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και για όλα τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα που το σύστημα θέλει σε καραντίνα. Συνέβαλε έτσι και στην αφύπνιση μαχόμενων δυνάμεων. 

· Όλα τα παραπάνω χρειάζεται να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο: - για ανέβασμα της δράσης των κινήσεων και του συντονισμού τους, σε επικοινωνία με το εργατικό κίνημα, - για τη στήριξη των κινηματικών συλλογικοτήτων στις περιοχές και - για την ανάπτυξη αγώνων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός κινήματος αγώνα και ανατροπής των σχεδιασμών κυβέρνησης και κεφαλαίου για την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων και των συνθηκών και χώρων διαβίωσης που δικαιούμαστε. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν οι παρακάτω κοινές δράσεις και ενέργειες:



1.   Περί το τέλος Ιούνη ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων με ευθύνη της προετοιμασίας από την ΑΑ Αττικής, τις κινήσεις δήμων από τα Δυτικά τις Αττικής, των Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία και των δήμων της Θεσσαλονίκης και της Αριστερής Παρέμβασης Θεσσαλίας.

2.   Κοινή ανακοίνωση των κινήσεων για τις αλλαγές στο τοπικό κράτος (σχέδιο από Αριστερή Κίνηση Περιστερίου).

3.   Κοινή παρουσία κάλεσμα των κινήσεων για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος (5/6).

4.   Κοινή ανακοίνωση και αφίσα των κινήσεων για το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο (σχέδια από Εκτός Σχεδίου Ν. Ιωνίας) που θα συμβάλλει στις δράσεις μας που ήδη γίνονται και σε μιας μορφής κοινή καμπάνια.

5.   Κοινή ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα περί περάσματος αρμοδιοτήτων για Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και σχολεία στους δήμους (σχέδιο από Α.Α. Αθήνας μαζί με Αριστερή Κίνηση Ιλίου).