Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση: Ενημέρωση από το δημοτικό συμβούλιο και οι προτάσεις μας


Πριν λίγες μέρες είχαμε ενημερώσει τους κατοίκους των γειτονιών μας, για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να λύσει το στεγαστικό της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, κατασκευάζοντας λυόμενα και προκάτ κτήρια εντός των ήδη μικρών προαυλίων των σχολείων, ή παίρνοντας αίθουσες (πχ εργαστήρια) από σχολεία. Μετά από αντιδράσεις συλλόγων γονέων και δασκάλων της περιοχής η δημοτική αρχή έκανε πίσω, ενώ αποδεχόμενη την πρόταση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα, δέχτηκε την πραγματοποίηση δια ζώσης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για αυτό το θέμα.

Η δια ζώσης συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 22 Ιουνίου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ: Η δημοτική αρχή βρήκε αφορμή το γεγονός ότι αντί για 2-3 εκπροσώπους γονέων και δασκάλων ανέβηκαν στον χώρο συνεδρίασης λίγο περισσότεροι, και με δικαιολογία –τι άλλο;- την …επιδημία κορονοϊού, σταμάτησε την συνεδρίαση και ανακοίνωσε την διεξαγωγή νέας διαδικτυακής αυτή την φορά, για μεθαύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Πρόκειται για μια ακόμα κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής, με στόχο το να «λυθεί» τελικά το πρόβλημα, με τον δικό της λάθος τρόπο, δηλαδή με λυόμενα και προκάτ κατασκευές καταλαμβάνοντας και μικραίνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη μικρά προαύλια των σχολικών κτηρίων. Η δημοτική αρχή, δεν θέλει ούτε να αγωνιστεί διεκδικώντας χρήματα από την κεντρική διοίκηση, ούτε να προβεί σε απαλλοτριώσεις εντός του οικιστικού ιστού της πόλης.


Εμείς κάναμε και καταθέτουμε ξανά δημόσια την εξής πρόταση: Θέλουμε νέες κτηριακές υποδομές για να στεγαστεί σωστά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση; Θέλουμε! Μας κάνουν τα λυόμενα και οι προκάτ κατασκευές και μάλιστα καταλαμβάνοντας χώρο και μικραίνοντας τα ήδη μικρά προαύλια των σχολείων; Όχι! Τι προτείνουμε;

Α. Να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο την διεκδίκηση με έμπρακτο και αγωνιστικό τρόπο χρημάτων από την κεντρική διοίκηση, για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων στον Βύρωνα. Λεφτά υπάρχουν, όλοι βλέπουμε αυτόν τον καιρό το πόσα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ σε κολλητούς, σε ΜΜΕ, σε φίλιες επιχειρήσεις! Για την Υγεία δεν υπάρχουν λεφτά, ιδιωτικοποιήστε την! Για την Παιδεία δεν υπάρχουν λεφτά, βάλτε σκοταδιστικές διδασκαλίες και αφαιρέστε ό,τι πιο καλό υπήρχε! Αυτή είναι η πολιτική και η νοοτροπία της ΝΔ. Ο δήμος Βύρωνα τι θα κάνει; Θα συνεχίσει να κάνει τον αμέτοχο παρατηρητή; Ή θα διεκδικήσει τα χρήματα που αρμόζουν για σύγχρονα κατάλληλα για την εκπαίδευση κτήρια εντός οικιστικού ιστού;


Β. Προτείνουμε την απαλλοτρίωση κτηρίων εντός του οικιστικού ιστού της πόλης μας και την ανακατασκευή τους με κατάλληλες προδιαγραφές για να στεγάσουν την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Υπάρχουν τέτια οικόπεδα και κτήρια; Ναι, υπάρχουν σχολάζουσες κληρονομιές για τις οποίες είναι ενήμερη η δημοτική αρχή από τον Σεπτέμβρη του 2019 (πχ τα οικόπεδα στην Νικηφορίδη ένθεν κακείθεν του κινηματογράφου «Λάουρα»)! Και αυτά είναι αυτά που γνωρίζουμε εμείς! Η δημοτική αρχή έχει κάνει κάτι για να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου οι σχολάζουσες κληρονομιές εντός του οικιστικού ιστού; Δεν μας έχει ενημερώσει μήνες τώρα! 


Βύρωνας, 24 Ιουνίου 2020
Αριστερή Παρέμβαση