Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Κάλεσμα για το Σάββατο 20/6, 2 μμ Ομόνοια- Μέρα κοινής δράσης για τα δικαιώματα των προσφύγων


Η κυβέρνηση ανήγγειλε την έξωση πάνω από 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που μένουν. 2.500 από καμπς, 600 από ξενοδοχεία, και 7.400 από διαμερίσματα. Σκοπεύουν να τους πετάξουν στο δρόμο προσθέτοντας χιλιάδες ακόμα στους άστεγους που υπάρχουν στη χώρα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βασίστηκε σε προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την έξωση μετά από 6 μήνες και τον τροποποίησε προς το χειρότερο δίνοντας περιθώριο μόνο ένα μήνα μετά την απόδοση ασύλου. 

Αυτή η πολιτική απέναντι στα θύματα πολέμων, διώξεων, βασανιστηρίων, που έχουν χάσει τα πάντα και έμεναν σε χώρους με το πρόγραμμα Εστία, περιλαμβάνει και τη διακοπή του επιδόματος (πάλι με χρήματα διεθνών οργανισμών) καταδικάζοντας τους και στην πείνα μαζί με την αστεγία. Και υποκριτικά ισχυρίζονται ότι οι χώροι θα διατεθούν για να έρθουν άλλοι πρόσφυγες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όταν την ίδια ώρα κτίζουν νέες φυλακές για πρόσφυγες στα νησιά. 

Ταυτόχρονα εφαρμόζουν: Φυλάκιση σε κλειστές δομές απομονωμένες από τον αστικό ιστό για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, χωρίς δυνατότητα επίσκεψης ντόπιων και με φιρμάνια για απαγόρευση εξόδου των προσφύγων με διάφορα προσχήματα. Περιορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης ασύλου με fast-truck εξετάσεις αιτημάτων τους. Κράτηση σε προαναχωρησιακές φυλακές και γρήγορες απελάσεις για όσους απορρίφτηκε η αίτηση. Εγκληματικές παραλείψεις στην προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με υπερσυνωστισμό και εγκλεισμό και ως μέσο αποτροπής εισόδου προσφύγων στη χώρα, που ειδικά με τον κορονοϊό είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Ενώ, υπάρχουν καταγγελίες και αποδείξεις για παράνομες κρυφές επαναπροωθήσεις και δολοφονικές απωθήσεις, χωρίς καν καταγραφή και δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου. Αυτή η πολιτική της Ν.Δ. πάτησε πάνω στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και στη γκετοποίηση των προσφύγων με τη δημιουργία στρατοπέδων αποκομμένων από τις κατοικημένες περιοχές που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η πολιτική των δυνάμεων του συστήματος που αναγορεύει τους πρόσφυγες σε εχθρούς και εισβολείς, την ίδια ώρα που στηρίζουν εισβολές του ΝΑΤΟ και επεμβάσεις της Ε.Ε. σε ξένες χώρες οδηγώντας τους σε πολέμους, προκαλώντας ξεριζωμούς, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι η πολιτική που κολακεύει τα ακροδεξιά ακροατήρια και οπλίζει τα χέρια των ναζιστών που καίνε ξενοδοχεία και δομές για πρόσφυγες. Που υποθάλπει το καθεστώς απαρτχάιντ και στρέφεται ενάντια και στους ντόπιους εργαζόμενους, νέους, φτωχούς, υπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και εκκολάπτοντας το αυγό του φιδιού.


Οι πρόσφυγες που έλαβαν τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης ήδη αντιδρούν και κινητοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Κάτω από την κατακραυγή το Υπουργείο Αντιπροσφυγικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι θα δώσει κάποια αναβολή για όσους μένουν σε καμπ, αλλά τίποτα για τους άλλους. Ενώ, προβάλλει ως λύση ότι μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα Helios. Όμως, καμιά εξασφάλιση δεν προσφέρει αυτό το πρόγραμμα των 6 έως 12 μηνών, που λειτουργεί με ένα επίδομα ενοικίου χωρίς καμιά άλλη οικονομική βοήθεια, μόνο για όσους έχουν τις αυστηρές προϋποθέσεις και υποχρεώνει τον πρόσφυγα να βρει μόνος του κατοικία όταν αυτές είναι δυσεύρετες, ακριβές και δεν νοικιάζονται εύκολα στους πρόσφυγες με το ξενοφοβικό κλίμα που καλλιεργεί κυβέρνηση και ΜΜΕ. 

Να σταματήσει η εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης και το φαγοπότι των ημέτερων εργολάβων στις πλάτες των προσφύγων με τα εκατομμύρια € για τις δυνάμεις καταστολής, νέους φράκτες στον Έβρο και στο Αιγαίο, κατασκευές φυλακών και στρατοπέδων, χαριστικές συμβάσεις, ακόμα και σε μυστικά κονδύλια. Η πολιτική αυτή είναι εγκληματική για τους πρόσφυγες, επικίνδυνη για το λαό μας και αδιέξοδη. Τρέφει κυκλώματα εκμετάλλευσης, αυξάνει το ρατσισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό. Αγωνιζόμαστε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες για:

- Να ζήσουμε μαζί ειρηνικά ντόπιοι και πρόσφυγες μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας.
- Να υψώσουμε τείχος αντίστασης και αλληλεγγύης για να μην περάσουν τα σχέδια των εξώσεων.
- Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Όχι στη γκετοποίηση.
- Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα πάντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές για μεταβατικό περιορισμένο χρόνο μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες. - Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.
- Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
- Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
- Απεγκλωβισμός από τα νησιά, όχι σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές.
- Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.
- Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράχτες στον Έβρο και το Αιγαίο. - Ανεμπόδιστη είσοδος και δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου από τους πρόσφυγες στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες.
- Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Καλούμε όλες τις αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές οργανώσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες να οργανώσουμε:
- κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στέγασης των προσφύγων
- κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις το Σάββατο 20/6/2020.

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ - ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ – ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ | ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΔΟΜΕΣ, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ