Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Ενημέρωση από την ανοιχτή συζήτηση για την πανδημία


Πολύς κόσμος παρακολούθησε την χτεσινή ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η πανδημία - αιτίες, διαστάσεις, οι παρενέργειες της στη ζωή, την εργασία, τις ελευθερίες. Τι να κάνουμε;» που έγινε στο φιλόξενο χώρο στον περίβολο της Λαμπηδόνας. Μετά τις ενδιαφέρουσες αρχικές τοποθετήσεις από την Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρο Κοινωνικών Ιατρείων και τον Μιχάλη Ρίζο εντατικολόγο του νοσοκομείου Αττικόν & πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ακολούθησε συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Εισηγητικά τονίστηκε ότι η επιδημία υπάρχει, ο ιός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης που έχει καταστρέψει και συνεχίζει να καταστρέφει σε παγκόσμιο επίπεδο, τεράστια οικοσυστήματα για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή την ανάπτυξη που μας πουλάνε κάθε μέρα στα καθεστωτικά ΜΜΕ και -φυσικά- για το κέρδος: Η φύση εκδικείται και θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, αν θέλουμε η ανθρωπότητα να επιβιώσει.

Διαπιστώσαμε επίσης, πολύ σοβαρά πράγματα χτες: Για παράδειγμα, αν κάποιοι ήλπιζαν ότι τα έθνη/κράτη και οι υπερεθνικές ενώσεις του κεφαλαίου θα κάνουν στροφή και από τις ιδιωτικοποιήσεις θα στραφούν σε Κευνσιανά μοντέλα ενισχύοντας πχ τα τόσο αναγκαία δημόσια συστήματα περίθαλψης, καλύτερα να το ξεχάσουν. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, παρά μόνο αν ο λαός μαζικά εξεγερθεί για κάτι τέτοιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ανάγκη κρατών και κεφαλαίων γιατί έτσι υπάρχουν, έτσι βγάζουν λεφτά εις βάρος μας, εις βάρος των λαών.

Άλλη σοβαρή διαπίστωση ήταν ότι η επιδημία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της βιο-πολιτικής εκ μέρους κράτους και κεφαλαίου διεθνώς, για πειθάρχηση και υπακοή των λαών στην ατζέντα του κεφαλαίου, πάντα φυσικά στο όνομα της "προστασίας της Υγείας"! Θα μας κάνουν στο τέλος, να φοβόμαστε τον διπλανό μας μήπως και είναι πιθανή...υγειονομική βόμβα; Σε καμία περίπτωση, ας το ξεχάσουν!

Καταγράφηκε η διάθεση όλων τέτοιες συζητήσεις να συνεχιστούν, για να συμβάλλουν σε ένα αγωνιστικό κίνημα διεκδίκησης για την υγεία, την παιδεία, την εργασία, για την αναζήτηση μιας αξιοβίωτης ζωής για όλο τον κόσμο, σε αρμονία με την φύση.