Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΟΧΙ κάμερες στα σχολεία και τις σχολικές τάξεις!


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εν μέσω πανδημίας, με το λαό υποχρεωτικά σε καραντίνα και με κλειστά σχολεία, μετά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού πολυνομοσχεδίου και ενώ καταθέτει προς ψήφιση ένα αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο ψήφισε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής 15/5 μία ακόμα άθλια τροπολογία. Με αυτήν θεσμοθετεί την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε περίπτωση «καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός». Επιτρέπει επίσης αυτή η διάταξη, την τοποθέτηση κάμερας στις σχολικές τάξεις, με την δικαιολογία πως «θα προβάλλεται το μάθημα ζωντανά στα σπίτια των μαθητών που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στο σχολείο».

Η κυβέρνηση γνωρίζει την αντίθεση των γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών σε τέτοιες πρακτικές και για αυτό προσέθεσε την τελευταία στιγμή αυτή την τροπολογία σε ένα αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης, άσχετο με την εκπαίδευση!! 

Η τροπολογία είναι απολύτως επικίνδυνη γιατί: 

1. Στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Είναι δυνατή η κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ' αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύναται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός».

Η διάταξη αυτή βαφτίζει/νομιμοποιεί ως κανονική εκπαίδευση την εξ αποστάσεως, ενώ τόσο καιρό παραδεχόταν ότι η ζωντανή διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά άλλη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της πλήρους αντικατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την εξ' αποστάσεως, για οτιδήποτε αποφασίζει το Υπουργείο ότι συνιστά «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός»!

2. Η τροπολογία εισάγει τις κάμερες παρακολούθησης στις σχολικές αίθουσες και στη διδασκαλία! Το μέτρο αυτό κρύβει αμέτρητους κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η είσοδος της κάμερας μέσα σε μια σχολική τάξη και η μαγνητοσκόπηση του μαθήματος αρχικά είναι αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική. Η ζωντανή διαδικασία της μάθησης και της εκπαίδευσης παύει να υπάρχει, η εμπιστοσύνη, η αμεσότητα και η επικοινωνία χάνονται και οριοθετούνται όταν οι πρακτικές εκπαιδευτικού και μαθητών παρακολουθούνται από τρίτους.

Μάλιστα η δια ζώσης εκπαίδευση, αρχίζει να καθίσταται δευτερεύουσα και να παίρνει τη θέση της η σύγχρονη εξ αποστάσεως -που δεν μπορεί να νοηθεί ως εκπαιδευτική διαδικασία- ώστε να εξισωθεί, να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση ή να λειτουργήσει συμπληρωματικά από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία.

Η τάξη δεν είναι reality show!

Η βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας εισάγει ανεξέλεγκτους παράγοντες στην τάξη. Οποιοσδήποτε μπορεί να αξιοποιήσει τη φωνή, την εικόνα, το λάθος, την αστοχία, το ξεστράτισμα, την ανυπακοή, το παιχνίδισμα, το αστείο, τον τσακωμό, οτιδήποτε κάνουν οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί για τους δικούς τους σκοπούς. Κυριαρχεί πίσω από την ανωνυμία και τη σιωπή του. Λογοκρίνει, εκφοβίζει, απειλεί.

Το σχολικό μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκή διάλεξη. Το σχολικό μάθημα δεν παράγεται από μια επιστημονική αυθεντία, αλλά από όλη την τάξη, από όλα τα παιδιά. Ο αυθορμητισμός είναι βασικό στοιχείο της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον δάσκαλο και τους μαθητές του. Η παρουσία της κάμερας θα εξαλείψει κάθε ίχνος αυθορμητισμού. Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα αυτολογοκρίνονται συστηματικά κάτω από το πανοπτικό βλέμμα του «μεγάλου αδελφού».

Η παρακολούθηση ενός μαθήματος μέσα από την κάμερα, αντιβαίνει μάλιστα σε κάθε δικαίωμα του εκπαιδευτικού και του μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Ανά πάσα στιγμή μια κουβέντα ή μια κίνηση μπορεί να δημοσιευτεί και να φτάσει σε χιλιάδες άσχετα μάτια και αυτιά.

Επιπρόσθετα οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών, ακόμα και οι θέσεις εργασίας των αναπληρωτών μπορούν να αντικατασταθούν από κάμερες. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ούτε για livestreaming ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι πρώτιστη υποχρέωση του σχολείου.

Απαιτούμε να προστατευτεί η προσωπική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, μέσα στην τάξη και έξω από αυτή. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αγωνιζόμαστε για ζωντανή και δημιουργική δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, για αυτό και λέμε, έξω οι κάμερες από τα σχολεία!

- Στηρίζουμε τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών στη μη εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσω καμερών.
- Να αποσυρθούν τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και η άθλια χαφιεδίστικη τροπολογία που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και μετατρέπει το μάθημα σε reality show.
- Σχολεία ανοιχτά με τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας.