Η κατεύθυνση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν κύριο προσανατολισμό τη μείωση των επαφών, μέσω περιορισμού-ελέγχου της κυκλοφορίας, χωρίς να μεριμνά παράλληλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διάγνωση των κρουσμάτων. Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν το κλείσιμο παραλιακών και άλλων πεζόδρομων, απαγόρευσης του θαλάσσιου μπάνιου και της πρόσβασης σε δάση, άλση, πάρκα, δημόσιους χώρους και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, παρότι αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στη σωματική άσκηση.
Μάλιστα, για να «νομιμοποιήσει» αυτές τις απαγορεύσεις δεν δίστασε να υιοθετήσει κατασκευασμένες εικόνες για υπερσυνωστισμένους χώρους περιπάτου. Ταυτόχρονα, άφησε να λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες υπηρεσιών και παραγωγής προϊόντων με τους εργαζόμενους να υποχρεώνονται να δουλεύουν σε συνθήκες μη τήρησης των αναγκαίων αποστάσεων σε κλειστούς χώρους, ενώ αραίωσε τα δρομολόγια των ΜΜΜ.
Στο Βύρωνα εδώ και 1,5 μήνα, επιβλήθηκε η παρεμπόδιση πρόσβασης στο δάσος του Υμηττού, ενώ τα δύο άλση του Βύρωνα (Αγ. Τριάδας και Ανάληψης) έχουν κλείσει με απόφαση της δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Αττικής. Ως Αριστερή Παρέμβαση, από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ότι το κλείσιμο ανοιχτών δημόσιων χώρων όπως τα άλση αλλά και το δάσος του Υμηττού είναι απαράδεκτο γιατί στερεί τους κατοίκους από χώρους αναψυχής χωρίς να συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η απόφαση για να κλείσουν τα άλση απαλλάσσει το Δήμο από την υποχρέωση καθαρισμού και φύλαξης τους, αλλά και συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες όπως και ελέγχου, περιορισμού κι επιτήρησης της καθημερινής ζωής των πολιτών. Έτσι με την απειλή της επιδημίας, της υποχρεωτικής καραντίνας και των προστίμων, ο μεν κόσμος έκατσε σπίτι του "υπάκουος" η δε κυβέρνηση και το κεφάλαιο, βρήκαν την ευκαιρία να ξεσαλώσουν σε βάρος της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας και του περιβάλλοντος με χαρακτηριστική και την κατάθεση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου.
Οι ανοιχτοί/υπαίθριοι χώροι προσφέρουν πολλαπλά θετικά οφέλη για τον άνθρωπο και απέναντι στις αρρώστιες. Η σωματική άσκηση και το περπάτημα δεν μπορεί να περιορίζονται στην άσφαλτο και στα πεζοδρόμια. Η Δημοτική αρχή, η Περιφέρεια και φυσικά η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για όλα αυτά αποφάσισαν να κλείσουν τα άλση. Κάποιοι δήμοι ήδη ανακοίνωσαν το άνοιγμα των δημόσιων χώρων πρασίνου από τις 4/5/2020. Στο Βύρωνα όχι.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει!
Καλούμε την Δημοτική Αρχή του Βύρωνα, να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα των αλσών του Βύρωνα για τους κατοίκους των γειτονιών μας!