Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 4ου & 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ



Tους προηγούμενους μήνες , μαζί με τους άλλους Συλλόγους Γονέων των σχολείων μας , καθώς και τους Συλλόγους  Καθηγητών των Γυμνασίων, δώσαμε μια δύσκολη μάχη για να μην περάσει η συγχώνευση των σχολείων μας. Το Υπουργείο Παιδείας με απαράδεκτο τρόπο ενώ μας διαβεβαίωνε  με τα αρμόδια πρόσωπα (Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης) ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα προχώρησε στη συγχώνευση των σχολείων μας με Υπουργική απόφαση (5/8/13), τον καιρό που η πλειοψηφία γονιών και μαθητών έλλειπαν και δεν υπήρχαν  περαιτέρω δυνατότητες αντίδρασης ,( παρά τα ψηφίσματα , παραστάσεις διαμαρτυρίας, κλπ που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ).
     Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Δήμος , όλο αυτό το διάστημα που προσπαθούσαμε σαν Σύλλογοι Γονέων να προλάβουμε τις συγχωνεύσεις , πέρα από μια φραστική διατύπωση ότι “ είναι μαζί μας” δεν προχώρησε  έμπρακτα σε καμιά πρωτοβουλία για να βοηθήσει τον αγώνα μας .
Διαβάστε όλη την ανακοίνωση παρακάτω




ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΓΟΝΕΩΝ  &  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΡΩΗΝ 4ου  KAI  5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΒΥΡΩΝΑ 

11-9-2013

          Αγαπητοί γονείς ,
 Με την έναρξη του Νέου Σχολικού έτους  ευχόμαστε σε όλους, μα πάνω από όλα στα παιδιά μας
δύναμη, υγεία  και … αισιοδοξία, καλή και αποδοτική σχολική χρονιά.

    Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι , τους προηγούμενους μήνες , μαζί με τους άλλους Συλλόγους Γονέων των σχολείων μας , καθώς και τους Συλλόγους  Καθηγητών των Γυμνασίων, δώσαμε μια δύσκολη μάχη για να μην περάσει η συγχώνευση των σχολείων μας. Το Υπουργείο Παιδείας με απαράδεκτο τρόπο ενώ μας διαβεβαίωνε  με τα αρμόδια πρόσωπα (Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης) ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα προχώρησε στη συγχώνευση των σχολείων μας με Υπουργική απόφαση (5/8/13), τον καιρό που η πλειοψηφία γονιών και μαθητών έλλειπαν και δεν υπήρχαν  περαιτέρω δυνατότητες αντίδρασης ,( παρά τα ψηφίσματα , παραστάσεις διαμαρτυρίας, κλπ που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ).
     Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Δήμος , όλο αυτό το διάστημα που προσπαθούσαμε σαν Σύλλογοι Γονέων να προλάβουμε τις συγχωνεύσεις , πέρα από μια φραστική διατύπωση ότι “ είναι μαζί μας” δεν προχώρησε  έμπρακτα σε καμιά πρωτοβουλία για να βοηθήσει τον αγώνα μας .

     Σήμερα τα δύο πρώην 4ο και 5ο Γυμνάσια  αποτελούν το νέο ΣΥΓΧΩΝΕΥΜΕΝΟ  4ο Γυμνάσιο με περίπου 430 μαθητές (το μεγαλύτερο σχολείο σε αριθμό μαθητών από τα τέσσερα  πλέον σχολεία του συγκροτήματος ).

     Ταυτόχρονα , η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Βύρωνα , αποφάσισε (28/8/2013) να χρησιμοποιηθεί  φέτος ως σχολικό κτήριο για τις ανάγκες των μαθητών του συγκροτήματος και το νέο κτήριο που πέρσι δεν χρησιμοποιούνταν  , γεγονός πολύ θετικό, αφού με εξαίρεση  το διάστημα που χρησίμευσε για την προσωρινή στέγαση των μαθητών του Γυμνασίου Καρέα,  έμενε κλειστό. Εξάλλου ήταν και ένα από τα δύο βασικά αιτήματα των Συλλόγων Γονέων του συγκροτήματός μας .

     Παρ όλα αυτά , οι  μετακινήσεις σχολικών μονάδων στα κτήρια της Εργάνης αποφασίστηκαν στην ίδια συνεδρίαση της ΔΕΠ στο τέλος του μήνα {28/8/2013],  με κριτήρια που ακόμα παραμένουν στο σκοτάδι, χωρίς να κληθούν να εκφράσουν την άποψή τους οι εκπρόσωποι των   Συλλόγων Γονέων και οι  Σύλλογοι Διδασκόντων,  τους δε Συλλόγους Γονέων  δεν μας έχουν ενημερώσει ούτε  εκ των υστέρων .  Γιατί για μας προφανώς μοναδικό κριτήριο θα ήταν τι εξυπηρετεί  όλα τα παιδιά , σε ποιο κτήριο χωράνε ,  ποια αυλή χρειάζονται τα παιδιά κάθε σχολείου . Αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα έλλειψης αιθουσών και επάρκειας προαύλιου χώρου, κυρίως στο δικό μας σχολείο .

      Όμως τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια . Σε μια κοινωνία που γονείς, καθηγητές και μαθητές
βαλλόμαστε  από παντού, σε μια περίοδο που συρρικνώνεται η μόρφωση και η δημόσια παιδεία,
καταργούνται και συγχωνεύονται σχολεία, εκδιώχνονται περίπου 15.000 μαθητές από τα ΕΠΑΛ ,
δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

      Αυτές τις μέρες  προωθείται προς  ψήφιση το νέο Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
που ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλες ενστάσεις , προβληματισμούς κι επιφυλάξεις στην  εκπαιδευτική
κοινότητα . Και εμείς σα γονείς  οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να πάρουμε θέση.

      Εδώ και καιρό η εκπαίδευση πλήγεται με την υποχρηματοδότηση (6,18 δις το 2011– 4,9 δις το
 2013, μείωση 20%), τη συγχώνευση και κατάργηση σχολείων, το στοίβαγμα πεινασμένων μαθητών
 στις τάξεις, το «κόψιμο» ειδικοτήτων, τη διαθεσιμότητα και απόλυση εκπαιδευτικών και συντηρείται
 μέχρι στιγμής μόνο χάρις στις προσπάθειες εκπαιδευτικών, μαθητών και κοινωνίας.


    

      Αγαπητοί γονείς ,
στους δύσκολους καιρούς που περνάμε έχουμε  όλοι μας ιερό χρέος να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας
     
      Για αυτό σας καλούμε
να συμμετέχουμε έμπρακτα στις ενέργειες που θα κάνει ο Σύλλογος Γονέων σε συνεργασία με τους διδάσκοντες , στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του Σχολείου μας

     -  Να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο αλλά και από το Δήμο έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των έκτακτων εξόδων των σχολείων μας (λόγω συγχωνεύσεων).
     -  Να διεκδικήσουμε σύγχρονα και στελεχωμένα εργαστήρια, για όλα τα σχολεία του συγκροτήματος. 
     -  Να διεκδικήσουμε τη μόρφωση που μας αξίζει στο σχολείο που αναπτύσσει την ολόπλευρη προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε μαθητή.
     -  Να μη δεχτούμε τη λογική ότι τα παιδιά και οι καθηγητές τους είναι λογιστικά νούμερα που συμπληρώνουν το αριθμό των απολύσεων.
     -  Να ανοίξουμε τη συζήτηση (με αφορμή το Νομοσχέδιο) για το πραγματικά νέο σχολείο που έχουμε ανάγκη , για τη Δημόσια  Δωρεάν αναβαθμισμένη ποιοτικά Παιδεία  για όλους και όχι για λίγους.


    Τα Δ.Σ. των  Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων σας καλούν να παρευρίσκεστε στη Γενική Συνέλευση που σύντομα θα καθορισθεί για να αποφασίσουμε τους τρόπους δράσης μας και να εκλεγεί και το νέο  Δ.Σ. του Συλλόγου.


                                                              Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
                                                       των πρώην 4ου και  5ου  Γυμνασίων  Βύρωνα