Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση για τις πλημμύρες και την κατάσταση στο Βύρωνα από ΑΡΠΑ, ΡΕΚΒ, συνεργ/ες-οι, Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση

Η ανακοίνωση έχει αναρτηθεί και εδώ.
Για μια ακόμα φορά η χώρα μας πλήττεται από τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων, που γίνονται τραγικές σε συνδυασμό με  το βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος και την έλλειψη έργων υποδομών, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, αφανισμό ζώων, ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις ολόκληρων περιοχών και τεράστιες ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στα θύματα και την οργή μας για την κατάσταση.

Ο Βύρωνας είναι από τις περιοχές που η βροχή δημιούργησε μικρότερα, με την χαμηλότερη ένταση και διάρκεια της βροχής, αλλά αρκετά προβλήματα. Η οδός Κύπρου γέμισε με μπάζα, που η εργολαβική εταιρεία δεν φρόντισε να απομακρύνει έγκαιρα, από τα έργα του ακριβοπληρωμένου και οδύσσειου «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου». Η Φορμίωνος, η Κερκύρας, η Βοσπόρου και πολλοί ακόμα δρόμοι έγιναν ορμητικά ποτάμια, που παρέσυραν ανθρώπους αλλά και αυτοκίνητα που έπαθαν ζημιές. Αίθουσες του δημαρχείου που βρίσκεται και σε 1ο όροφο πλημμύρισαν, επειδή υπήρχε βουλωμένο σιφώνι σε μπαλκόνι. 

 

Χρειάζεται να σκύψουμε βαθιά για τις αιτίες, την ένταση και τη συχνότητα αυτών των φαινομένων.  Ζούμε σε εποχές που η εξέλιξη της ανθρώπινης γνώσης, της εργασίας, της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορούν να εντοπίζουν τα αίτια. Όμως, αυτές οι δυνατότητες δεν αξιοποιούνται για την προστασία όλων των ανθρώπων και της φύσης, αλλά χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευσή τους για τα κέρδη των λίγων.

Γνωρίζουμε ότι για την αύξηση και ένταση αυτών των φαινομένων όπως, των τροπικού τύπου καταρρακτωδών βροχών, κ.α., σε περιοχές που δεν συνέβαιναν συχνά πριν,  φταίει η αύξηση της εξάτμισης από την επιφάνεια των θαλασσών, που οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας, που με τη σειρά της οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το οποίο σίγουρα φταίει σε μεγάλο βαθμό το διοξείδιο του άνθρακα. Τα έντονα φαινόμενα που ζούμε τώρα και στην Ελλάδα, Ευρώπη, κλπ (όπως το πολύ μεγάλο ύψος βροχής σε πολύ λίγο χρόνο) είχαν προβλεφθεί από τους επιστήμονες σαν μία από τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αλλά το καπιταλιστικό σύστημα και όλο το πολιτικό προσωπικό του δεν κάνει τίποτα εδώ και δεκαετίες για να αποτρέψει αυτήν την πορεία που έχει προδιαγραφεί. Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» που προκαλεί ανεξέλεγκτες εκπομπές ρύπων και φέρνει κλιματική κρίση συνεχίζεται, οι δήθεν συμφωνίες των πολιτικών ηγετών για τα όρια εκπομπών ρύπων εκτροχιάζονται και οι ρύποι έχουν μετατραπεί σε χρηματιστηριακό προϊόν.

Και παρότι, ξέρουμε τις γενεσιουργές αιτίες αυτών των φαινομένων, οι πολιτικές που ακολουθούνται δεν αντιμετωπίζουν τα καταστροφικά αποτελέσματα τους ούτε προληπτικά, ούτε όταν εκδηλώνονται.  

Η πολύτιμη για τη ζωή στον πλανήτη ύπαρξη των δασών είναι σε κίνδυνο και η προστασία τους υποτιμάται. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εξαφάνιση τους στη χώρα μας από τις πυρκαγιές και από την αποψίλωση για τις ΒΑΠΕ δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε πλημμυρικές συνέπειες από τις ισχυρές καταιγίδες. Όμως συνεχίζονται οι πολιτικές που καταστρέφουν τα δάση, λεηλατούν ολόκληρες περιοχές,  ρυπαίνουν τις θάλασσες, το υπέδαφος, τις λίμνες, τα ποτάμια. Και ταυτόχρονα έχουμε  ελλείψεις ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών (όπως και γενικά  του φυσικού περιβάλλοντος), στην ουσία εγκατάλειψής τους με διάλυση της δασικής υπηρεσίας, έλλειψη μέτρων προφύλαξης και μηχανισμών προστασίας, έλλειψη χρημάτων και προσανατολισμού σε αυτή την κατεύθυνση, έλλειψη δασεργατών και πυροσβεστών. Και όλα αυτά ενώ και το αστικό και ειδικά το ψηλό πράσινο εξαφανίζεται από την Αθήνα που έχει μόλις 0,96 m2 πράσινο ανά κάτοικο, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 m2/κάτοικο.

Είναι επιλογή των καθεστωτικών δυνάμεων να έχουμε πολλά και τελευταίας γενιάς Rafal, αντί επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, ικανή χρηματοδότηση για ενίσχυση-αναβάθμιση με το απαραίτητο  μόνιμο προσωπικό, κατάλληλη στελέχωση των δήμων και των περιφερειών. Έτσι, φτάνουμε φέτος οι πυρκαγιές να προξενούν μεγαλύτερη έκταση των καταστροφών, παρά τον μικρότερο αριθμό τους. Και ταυτόχρονα να υπάρχει ανεπάρκεια αντιπλημμυρικών υποδομών, προβληματικές χωροθετήσεις για τον αστικό ιστό που πολλαπλασιάζουν τις βλαβερές συνέπειες και νέοι νόμοι και αποφάσεις που παραχωρούν το ανεξέλεγκτο της εκμετάλλευσης στους «επενδυτές».

Για αυτό δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά την κατάσταση ως φυσικό φαινόμενο. Απορρίπτουμε τις εκδοχές που πλασάρει η κυβέρνηση και τα φιλικά της καθεστωτικά ΜΜΕ ότι όλα οφείλονται στα «ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα» και ότι οι καταστροφές συμβαίνουν και αλλού. Δεν παρακολουθούμε παθητικά, αμέτοχοι, απροβλημάτιστοι και τρομοκρατημένοι τις εικόνες στην τηλεόραση, αναζητώντας ήρωες και σωτήρες εξ ουρανού, ούτε πέφτουμε σε κατάθλιψη.

Θα αγωνιστούμε για την προστασία της φύσης και για τις ζωές μας. Για να μην επαναλαμβάνονται ανεπανόρθωτες και ανυπολόγιστες καταστροφές του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος. Οι πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της συναινετικής αντιπολίτευσης και των παρακλαδιών τους σε περιφέρειες και δήμους για την ένταση, την έκταση και τη διαχείριση των καταστροφικών συνεπειών χρειάζεται να καταλογιστούν και όλες και όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας.

Στο Βύρωνα έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσουμε το δάσος του Υμηττού από την εγκατάλειψη (φέτος δεν καθαρίστηκε από το κράτος, την περιφέρεια ή το ΤΑΙΠΕΔ που κακώς το είχε αναλάβει πέρυσι), από την εκμετάλλευσή του ως τζάμπα χώρο για εγκαταστάσεις και λειτουργίες από κράτος, κυβερνήσεις, στρατό, δήμους, εκκλησία, επιχειρηματικά συμφέροντα, από καταπατητές. Δεν αποδεχόμαστε την αναγνώριση από τη δημοτική αρχή Κατωπόδη της ιδιοκτησίας του Κουταλά και όλου του αισθητικού δάσους του Υμηττού από τη Φιλοδασική Εταιρεία Αθηνών. Καταδικάζουμε τις προσφυγές για την αμφισβήτηση από ιδιώτες και από τη δημοτική αρχή του δασικού χαρακτήρα τμημάτων του δάσους που επιδιώκουν να ροκανίσουν. Θυμόμαστε ότι έχουν εξαφανιστεί ρέματα όπως της Καραολή Δημητρίου, της Βοσπόρου, ενώ η γέφυρα στην πλατείας Μαρτάκη παραμένει απλώς μια ιστορική ανάμνηση και ξέρουμε ότι η κατασκευή των δρόμων συνοδεύτηκε από κλείσιμο και μπάζωμα των ρεμάτων και όχι από επαρκές και συντηρούμενο σωστά και τακτικά δίκτυο ομβρίων. Ανησυχούμε και δεν επαναπαυόμαστε.

Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της δημοτικής αρχής Κατωπόδη που υποτιμά τη μέριμνα για τη διαφύλαξη του δάσους, για αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές. Καταγγέλλουμε την αδράνεια του ΣΠΑΥ, την απουσία της περιφέρειας. Δεν αποδεχόμαστε ότι η πόλη θα πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή, οι δρόμοι θα μετατρέπονται σε χείμαρρους, θα κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες.  Δεν αποδεχόμαστε την απόσυρση του κράτους και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών από την υποχρέωσή τους να παρέχουν αντιπλημμυρική προστασία στους κατοίκους. Η αδυναμία χάραξης οποιασδήποτε στρατηγικής απέναντι στην κλιματική κρίση και για την πρόληψη των συνεπειών πλήττει βίαια τους κατοίκους, ιδιαίτερα τους οικονομικά πιο ευάλωτους. Απαιτούμε τώρα μέτρα και ενόψει του επερχόμενου χειμώνα για:

·     Αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την περιοχή μας, ειδικά και στον Καρέα και στην Κατεχάκη. Τακτικό καθαρισμό όλων των φρεατίων, συντήρηση και επίβλεψη των αγωγών ομβρίων από τις αυθαιρεσίες των εταιριών που εκτελούν χωματουργικά έργα και αφήνουν ή ρίχνουν μέσα τα μπάζα τους.

·     Αποκατάσταση των πληγέντων και των περιοχών που καταστράφηκαν.

·     Προστασία των δασών με τη δημιουργία ενός φορέα δασοπροστασίας πλήρως στελεχωμένου πρωτ΄ από όλα με ανθρώπινο δυναμικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα. Χρήματα για σύγχρονα μέσα και προσωπικό δασοπυρόσβεσης. Μέτρα για την άμεση αναδάσωση των καμένων και όχι νόμους και διατάξεις για αποχαρακτηρισμό των δασών για την «αξιοποίηση» τους με επενδύσεις.

·     Διευθέτηση, καθαρισμός όλων των ρεμάτων καθώς και έργα επέκτασης και ενίσχυση τους σε όλη τη χώρα και την Αττική.

·     Καμιά τσιμεντοποίηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων της πόλης μας. Προστασία και ενίσχυση του αστικού πρασίνου.

·     Προστασία του δάσους του Υμηττού, του Κουταλά, του λόφου Κοπανά. Καλούμε σε συλλογικούς αγώνες για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος έναντι των οικονομικών συμφερόντων των επιχειρήσεων. Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους.