Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Ανακοίνωση - Για μας ακρίβεια και αυξήσεις τιμών, για τα τραστ κέρδη και ασυδοσία

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ


ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ - ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΣΤ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

Πλάι σε όσα πλήττουν το λαό με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τους έμμεσους φόρους, ήρθε το νέο κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και όλα τα προϊόντα, να απομυζήσει το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Και όσο η ακρίβεια μεγαλώνει, τόσο η φτώχεια εξαπλώνεται.

Η ακρίβεια δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προέρχεται, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, από εξωγενείς  διεθνείς παράγοντες πριν και τώρα από τον πόλεμο, ώστε να συγκαλύψει ότι είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και της Ε.Ε., των νόμων της αγοράς και της λειτουργίας του κεφαλαίου.

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν και την ενέργεια ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Οι τιμές, πλέον, διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο και οι εταιρείες πωλούν με κριτήριο τα κέρδη τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αποτέλεσμα να φτάνουν στα ύψη ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα.

Αποτέλεσμα, αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα είδη, ανάμεσά τους και τα είδη διατροφής, τα φάρμακα. Επιπλέον, οι λογαριασμοί ρεύματος επιβαρύνονται και με ρήτρες αναπροσαρμογής (κόλπο με άγνωστο  τρόπο καθορισμού και προβλέψιμου ύψους),  καθώς και τέλη ρύπων που πάνε για τη στήριξη των «επενδυτών» της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, δημιουργώντας υπερπλεονάσματα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, η «ανταγωνιστικότητα» που τάχα θα «μείωνε τις τιμές» και τα παιχνίδια με το λιγνίτη και το εισαγόμενο πανάκριβο φυσικό αέριο στην πράξη έχουν οδηγήσει να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος στην Ευρώπη!

Με τους νόμους του καπιταλισμού κινήθηκε το καθεστώς και στο ζήτημα της υγείας από την έναρξη της πανδημίας. Καμία ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας,  ατομική ευθύνη και “δώρα” στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και το κεφάλαιο που θησαυρίζουν σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τη δήθεν αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην ουσία είναι στήριξη των εταιρειών που συνεχίζουν να  πουλούν χωρίς διατίμηση και έλεγχο της αισχροκέρδειας. Αντί να καταργούν τους φόρους, δίνουν προσωρινά επιδόματα για να συντηρούν την ακραία φτώχεια. 

Δεν έχουμε άλλο δρόμο υπεράσπισης της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας από τον ανυποχώρητο συλλογικό αγώνα. Δεν μπορεί το μέλλον μας μας να είναι τα δεκάωρα μέχρι θανάτου, η ανεργία και η μαύρη εργασία, τα απρόσιτα κοινωνικά αγαθά και μισθοί και συντάξεις που δεν φτάνουν ούτε για τους λογαριασμούς.

·          Όχι στις αυξήσεις τιμών και την ακρίβεια σε ρεύμα, νερό, θέρμανση, καύσιμα τρόφιμα τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Πλαφόν στις τιμές, κατάργηση του φόρου καυσίμων και δωρεάν ρεύμα και νερό στις αναγκαίες ποσότητες για τα λαϊκά νοικοκυριά. Κοινωνικά τιμολόγια με διεύρυνση των δικαιούχων και μεγάλη μείωση των τιμών. Πάταξη της αισχροκέρδειας. Έλεγχος και τιμολόγηση των ενοικίων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

·          Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας έτσι ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης

·               Μείωση της κάθε είδους φοροληστείας των εργαζομένων. Όχι στα χαράτσια και τους έμμεσους φόρους. Φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους. Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, μείωση συντελεστών σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη.

·               Αποκλειστικά στο δημόσιο όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρικού, ενέργειας, νερού, με πλήρη εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από την ενέργεια και το νερό, χωρίς αποζημίωση. Ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλεπικοινωνία είναι κοινωνικά αγαθά και όχι είδος πολυτελείας για τα φτωχά νοικοκυριά.