Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

8 Μάρτη Παγκόσμια μέρα της γυναίκας-Απεργιακή κινητοποίηση 13.00 μμ πλ. Κλαυθμώνος και συγκέντρωση 6 μμ , πλ. Κλαυθμώνος

- Καλούμε σε συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρυχτεί από σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικό Κέντρο και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 1.00 μμ στη Πλ. Κλαυθμώνος - Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα. 

- Καλούμε στην συγκέντρωση στη Πλ. Κλαυθμώνος στις 6.00 μ.μ. που οργανώνουν σωματεία, φεμινιστικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις.  

Παρακάτω παραθέτουμε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Βύρωνα για τις 8 Μάρτη: 

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα | Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022

Έχουν περάσει 165 χρόνια από τη μέρα που οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης βγήκαν στην απεργία και συγκρούστηκαν με τα αφεντικά και με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής, γράφοντας με το αίμα τους μια από τις πολλές φωτεινές σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος.
Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μαρτίου, παγκόσμιας ημέρας των γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 111 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση. Φέτος, τιμάμε την ημέρα της γυναίκας κάτω από τη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία.

Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη προειδοποιούν για τους τεράστιους κινδύνους ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό μας αυτή η εμπλοκή. Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργαζόμενες αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων, της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών. Το θερμοκήπιο για τα αποκρουστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμοί, που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας απέναντι: • Στην κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας της “μιας νόσου”, υποστελεχωμένο, στο οποίο οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό. • Στην ανασφάλεια των χρεών, των απλήρωτων λογαριασμών και με την αγωνία των πλειστηριασμών. • Στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Η πανδημία ανέδειξε για μία ακόμα φορά την ανεπάρκεια ενός συστήματος που μπροστά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει τις δικές μας ζωές. Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική βία δίνουμε βροντερή απάντηση με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας!

Διεκδικούμε: • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς. • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. • Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. • Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. • Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική. • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Η γυναίκα της εργατικής τάξης, η εργαζόμενη, η μετανάστρια, η νέα γυναίκα μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη για την ανατροπή της κάθε μορφής εκμετάλλευσης και τη διεκδίκηση για:

-Τη ζωή, την ισότητα και την ειρήνη!

-Την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων!

-Την εξάλειψη της έμφυλης βίας που ανακυκλώνεται στο σώμα της κοινωνίας ως κομμάτι του εκφοβισμού και του κανιβαλισμού, με δολοφονίες, βιασμούς και κακοποίηση!

-Την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Απεμπλοκή τώρα της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο . Να μην χρησιμοποιηθεί η ελληνική επικράτεια ως πολεμικό ορμητήριο. Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αμερικανονατοϊκές αποστολές με κανένα τρόπο ή πρόσχημα.

 Το Δ.Σ