Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Για τις εκλογές οργάνων του δήμου Βύρωνα η τοποθέτηση Αριστερής Παρέμβασης στο δημοτικό συμβούλιο

Παρακάτω η δήλωσή μας για τις δημαιρεσίες που έγιναν στη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα στις 9/1/2022.

Στη σημερινή διαδικασία των δημαιρεσιών του δήμου Βύρωνα για εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και την «εκλογή» των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, από πλευράς της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα θέλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω :

Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης καθορίζουν ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Με αυτούς τους νόμους προϊόντος του χρόνου επιτάθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των δήμων και ιδιαίτερα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, το νόμο Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες αναμορφώσεις του από τη ΝΔ με τους νόμους Θεοδωρικάκου.  Ενδεικτικό του βαθέματος της αντιδημοκρατικής στροφής και της απόστασης δήμων και λαϊκής θέλησης είναι και ο νόμος Βορίδη που καθιερώνει το πλαφόν 3% από τις επόμενες τοπικές εκλογές.

Οι δήμοι υποχρεώνονται χωρίς καμιά δυνατότητα παρέκκλισης να αποφασίζουν και να υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική, αποτελώντας μακρύ χέρι του κράτους.

Τα δημοτικά συμβούλια έχουν μετατραπεί σε όργανα επικύρωσης αυτών των πολιτικών, διακοσμητικά όργανα με το πλαίσιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας τους, όπως ενδεικτικά αποτυπώνεται με :

·       Την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που έχουν περάσει στις ελεγχόμενες από τη δημοτική αρχή επιτροπές, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που αποφασίζουν για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα. Επιτροπές μάλιστα στις οποίες δεν αποτυπώνεται καν ο πραγματικός συσχετισμός που προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές.

·       Την απαξίωση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων με τη ρύθμιση του Κλεισθένη που δεν  υπολογίζονται στις ψηφοφορίες όχι μόνο τα λευκά, αλλά ακόμα και τα κατά για κρίσιμα θέματα όπως ο προϋπολογισμός.

·       Το 3 μελές προεδρείο δεν ορίζει τα θέματα ημερήσιας διάταξης, αλλά αυτά ορίζονται μόνο από τον πρόεδρο, δηλαδή από τη δημοτική αρχή κατά το δοκούν και το πως εξυπηρετείται η πολιτική της.

Ειδικά για το Βύρωνα

Από όταν βγάλαμε έδρα το 2006  και είχε μετά τη δημαρχία Ρογκάκου, αναλάβει από το 2002 δήμαρχος ο Χαρδαλιάς, θυμάμαι ότι έκανε μεγάλη εντύπωση που ζητάγαμε αντίγραφα των αποφάσεων του δημοτικού συμβούλιου και μας παρέπεμπαν να τα διαβάζουμε από τον πίνακα ανακοινώσεων, γιατί μόνο εκεί λέει ήταν  υποχρεωμένοι να τα βάζουν. Δεν γνωστοποιούσαν καν δημόσια τις προσκλήσεις και τα θέματα των δημοτικών συμβουλίων, γιατί λέει έτσι θα το μάθαιναν κάτοικοι και θα έρχονταν να άκουγαν τι συζητιέται. Με αυτές τις συνθήκες είχαν μάθει να συνεδριάζουν. Εμείς, ωστόσο αναρτούσαμε στο blog μας τις προσκλήσεις για τα δημοτικά συμβούλια και σχετικές ενημερώσεις. Έφτασε ο καιρός που το αυτονόητο αυτό έγινε υποχρεωτικό για το δήμο, όπως και η δημοσίευση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Όμως, ο τρόπος διοίκησης και η αντιδημοκρατική νοοτροπία για τη λειτουργία του δημοτικού συμβούλιου δεν άλλαξε.

Και όσα προεδρεία και να πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο ακολουθούσαν αυτή την τακτική  και εφάρμοζαν το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των συμβουλίων και το πήγαιναν ακόμα πιο πέρα.

Παραδείγματα από τη θητεία του προηγούμενου προεδρείου :

·       Δεν εφαρμόζεται η πρόβλεψη της μοναδικής δημοκρατικής διάταξης που υπάρχει στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και ορίζει ότι με 25 υπογραφές οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα να θέτουν θέματα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.

·       Η μη τήρηση της εξαγγελίας της δημοτικής αρχής σε απάντησή της στις 1/12 σε αίτημα συλλογικότητας ότι στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο   θα έφερνε το θέμα της βράβευσης των εθελοντικών ομάδων-συλλογικοτήτων του δήμου.

·       Η μη τήρηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ότι θα γίνει ανοικτό δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή κατοίκων πριν το τέλος του 2021 για το θέμα του Λόφου Κοπανά.

 Βλέπω ότι σας χαλάω το κλίμα και δυσανασχετείτε, αλλά χρειάζεται να ειπωθούν  τώρα αυτά για τη λειτουργία του δημοτικού συμβούλιου.

Κορυφαίο είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο για δεύτερη θητεία με δημαρχία της Στάσης Βύρωνα, λειτουργεί με τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας που είχε ψηφιστεί το 2011 επί Χαρδαλιά και τότε είχε κάνει αποχή από την έγκρισή του. Εμείς από τότε τον είχαμε καταψηφίσει αυτό τον κανονισμό, αλλά και η νέα δημοτική αρχή 6 χρόνια με αυτόν λειτουργεί. Και θεωρούμε ότι σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο αυτός ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει για να πάψει το δημοτικό συμβούλιο να είναι ένα γραφειοκρατικό, διακοσμητικό όργανο που λειτουργεί αντιδημοκρατικά.

Απέχουμε από τη διαδικασία εκλογής, λοιπόν, του προεδρείου του δημοτικού συμβούλιου για όλους αυτούς τους λόγους.
Απέχουμε και από τη διαδικασία εκλογής και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής γιατί
αυτές οι Επιτροπές έχουν αφαιρέσει αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο, ενισχύοντας το συγκεντρωτικό μοντέλο και η σύνθεσή τους που καθορίζεται από το νόμο δεν αποτυπώνει την πραγματική σύνθεση της εκλογικής δύναμης των παρατάξεων, αλλά τις καθιστά όργανα της δημοτικής αρχής δίνοντας της την πλειοψηφία των εδρών σε κάθε περίπτωση.

Διεκδικούμε ένα άλλο τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας των συμβουλίων και ένα άλλο ρόλο των δήμων στη κατεύθυνση της πραγματικής αυτοδιοίκησης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

σ.σ. 

Στη διαδικασία που ακολούθησε αποτυπώθηκε το συναινετικό κλίμα των κυρίαρχων και όχι μόνο παρατάξεων. Ενδεικτικά στην ψηφοφορία για το προεδρείο : Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου  πήρε 32 ψήφους επί 32 ψηφισάντων. Αποχή έκαναν μόνο η Αριστερή Παρέμβαση, η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση που είχε δηλώσει αποχώρηση.

Κάπως διαφορετικά συνέβη, στην ψηφοφορία για τις Επιτροπές που αποχή έκαναν η Αριστερή Παρέμβαση, η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση και η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα (που για την εκλογή προεδρείου συμμετείχε). Η Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτές τις Επιτροπές δικαιούται με το νόμο έδρα και προφανώς (δεν διευκρίνισε τις αιτίες για την αλλαγή στάσης) για αυτό σε αυτές τις Επιτροπές ψήφισε.