Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ανταπόκριση από την εκδήλωση τιμής για τον Ευτύχη Μπιτσάκη

 
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/10/2019 η εκδήλωση τιμής στον Ευτύχη Μπιτσάκη επιστήμονα, φιλόσοφο, και αγωνιστή της Αριστεράς που οργανώθηκε από την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα στο δημοτικό κινηματογράφο Λουίζα. Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή του ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης - Η σκέψη, η δράση» σκηνοθεσίας και παραγωγής του κινηματογραφιστή Προκόπη Δάφνου και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το σκηνοθέτη και τον Ευτύχη Μπιτσάκη. 

Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησε πλήθος κόσμου από το Βύρωνα και άλλες περιοχές καθώς και μερικοί από τους ανθρώπους που μιλούν στο ντοκιμαντέρ. Επίσης, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βύρωνα και σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, οι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα και Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση.


Στη συζήτηση μετά το άνοιγμα από την Αριστερή Παρέμβαση, την παρέμβαση του Προκόπη Δάφνου και τη σύντομη -λόγω πρόσφατου τραυματισμού- παρέμβαση του Ευτύχη Μπιτσάκη έγιναν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις από τους θεατές. Ενώ, ο Παύλος Αναστούλης, δημοτικός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης, παρέδωσε στον Ευτύχη ένα συμβολικό δώρο αναγνώρισης της προσφοράς του. Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βίντεο της εκδήλωσης. 

α. Βίντεο με το άνοιγμα της συζήτησης εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης από τη Μαρία Μπικάκη:



β. Βίντεο με το άνοιγμα του σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνου




γ. Βίντεο με το σύντομο χαιρετισμό του Ευτύχη Μπιτσάκη




Το κείμενο του ανοίγματος παρακάτω και στη συνέχεια τα βίντεο από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη συζήτηση

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ από τη Μαρία Μπικάκη: Σας καλωσορίζουμε εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα στη σημερινή εκδήλωση για τον Ευτύχη Μπιτσάκη που οργανώσαμε για να τιμήσουμε το έργο και την προσφορά του. Προφανώς δεν είμαστε εδώ μόνο από την Αριστερή Παρέμβαση γιατί ο Ευτύχης έχει μια γενικότερη ακτινοβολία και απήχηση. Είναι εδώ ο δήμαρχος Βύρωνα, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και αρκετοί συναγωνιστές από άλλες περιοχές. Θέλουμε κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε το σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνο για την ιδέα του να κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ βιογραφίας του Ευτύχη και την παραγωγή του. 

Ο Προκόπης Δάφνος είναι ένας σημαντικός κινηματογραφιστής με 250 ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό του. Ξεκίνησε επαγγελματικά με τον κινηματογράφο ως οπερατέρ και στη συνέχεια και σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε με τον γνωστό σε μας βυρωνιώτη κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη. Με το Διονύση Γρηγοράτο δημουργούν 70 ντοκιμαντέρ με τον ίδιο ως διευθυντή φωτογραφίας. Αυτή την εποχή κάνουν και τη βραβευμένη ταινία "Φάκελος Πολκ". Επίσης, έχει δουλέψει για σειρές της τηλεόρασης. Από το 2012 κάνει σαν σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας 21 ντοκιμαντέρ ανάμεσά τους και βραβευμένα, για τους ανθρώπους του κινηματογράφου πίσω από τις κάμερες. Το ντοκιμαντέρ για τον Ευτύχη είναι μια τελευταία δημιουργία του. Δηλώνει σε συνέντευξη του «Τέσσερα χρόνια μόνος μου με μια κάμερα, προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα, για να τιμήσω την προσωπικότητα και το έργο του Ευτύχη Μπιτσάκη, με τον οποίο περάσαμε όμορφες στιγμές». 

Όπως, αναρωτιέται και ο ίδιος ο σκηνοθέτης «Πώς κουμαντάρεις έναν άνθρωπο με 25 βιβλία και εκατοντάδες δημοσιεύσεις; Ποια επιλέγεις;» και παρακάτω διευκρινίζει: «Οι άνθρωποι που μιλάνε στο ντοκιμαντέρ είναι επιλογής του Ευτύχη. Δικές μου επιλογές ήταν οι δύο γυναίκες, φοιτήτριές του στο πανεπιστήμιο». Πράγματι στα 90 λεπτά του ντοκιμαντέρ δεν μπορούν να χωρέσουν πολλές πλευρές μιας πλούσιας, και έντονα παραγωγικής ζωής ενός πολυτάλαντου μαρξιστή στοχαστή, επιστήμονα, φιλόσοφου, πανεπιστημιακού δάσκαλου στην Ελλάδα και τη Γαλλία, που πολλές φορές όμως επιμένει να αυτοχαρακτηρίζεται αγρότης. 

Εμείς, ως Αριστερή Παρέμβαση που γνωρίσαμε τον Ευτύχη επιστήμονα, διανοούμενο, αγωνιστή της Αριστεράς καταθέτουμε κάποιες ακόμα από τις πολιτικές πλευρές για να συμπληρώσουμε όσο το δυνατόν την εικόνα της πολυσχιδούς προσωπικότητας του. Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε καινοτόμο, πρωτοπόρο. Δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα από τους κορυφαίους, τολμούμε να πούμε ίσως και τον κορυφαίο έλληνα εν ζωή διανοούμενο, που έχει δώσει έργα, μελέτες, έρευνες σε ένα μεγάλο πεδίο επιστημονικών, φιλοσοφικών και πολιτικών θεμάτων.   

Το έργο του στη Φυσική και τα Μαθηματικά πλούσιο. Για τη σχετικότητα, την κβαντική μηχανική. Επίσης, για την οντολογία, τη γνωσιοθεωρία, τη φιλοσοφία, την ανθρωπολογία. Δεκάδες τα βιβλία του που έχουν εκδοθεί. Ως πολιτική κίνηση ξεχωρίζουμε τα φιλοσοφικά και πολιτικά βιβλία που επέδρασαν στη σκέψη και τις επιλογές των ανθρώπων του χώρου μας, της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής αριστεράς.
Γιώργος Ζιόβας
Το "θεωρία και πράξη". Το "Είναι και Γίγνεσθαι" του 1964 που μας βοήθησε στη συνέχεια όσοι το διαβάσουμε να προσεγγίσουμε προβλήματα διαλεκτικής της φύσης για τις σχέσεις ενότητας ύλης-μάζας-ενέργειας, την ενότητα ύλης-χρόνου, την αιτιότητα, αναγκαιότητα και ελευθερία. 
Το βιβλίο "Ρήξη ή ενσωμάτωση" που εκδόθηκε το 1989 εκείνη την κρίσιμη περίοδο των κοσμογονικών αλλαγών που σημαδεύτηκαν από τον κλονισμό και τελικά την κατάρρευση των χωρών του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και στη χώρα από την εισχώρηση του ΚΚΕ μέσω τότε του Ενιαίου τότε Συνασπισμού στις αστικές κυβερνήσεις Τζανετάκη με ΝΔ και οικουμενική με Ζολώτα. Βιβλίο που συνέβαλλε στη μεγάλη τομή που έγινε τότε για τη ρήξη χιλιάδων αγωνιστών από τη γραμμή του κυβερνητισμού και της ενσωμάτωσης.

Όπως σημείωνε ο Ευτύχης στον πρόλογο «Ρήξη δε σημαίνει σειρά ρήξεων με τον καπιταλισμό στα πλαίσια πάντα του καπιταλισμού. Σημαίνει άλμα, επαναστατικό μετασχηματισμό που θα είναι ώριμος καρπός αγώνων που θα κλιμακώνονται… Ποια αριστερά; Πριν απ' όλα κομμουνιστική και μαζί με αυτήν μια διαρκώς αναπτυσσόμενη συμμαχία στρατηγικού χαρακτήρα ολόκληρη η αριστερά ανανεωμένη, επαναστατική στο ύψος των μεγάλων κινδύνων και των μεγάλων ελπίδων της εποχής μας». Για να συνεχίσει: «το βιβλίο γράφτηκε από ένα πολίτη και όχι πολιτικό που μετέχει στην πολιτική ζωή και πιστεύει ότι αν υπάρχει ελπίδα αυτή συμπορεύεται με την επαναστατικη ανανέωση της αριστεράς». Ένα βιβλίο γραμμένο με την ιστορική γνώση και την αγωνιστική εμπειρία δεκαετιών, αφού ο Ευτύχης υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ, ακούσαμε και στην ταινία την πρόταση για καταδίκη σε θάνατο στον εμφύλιο και τελικά την επιβολή πολυετούς φυλάκισης σε νησιά εξορίας για την πολιτική του δράση. 
Ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ την περίοδο της δικτατορίας που συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Με συμβολή στην έκδοση των θεωρητικών περιοδικών Επιστημονική Σκέψη και μετά την αποχώρησή του από το ΚΚΕ το 1989 στη Διαλεκτική και στη συνέχεια ως εκδότης του 3μηνιαίου θεωρητικού περιοδικού Ουτοπία που έχει φτάσει αισίως στα 129 τεύχη. Σε αυτή την τομή των συγκρούσεων με τις τακτικές επιλογές και με τη στρατηγική ματιά του λεγόμενου ορθόδοξου κομμουνιστικού κινήματος, μεγάλο μέρος αριστερών που είτε το 89, είτε νωρίτερα, είτε αργότερα ξέκοψε από το παραδοσιακό κομμουνιστικό κίνημα αναζητώντας μια τομή στην πορεία του βρεθήκαμε μαζί με τον Ευτύχη μαζί με εκατοντάδες και χιλιάδες άλλους αγωνιστές άλλων κομμουνιστικών ρευμάτων. Ανιχνεύσαμε δρόμους και συγκροτήσεις για να εκφραστεί αυτό το αναγκαίο νέο για την τότε εποχή. 
Ο Ευτύχης στάθηκε σε αυτό το ταξίδι ένας αιρετικός, ριζοσπάστης κομμουνιστής οργανωμένος εκείνη την περίοδο στις γραμμές του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, όπου για χρόνια ήταν και μέλος της Πολιτικής του Επιτροπής. Δεν σταμάτησε το συγγραφικό του έργο ούτε λεπτό. Συνέβαλε καθοριστικά στην κριτική προσέγγιση των χωρών του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και στον αναγκαίο επανακαθορισμό των κριτηρίων μας για το σοσιαλισμό με το έργο του "Ένα φάντασμα πλανιέται". Με προηγούμενα όπως και επόμενα έργα του συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα των οριζόντων όλων μας, σηματοδότησε τις γνώσεις, τη συνείδηση και τις επιλογές της νεολαίας και των μεγαλύτερων.Αναφέρω μόνο λίγα: Το αειθαλές δένδρο της γνώσης, Δρόμοι της διαλεκτικής, Η εξέλιξη των θεωριών, Η ύλη και το πνεύμα, Από την πυρά στον άμβωνα, Ανθρώπινη φύση και κομμουνισμός. 
 
Τάσος Γουδέλης
Όμως, τον Ευτύχη δεν τον ζήσαμε μόνο μέσα από τα βιβλία του και την κεντρική του παρουσία. Είναι γνωστό ότι ο Ευτύχης εκτός από γέννημα της Κρήτης είναι από το 1976, που επέστρεψε από τη Γαλλία, μόνιμος κάτοικος στο Βύρωνα, το σπίτι του μάλιστα είναι πολύ κοντά στον κινηματογράφο που είμαστε τώρα. Τον ζήσαμε ως γείτονα, ως μέλος της Αριστερής Παρέμβασης, ως συναγωνιστή.

Ο Ευτύχης ήταν ένας από τους πρώτους 30 ανθρώπους που υπογράψαμε μαζί, πριν 25 χρόνια, το 1994, το ιδρυτικό κάλεσμα της Αριστερής Παρέμβασης, που δήλωνε: «Την περίοδο που η δημοτική εξουσία επί 4 χρόνια στηρίζεται από τη συνεργασία ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και με τη συνεπικούριση της ΝΔ και ακολούθησε μια πολιτική διαχείρισης κονδυλίων που δεν αύξησαν την κοινωνική προσφορά στο δημότη, αλλά ευνόησαν παραγοντισμό, επιχειρηματίες,κατασκευαστές, ιδιώτες εργολάβους και τη λογική της ανταποδοτικότητας και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, εμείς διαλέγουμε το δύσκολο δρόμο μιας μακρόχρονης διαδικασίας με επίγνωση των αντικειμενικών δυσκολιών και στόχο τη συγκρότηση ενός αριστερού, ανεξάρτητου, ριζοσπαστικού πόλου στη συνοικία».
Χρήστος Τόλης
Συνέβαλε με τη συμμετοχή του στη φυσιογνωμία και τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης. Πολλές οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του ως εισηγητή και ομιλητή. Ενδεικτικά η συζήτηση για τις Θεωρίες γέννεσης του Σύμπαντος, για το περιβάλλον, μαζί με πολιτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις. Καταλυτικά, θυμάμαι, προσέγγισε το θέμα με το δομημένο περιβάλλον σε μια δημόσια συζήτηση στην πλατεία Αγ. Λαζάρου λέγοντας ότι είναι τέτοια η κατάσταση με την υπέρογκη δόμηση στο κέντρο του Βύρωνα που το μόνο που θα την σώσει είναι το γκρέμισμα όλων αυτών των κτιρίων.
 
Παράλληλα, εισηγήθηκε σε πολλές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, στη Λαμπηδόνα, για επιστημονικά και φιλοσοφικά θέματα. Αυτός ο Ευτύχης για μας αποτελεί το πρότυπο ζωής, όπως και για μια σειρά πλευρές της ζωής του, την ακούραστη ενέργεια του και τον ασκητικό απλό τρόπο ζωής. Θυμάμαι κάθε πρωί εγώ κατέβαινα με το λεωφορείο στη δουλειά μου στο κέντρο της Αθήνας και έβλεπα από το παράθυρο του λεωφορείου τον Ευτύχη να παίρνει τον ίδιο δρόμο με τα πόδια.
Αυτός ο Ευτύχης με τη μαρξιστική οπτική και την πολιτική του δράση, με τις καλλιτεχνικές του ευαισθησίες με τη συμβολή και της συντρόφισσάς του στη ζωή, της ζωγράφου Μαρίας Κοκκίνου, είναι για εμάς παράδειγμα πολύπλευρης προσωπικότητας. Έχει ευτυχήσει να γίνει σήμερα παππούς με το εγγόνι που του χάρισε ο γιός του Γιάννης. Πολλοί από εμάς που τον ζήσαμε θα έχουμε να καταθέσουμε στη συζήτηση για τον Ευτύχη πολλά για το πείσμα, την επιμονή του, το αιρετικό, απαιτητικό, ασυμβίβαστο πνεύμα και τη μαχητική δράση του αιώνιου έφηβου, του αγωνιστή της αριστεράς και της κομμουνιστικής ελπίδας. Ευχαριστούμε Ευτύχη! 

Παραθέτουμε και τα υπόλοιπα βίντεο της εκδήλωσης!

α. Βίντεο με την παρέμβαση του ηθοποιού Γιώργου Ζιόβα



β. Βίντεο με την παρέμβαση του Χρήστου Τόλη


 
γ. Βίντεο με την παρέμβαση του Τάσου Γουδέλη
 


δ. Βίντεο με την παρέμβαση του Παύλου Αναστούλη, δημοτικού σύμβουλου Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα