Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ρεπορτάζ από την δημόσια συγκέντρωση για ενημέρωση από τη δημοτική αρχή των κατοίκων για τα έργα στις προσφυγικές πολυκατοικίες στον Καρέα


Χτες Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Αστικό Κέντρο Καρέα, η δημόσια συγκέντρωση του Δήμου με τους κατοίκους των Προσφυγικών πολυκατοικιών του Καρέα με θέμα, την ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 120 κάτοικοι, που ειδοποιήθηκαν κυρίως από τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται και όχι από τη δημοτική αρχή.

Η διεξαγωγή της διαδικασίας η οποία έγινε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, υπήρξε από την αρχή προβληματική. Με ευθύνη του Δήμου, δεν υπήρξε μικροφωνική, δεν υπήρξε διαδικασία διεξαγωγής  της συζήτησης, ούτε συντονιστικό προεδρείο που να είναι επιφορτισμένο για την γόνιμη και ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Μέχρι και μια στοιχειώδη μικροφωνική, φρόντισε και την έφερε κάτοικος στη μέση της συγκέντρωσης, αλλά δεν ήταν αρκετή για να βελτιωθεί μια κατά γενική ομολογία κάκιστη και χαώδης διαδικασία. 

Στην αρχή το λόγο πήραν ο δήμαρχος Α. Κατωπόδης, η κ. Παπαμιλτιάδου από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο του Καρέα, ο αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης και ο μελετητής, το γραφείο του οποίου συνέταξε την εξόχως προβληματική μελέτη της ανάπλασης, χωρίς να μπορέσουν να πείσουν για το έργο.

Κάποιοι -λίγοι- κάτοικοι κατάφεραν να πάρουν το λόγο για να κάνουν ερωτήσεις, διατυπώνοντας τη γνώμη τους για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα έργα και  τεκμηριώνοντας τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν για την ανάπλαση: το ότι δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το ποιά ανάπλαση και πως την θέλουν! Το ότι υπάρχουν στην παρούσα μελέτη, σοβαρές ελλείψεις και αστοχίες όπως έλλειψη αγωγών ομβρίων, ξερίζωμα πρασιών και δέντρων, πεζοδρόμια με ανάποδη κλίση, κλείσιμο δρόμων, έλλειψη πυροσβεστικών κρουνών κλπ.

Η συγκέντρωση με ευθύνη της δημοτικής αρχής σταμάτησε ξαφνικά χωρίς να προλάβουν να ζητήσουν το λόγο όλοι.  Ήταν φυσικό και επόμενο η δημόσια αυτή συγκέντρωση να μην καταλήξει σε κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο, παρά μόνο σε μια αόριστη δήλωση εκ μέρους του Δήμου -και αυτή ύστερα από τις πιέσεις των κατοίκων- ότι θα λάβει υπ' όψη της, τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Από την μεριά μας ως Αριστερή Παρέμβαση, θεωρούμε ότι οι αναπλάσεις που γίνονται, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πρώτα και κύρια τις θέσεις και τις απόψεις των κατοίκων των περιοχών που αναπλάθονται. Οι κάτοικοι είναι αυτοί που μένουν στις περιοχές τους, αυτοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ποιές είναι οι ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν οι περιοχές τους! Άρα είναι και αυτοί που πρέπει η γνώμη τους να έχει αποφασιστική σημασία.

Η δημοτική αρχή πρέπει να επαναδιαμορφώσει άμεσα την μελέτη, σύμφωνα με τις προτάσεις των κατοίκων, μερικές από τις οποίες ακούστηκαν στη δημόσια συγκέντρωση.