Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Άμεση δικαίωση των 19 συμβασιούχων του Δήμου: Σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλους!


Τα τελευταία χρόνια, ξεχνάμε αυτά που ξέραμε για τις δουλειές. Για αρκετές δεκαετίες και ύστερα από αγώνες, το εργατικό κίνημα πέτυχε να έχει η εργασία ορισμένες, ανεπαρκείς έστω, σταθερές: Μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο, συμβάσεις αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλήρης ασφάλιση, πληρωμένες άδειες, οχτώ εργάσιμες ώρες ημερησίως κλπ.

Αλλά, ήρθε ο καιρός που το ελληνικό κράτος, οι κυβερνήσεις του, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, μας είπαν πως "έχουμε οικονομική κρίση και όλα αυτά πρέπει να τα ξεχάσετε, γιατί αυτά δημιούργησαν την κρίση". Και πως τώρα πια "πρέπει να μάθετε να ζείτε με την ανεργία και την φτώχεια και να είσαστε ευχαριστημένοι αν βρίσκετε καμιά φορά και κάποια κακοπληρωμένη δουλειά". Και έτσι, μπήκαν στην ζωή μας καινούργιες λέξεις και φράσεις, όπως, "ολοήμερη εργασία χωρίς ωράριο", "ελαστικές σχέσεις εργασίας", "συμβασιούχοι", "ωφελούμενοι", "5μηνα", "8μηνα" κλπ, ακόμα και η φράση «εθελοντική τζάμπα εργασία και που… ξέρεις;».

Οκτάμηνες συμβάσεις στους Δήμους: Πάλι καλά να λες, ή ασπιρίνη στην εξαθλίωση;

Αυτές οι νέες εξαθλιωτικές εργασιακές σχέσεις, εφαρμόζονται κατά κόρον τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Εργαζόμενοι μιας χρήσης για λίγους μήνες και μετά στον κουβά, μιας και έρχεται η σειρά των επόμενων. Μοίρασμα της φτώχειας και της εξαθλίωσης μεταξύ μας, την στιγμή που μια μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αυτοί που συγκροτούν το μεγάλο κεφάλαιο και το περιβάλλον του στην Ελλάδα, αυξάνει τα κέρδη του.

Η ίδια κατάσταση, η ίδια λογική, ζει και βασιλεύει και στο δήμο Βύρωνα: Οι ελλείψεις στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου υπολογίζονται σε περίπου 260 θέσεις εργασίας. Τόσο η νυν όσο και οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές, σφυρίζουν αδιάφορα! Αντί για προσλήψεις με σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις, έχουμε την διαρκή ανακύκλωση ανθρώπων και ελπίδων μέσω της βαρβαρότητας της 8μηνης σύμβασης. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου, αφού μέχρι να μάθει το αντικείμενο της εργασίας του ο συμβασιούχος, έχει απολυθεί.

Τι ζητάμε

Γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανεργία. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά τι σημαίνει για έναν άνεργο, είτε έχει οικογένεια, είτε όχι, πόσο ανάγκη έχει έστω και αυτή την 8μηνη σύμβαση, αφού στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι… Γνωρίζουμε όμως επίσης καλά ότι, όσο ελαχιστοποιούμε ως εργαζόμενοι τις απαιτήσεις μας, τόσο τα μεροκάματα και οι δουλειές θα χειροτερεύουν. Τόσο θα ξεσαλώνουν οι εργοδότες είτε ιδιώτες, είτε κρατικοί.

Αυτή την περίοδο, 19 συνάνθρωποι μας εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου Βύρωνα οι οποίοι δουλεύουν εδώ και τρισήμισι χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητούν να μην απολυθούν, προσφεύγοντας στα δικαστήρια! Τους συμπαραστεκόμαστε σε αυτό το αίτημα.

Ζητάμε παράλληλα, την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη εργασία.

Αυτό δηλώσαμε και στη σύσκεψη των εργαζόμενων που κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου και αυτό δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να εκλείψει η εκμετάλλευση της ελαστικής εργασίας.

Βύρωνας, 15 Σεπτεμβρίου 2019