Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Aπό την ημερίδα των κινήσεων για τον Κλεισθένη



Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24-11-2018, η ημερίδα με θέμα «Από τον "Καλλικράτη" στον "Κλεισθένη": Oι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα χρόνια των μνημονίων» που διοργανώθηκε από 11 περιφερειακές και 23 δημοτικές αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις. Ανάμεσά τους ήταν και η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα. Μπορείτε να δείτε βίντεο με όλες τις παρεμβάσεις στην ημερίδα σε αυτό το σύνδεσμο του ιστολόγιου για το συντονισμό των κινήσεων. Παρακάτω το σχετικό δελτίο τύπου:

Δελτίο τύπου από την ημερίδα των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων δήμων-περιφερειών για τον "Κλεισθένη Ι" 

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24-11-2018, η ημερίδα με θέμα «Από τον ‘Καλλικράτη’ στον ‘Κλεισθένη’: Oι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα χρόνια των μνημονίων» που διοργανώθηκε από 11 περιφερειακές και 23 δημοτικές αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις.

Συνολικά καλούσαν στην ημερίδα οι περιφερειακές κινήσεις από την Αττική, που πήρε και την πρωτοβουλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελλοπόνησο, τη Δυτ. Ελλάδα, την Κρήτη, τα Ιόνια και το Β. Αιγαίο. Και κινήσεις των δήμων Αγ. Αναργύρων Καματερού, Αγία Παρασκευή, Αγρίνιου, Αθήνας, Αιγάλεω, Βύρωνα, Γιάννενα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Θέρμης, Καισαριανή, Νίκαιας, Πετρούπολης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Μαρουσιού, Μοσχάτου, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Περιστερίου. Την παρακολούθησαν εκλεγμένοι σύμβουλοι, μέλη των κινήσεων καθώς και ανεξάρτητοι σύμβουλοι από την Περιφέρεια Αττικής.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικές και ουσιαστικές ήταν οι εισηγήσεις, ενώ ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. Αναπτύχθηκαν διάφορες πλευρές των θεσμικών αλλαγών που έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη φυσιογνωμία και λειτουργία του τοπικού κράτους, όπως είναι η μετατροπή του σε μηχανισμό υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής του κεντρικού κράτους, η στοχευμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό στο τοπικό κράτος, η επιχειρηματικότητα, η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, η λειτουργία τους με χιλιάδες εργαζομένους προσωρινής και ελαστικής εργασίας.

Σημαντική είναι η εμπειρία που μεταφέρθηκε σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές σε συμμαχία με το τοπικό κεφάλαιο για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών της ΕΕ ενώ ειδική αναφορά έγινε στην τομή που θα επιφέρει το «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» στην πολιτική λειτουργία του τοπικού κράτους.



Σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επισημάνθηκε ότι δεν αποτελεί βήμα εκδημοκρατισμού, αλλά συνιστά απόπειρα ανασυγκρότησης του τοπικού πολιτικού συστήματος, θεσμοποίησης της κοινωνικής συναίνεσης για τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές και τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η άμεση και διαρκής παρέμβαση των οργάνων του λαϊκού κινήματος στις διαδικασίες των οργάνων του τοπικού κράτους.

Τέλος, έγιναν παρεμβάσεις για τα ζητήματα της κατ΄ επίφαση δημοκρατίας, της διαπλοκής με την ΕΕ και τους μηχανισμούς της, τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο και την εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης δημόσιων πόρων, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις αλλαγές στους ΦΟΣΔΑ, την προώθηση από τους δήμους της «κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας» ως νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας και ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων πλευρών των τοπικών υπηρεσιών (κοινωνική φροντίδα, αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες κ.ά.).

Η ημερίδα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο διάλογο των σχημάτων σε δήμους και περιφέρειες για μια αριστερή, αντικαπιταλιστική παρέμβαση σήμερα. Εκτιμούμε ότι η κοινή εμπειρία, οι νέες επεξεργασίες και η πανελλαδική συζήτηση μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στο αναγκαίο διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.