Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Προϋπολογισμός 2019 δήμου Βύρωνα: Ψηφίστηκε με στήριξη από "αντιπολιτευόμενους" δημ. συμβούλους, στην 3η συνεδρίαση του δημ. Συμβουλίου



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ:
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ο προϋπολογισμός της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ με ΣΤΗΡΙΞΗ από τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ (Χρ. Γώγος - ΝΔ) και ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ από την παράταξη ΚΟΝΣΟΥΛΑ (ανεξ. ΠΑΣΟΚ)

Ως γνωστόν στους προϋπολογισμούς αποτυπώνεται η πολιτική που ακολουθείται και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί με τη σύνθεση των εξόδων και την προέλευση των εσόδων. Με όσα περιγράφουμε στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του δήμου Βύρωνα είναι αντιλαϊκός, γιατί αποτυπώνει τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, την έλλειψη έργων υποδομών και προστασίας περιβάλλοντος και το ξεζούμισμα των κατοίκων. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε και πως τοποθετήθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις για αυτόν. 

Η τρίτη συνεδρίαση ήταν αρκετή για να βρεθούν οι σύμμαχες δυνάμεις και να περάσει ο προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα για το 2019 με τη διπλή ψήφο του προέδρου, 19 υπέρ, 10 κατά και 9 αποχές. Ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού οι 17 σύμβουλοι της Στάσης Βύρωνα και οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη Νέα Εποχή Βύρωνα του κ. Γώγου, οι κ. Ζούμπος, και Ντόβολος, (τις δύο προηγούμενες φορές έκαναν αποχή). Διευκόλυνε και ο κ. Λοβέρδος (από την παράταξη του κ. Κόνσουλα) με την αποχώρησή του λίγο πριν από την ψηφοφορία, ώστε να προκύψει ο απαραίτητος αριθμός.

Κατά ψήφισαν Αριστερή Παρέμβαση, Λαϊκή Συσπείρωση, Δύναμη Ελπίδας (Σωτηρόπουλος), και 4 ανεξάρτητοι δημ. σύμβουλοι (Κοσκινάς, Μαυρόπουλος, Παπαδημητρίου, Παπαμιχαήλ) από τους 7 ανεξάρτητους. Αποχή έκαναν (Νέα Εποχή Βύρωνα (Γώγος) 2, Μαζί για το Βύρωνα (Μπαντής) 3, Καθαρή Επιλογή (Κόνσουλας) 1 και 3 ανεξάρτητοι δημ. σύμβουλοι (Κορρές, Σώζος, Σάρολα). Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ο κ. Κόνσουλας και η κ. Σάρολα είχαν ψηφίσει κατά και στην τρίτη έκαναν αποχή.

Ο κ. Κατωπόδης για να περάσει τον προϋπολογισμό όπως και πέρυσι έτσι και φέτος άρχισε να τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δηλαδή, ότι θα δοθεί η δυνατότητα κάπου στην ιστοσελίδα του Δήμου να μπαίνουν και οι ανακοινώσεις όλων των παρατάξεων (αυτό το είπε και πέρυσι), ότι θα γίνει προσπάθεια να επικαιροποιειθεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, (δεν το έκανε τρία χρόνια και θα το κάνει σε τέσσερεις μήνες πριν από τις εκλογές) και ότι θα αλλάξει ο τίτλος του έργου για το 4ο Δημοτικό Σχολείο. Ο προϋπολογισμός βέβαια παραμένει ο ίδιος μέχρι και το τελευταίο δεκαδικό. 

Ο κ. Κατωπόδης όπως αναμενόταν βρήκε στήριγμα την παράταξη του κ.Γώγου που προσπάθησε να πείσει όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό για να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος μόνο μια παράταξη. Όταν από την παράταξη του κ. Γώγου είδαν ότι αυτό δεν έγινε αποδεκτό τότε ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού τόσοι δημοτικοί σύμβουλοι όσοι ήταν αρκετοί για να περάσει. Εξάλλου αυτό είχε γίνει και με την ψήφιση των δυσβάστακτων δημοτικών τελών, όπου Στάση Βύρωνα και Νέα Εποχή Βύρωνα ψήφισαν μαζί.

Αποδείχτηκε αυτό που αναφέραμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας «…άλλοι από τις παρατάξεις που διοικούσαν το δήμο τα προηγούμενα χρόνια τον καταψήφισαν, όχι γιατί διαφωνούν για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του, αλλά για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, επειδή δεν τον κατέθεσαν και δεν τον υλοποιούν οι ίδιοι». Έτσι, λοιπόν στην πρώτη ευκαιρία άλλαξαν στάση και τον ψήφισαν γιατί συμφωνούν επί της ουσίας στην ίδια πολιτική.

Ο προϋπολογισμός και του 2019 απεικονίζει τον προσανατολισμό και αποκαλύπτει το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Η Αριστερή Παρέμβαση τόνισε και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμα φορά ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι φορομπηχτικός-αντιλαϊκός και ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική κυβερνήσεων–Ε.Ε.–Δ.Ν.Τ. και κεφαλαίου που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους (που έχουν την τύχη να δουλεύουν), τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους. Έχει ταξική διάσταση και είναι προσαρμοσμένος στην πολιτική των μνημονίων, διότι δεν παίρνει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Οι θεσμοθετημένοι κεντρικοί πόροι (πάλι από τη φορολογία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και όχι της πλουτοκρατίας) στον προϋπολογισμό του 2019 είναι κατά 356.788 € μειωμένοι και φτάνουν μόλις τα 6.619.087 €. Ενώ, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του δήμου προέρχεται από τους κατοίκους, κυρίως από τα δημοτικά τέλη και φόρους, και ανέρχεται στα 9.087.940 €.

Τα δημοτικά τέλη είναι υπέρογκα και έχουν κεφαλικό χαρακτήρα

Οι κοινωνικές παροχές μειωμένες στηρίζονται σε χρηματοδότηση από ευκαιριακά προγράμματα ΕΣΠΑ, με φανερή μεθόδευση όταν σταματούν αυτά τα προγράμματα, η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών να περνά εκβιαστικά είτε σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε σε μικτές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είτε σε αναζήτηση ΚΟΙΝΣΕΠ. Η ανταποδοτική λειτουργία απλώνεται στο σύνολο των υπηρεσιών, μετατρέποντας το Δήμο σε διαμεσολαβητή και επιχείρηση με το δημότη-πελάτη.

Για διάφορα έργα προβλέπονται 9,1 εκατ. € και από αυτά 2,9 εκ. € για ανασφαλτώσεις, και 3,99 εκατ. για ανάπλαση των προσφυγικών του Καρέα που πάνε και έρχονται εδώ και πέντε χρόνια (τα ίδια υπήρχαν και στον προϋπολογισμό του 2018). 

Δεν προβλέπονται έργα υποδομής, όπως δημιουργία ελεύθερων χώρων, εξεύρεση χώρων για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, κοινωνικές παροχές, σχολεία, βελτίωση και επέκταση του αποχετευτικού, αντισεισμική θωράκιση των σχολείων κ.α.

Χώροι που είναι προς απαλλοτρίωση πάνω από μία δεκαετία, όπως ο χώρος επί των οδ. Νικηφορίδη, Χρυσοθέμιδος και Τσαλδάρη, έχουν βαλτώσει. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καμία πρόοδος δεν προβλέπονται αντίστοιχα κονδύλια με δικαιολογίες από πλευράς Δημ. Αρχής ότι δεν βρίσκουν τους ιδιοκτήτες.

Η οικονομική πολιτική του δήμου συμβάλλει να «μάθει» ο λαός να ζει στην ανέχεια και στη μιζέρια και να πληρώνει όλο και βαρύτερη φορολογία σε ένα δημόσιο που δίνει τα λεφτά στους δανειστές, στις επιδοτήσεις του κεφαλαίου και στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ιδιωτικών τραπεζών και περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες πρόνοιας, κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Βύρωνα, εκφράζει μια μεροληπτική ταξική σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των μνημονίων με την Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ., όπως επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. 

Υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική, από την οποία απουσιάζει ο προσανατολισμός για αναδιανομή προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ενεργοποίηση του λαού του Βύρωνα, για διεκδικήσεις, ρήξεις και συγκρούσεις με τις επιταγές της τρόικας, για ανατροπή της πολιτικής.

Και επειδή ως γνωστόν αυτό που μετράει δεν είναι οι δικαιολογίες, όπως ότι «δεν γίνεται αλλιώς», αλλά το αποτέλεσμα, κρίνουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την αντιλαϊκή φορομπηχτική φιλομνημονιακή πολιτική της Δημ. Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό τον καταψηφίσαμε. Συνεχίζουμε να: 

- Διεκδικούμε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κόντρα στις απαιτήσεις τρόικας, κεφαλαίου κυβέρνησης. 
- Καλούμε σε συλλογική οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματά μας, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές, τρόικας, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ