Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

9 Δεκεμβρίου - Ρεπορτάζ, από την δημόσια συζήτηση


Με συμμετοχή δεκάδων κατοίκων του Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα με θέμα «Τα προβλήματα του Βυρωνιώτικου λαού, ο ρόλος του δήμου την εποχή των μνημονίων και του Κλεισθένη και ποια η αναγκαία παρέμβαση» την Κυριακή 9/12/2018 σε αίθουσα του ΚΑΠΗ της πλ. Κολλημένου. 

Στη αρχή έγινε παρουσίαση από το δημοτικό σύμβουλο της Αρ. Πα. Σταύρο Τζιορτζιώτη, των συνεπειών που έχει για τις γειτονιές μας, η εφαρμογή της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Παρουσιάστηκε μια εκτενής εικόνα για τα τοπικά προβλήματα με αναφορά στις αιτίες τους και τις ευθύνες τόσο των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όσο και της τωρινής, η οποία ακολουθεί την ίδια πολιτική σε όλες τις κύριες πλευρές.

Αναλύθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία ο νέος νόμος "Κλεισθένης Ι" ο οποίος καθορίζει τη λειτουργία των δήμων, έχοντας ως δομικό χαρακτηριστικό, την αναβάθμιση του ρόλου τους ως τοπικό κράτος. Και έχοντας ως κεντρικό στόχο, την επιβολή των αναδιαρθρώσεων που θέλει το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του. Αναδιαρθρώσεις που λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών. Παράλληλα, με τον "Κλεισθένη Ι" ενισχύεται η συγκεντρωτική λειτουργία των δήμων/τοπικού κράτους, η οποία πάει πακέτο με την επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων του δημοτικού κατεστημένου, μέσω του νέου εκλογικού συστήματος

Ακολούθησε εισηγητικά, η παρουσίαση των θέσεων της Αριστερής Παρέμβασης για τους στόχους διεκδίκησης και το πώς βλέπουμε τη λειτουργία μιας πραγματικής αυτοδιεύθυνσης-αυτοδιοίκησης του λαού του δήμου. Ενώ τεκμηριώθηκε, η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης αγώνων από τους ίδιους τους κατοίκους, όπως και η ανάγκη πιο ουσιαστικής στήριξης τοπικών συλλογικοτήτων κατοίκωνΣτη συνέχεια, έγιναν αρκετές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες για διάφορα θέματα και μετά τις απαντήσεις ακολούθησε μια πλούσια πολύωρη συζήτηση. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, παραβρέθηκαν 3 δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν αποχωρήσει από τη Στάση Βύρωνα και εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Καισαριανής.