Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 29/10/2014

Η παρακάτω πρόταση κατατέθηκε για τα πρακτικά, αφού η πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου στη συζήτηση του θέματος για τον ΕΝΦΙΑ απέρριψε την προσπάθεια σύνθεσης καταθέτοντας και εγκρίνοντας ένα δικό της γενικόλογο ψήφισμα και απέρριψε τις προτάσεις κατοίκων για συγκεκριμμένα μέτρα αρμοδιότητας της. Εμείς δηλώσαμε, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, ότι στηρίζουμε τις προτάσεις των κατοίκων για τις οποίες δεν άφησε το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει ψηφοφορία και ότι καταθέτουμε το ψήφισμά μας για τον ΕΝΦΙΑ στα πρακτικά.

                             ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο
Δήμου Βύρωνα
Υπόψη προέδρου κας Σάρολα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 29/10/2014

Η μονιμοποίηση του χαρατσιού από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. και η επέκτασή του στη γη και στα ακίνητα με τον λεγόμενο ΕΝΦΙΑ συνιστά μια βάρβαρη επίθεση στο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στη στέγαση και στο δικαίωμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς να δουλεύει και να παράγει από τα χωράφια της.
Η βαριά φορολογία του ΕΝΦΙΑ είναι ξεκάθαρα ταξική. Προβλέπει εκπτώσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες (κτίρια άνω των 500 μέτρων), απαλλαγή των ιδιοκτησιών που ανήκουν στην εκκλησία ή σε εταιρείες (ΝΠΙΔ) και δηλώνουν φιλανθρωπικό, αθλητικό ή πολιτιστικό έργο. Αντίθετα, τα φτωχά, λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο, χωρίς αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία, χωρίς κριτήρια για την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, με ψηλούς συντελεστές, χωρίς υπολογισμό της πραγματικής αξίας του ακινήτου (πλασματικές αντικειμενικές αξίες, κ.α.) και χωρίς υπολογισμό του αν αποφέρει εισόδημα ή όχι. Οι δήθεν φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα αφορούν ελάχιστους, γιατί απαιτούν αυστηρά και σωρευτικά κριτήρια.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί φόρο άδικο που κάνει δυσβάσταχτη την ιδιοκατοίκηση, λειτουργώντας ως  ενοίκιο προς το κράτος για το ίδιο σου το σπίτι σε συνθήκες ανεργίας, απλήρωτης εργασίας, μείωσης μισθών και συντάξεων, αυξήσεων στις τιμές των κοινωνικών αγαθών και των προϊόντων, συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών. Τον επιβάλλουν, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύουν την άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς τραπεζών της α’ κατοικίας και προωθούν την εκποίηση στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, όταν χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων.
Από 6,14 εκατ. φυσικά πρόσωπα θέλουν να εισπράξουν πάνω από 3 δισ. € από τον ΕΝΦΙΑ. Είναι αύξηση 800% των φόρων για την ακίνητη περιουσία από το 2010 μέχρι σήμερα. Τα χρήματα θα διοχετεύσουν σε ενισχύσεις των τραπεζών και πληρωμή των τοκογλύφων δανειστών.
Παράλληλα, βάζουν σε εφαρμογή τον απώτερο στόχο τους για συγκέντρωση των ακινήτων και της γης στο κεφάλαιο. Δυσκολεύεται η ιδιοκτησία της λαϊκής κατοικίας και η κατοχή χωραφιών από τους μικρούς αγρότες και διευκολύνονται τα κεφάλαια που θέλουν  να κερδοσκοπήσουν με αγοραπωλησίες  με τις σημερινές πεσμένες  τιμές ακινήτων, να εκμεταλλευτούν παραλιακές αγροτικές εκτάσεις για τουριστική οικοδόμηση, να αγοράσουν κοψοχρονιάς ακίνητα που οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ ή τις δόσεις δανείων. Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί μέρος της επιχείρησης ανακατανομής του πλούτου σε βάρος των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.
Η κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει το φόρο ως νομοτέλεια, που λύνει και αντιθέσεις ανάμεσα ιδιοκτήτες κατοικιών και αγρότες, μιλά για διορθώσεις λαθών και για μετατόπιση των δόσεων. Ο αποπροσανατολισμός θέλει να θολώσει τα νερά. Η φιλοσοφία καθιέρωσης του ίδιου του ΕΝΦΙΑ είναι λάθος, συμβάλλει στην εξαθλίωση της φτωχολογιάς, που λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου.
 Απαιτούμε :
-        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών από τα χαράτσια. Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων. Κατάργηση κάθε κεντρικής και τοπικής φορολογίας για τη λαϊκή κατοικία. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους – τραπεζών.  Προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές.
-        Όχι στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και περιουσίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για χρέη σε δήμους-κράτος. Όχι στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας.
-        Όχι στη φορολογική αφαίμαξη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με τους έμμεσους και άμεσους φόρους. Μείωση των έμμεσων φόρων. Κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα κ.α.) και στα κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
-        Αφορολόγητο το εισόδημα μέχρι το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κανενός είδους φορολόγηση κάτω από αυτό το όριο. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τη φορολόγηση των άνεργων και των φτωχών.
-        Να αντιστραφεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της άμεσης φορολογίας και οι χαμηλοί συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και  η μεγάλη ακίνητη περιουσία με βάση τις πραγματικές αντικειμενικές αξίες. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, των βιομήχανων, της εκκλησίας, των κάθε λογής «επενδυτών».
-        Κατάργηση των επιδοτήσεων του κεφάλαιου με οποιοδήποτε μορφή (χορηγίες, δωρεές, επέκταση εργασιών, υποδομών, αλλαγή έδρας, κ.α.). Να φορολογηθούν οι off-shore. Να υπάρξει άμεση έκτακτη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου πάνω από 50%.
-Να διαγραφεί το χρέος. Να σταματήσει η ενίσχυση των τραπεζών.

29/10/2014                                                                                 
                                                                                                             ΓΙΑ ΤΗΝ
                                                                                               ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
                                                                                                    ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ


                                                                                                   Σταύρος Τζιορτζιώτης