Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ BYRONAS.GR



Οι απαντήσεις που ζητήθηκαν από τους υποψήφιους δημάρχους από την ιστοσελίδα Byronas.gr, δημοσιεύτηκαν εδώ 
Παρακάτως είναι οι απαντήσεις του επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα. 
Το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης
Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης μας;
Αναφέρετε εν συντομία τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισης του.

Η δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής. Και αν συνεχίσουμε να δίνουμε δικαίωμα, με την αποχή μας από τους αγώνες και με την ψήφο μας σε δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, να κάνουν κουμάντο στη ζωή μας, τότε και το μέλλον μας  προδιαγράφεται  ζοφερό. Η ανεργία, η μείωση μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, η ακρίβεια και οι περικοπές στη δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια διευρύνουν τη φτώχια. Μόνος δρόμος είναι να τους διώξουμε όλους : τις παρατάξεις του δημοτικού κατεστημένου, με όποιες αλλαγές προσώπων και αν εμφανίζονται στο Βύρωνα, την κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας με συλλογικότητες αγώνα και αλληλεγγύης, με ένα εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί για όλους τον πλούτο, με μια ριζοσπαστική ανατρεπτική αριστερά που δεν θα υποτάσσεται στο φόβο και στη λογική του μικρότερου κακού.

Τραπεζοκαθίσματα στους κοινοχρήστους χώρους
Κατά καιρούς έχουμε λάβει αρκετές καταγγελίες δημοτών σχετικά με την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους πλατειών και πεζοδρόμων από διάφορες επιχειρήσεις, τα οποία δυσχεραίνουν τη διέλευση των πεζών. Το πρόβλημα το έχει επισημάνει και ο Συμπαραστάτης του Δημότη, κ. Δημήτρης Σάρολας με σχετική αναφορά προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βύρωνα.
Ποια η άποψή σας επί του θέματος;

Το πρόβλημα το έχουμε αναδείξει τουλάχιστον από το 2006 και έχουμε κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις στο δημ. συμβούλιο. Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει πλατείες και πεζόδρομους σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης  και ιδιωτικής κερδοφορίας και σαν μέσο πελατειακών σχέσεων και εξόφλησης υποχρεώσεων. Με τα τραπεζοκαθίσματα και τις αυθαίρετες κατασκευές δυσχεραίνεται όχι μόνο η διέλευση των πεζών, αλλά και το παιχνίδι των παιδιών και η ξεκούραση-αναψυχή των κατοίκων χωρίς χρηματικό αντίτιμο, ρόλο που πρέπει να επιτελούν οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι. Χαρακτηριστική είναι η παραχώρηση άδειας στην επιχείρηση της προέδρου του Δημ. Συμβουλίου για κατασκευή μόνιμης μεταλλικής πέργκολας στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, απέναντι από το κατάστημα της και δίπλα στο ιστορικό εκκλησάκι.  Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και τα παιδιά, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή τους και να δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι.

Κάμερες στην δημοτική επιχείρηση
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση καμερών στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης και στο κυλικείο του νεκροταφείου. Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα με ανακοίνωσή του εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ποια είναι η άποψή σας για αυτή την απόφαση; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;

Τοποθετηθήκαμε από τις 20/3. Το κράτος με τους δήμους και τις κυβερνήσεις για να περάσουν την πολιτική διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών  εντείνουν τα μέτρα ελέγχου, καταστολής και αυταρχισμού. Παράλληλα, γίνεται φανερό ότι η δημοτική αρχή Χαρδαλιά-Γώγου βρίσκει χρήματα για τις παρακολουθήσεις, παρά το ότι ο δήμος επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για τους παιδικούς σταθμούς, την πρόνοια, τις υποδομές, την έγκαιρη πληρωμή των μισθών των εργαζόμενων. Η παρακολούθηση των κινήσεων των εργαζόμενων είναι ενταγμένη στο γενικότερο κλίμα επιτήρησης  και παρακολουθήσεων των κινήσεων όλων μας και εμπέδωσης ενός κλίματος φόβου.
Τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα δεν χωρούν στο καθεστώς του «Μεγάλου αδελφού».


Δημοτικά αναψυκτήρια
Οι δύο πρόσφατοι διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων του Δήμου Βύρωνα (Ν. Ελβετία, Ανάληψη) απέβησαν άγονοι, λόγω μη προσέλευσης ενδιαφερόμενων, ενώ ο τρίτος (Αγ. Τριάδα) δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ομάδα  ενεργών πολιτών που αντιδρούν στην ενοικίαση του χώρου και κάνουν χρήση του ως πολιτιστικό στέκι .
Εσείς με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα δημοτικά αναψυκτήρια στην περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;

Η καλύτερη αξιοποίησή τους είναι να χρησιμεύσουν για τις ανάγκες των κατοίκων σε πολιτισμό, δημιουργία, αναψυχή και όχι να δοθούν σε ιδιώτες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πληρώνουν για να μπορούν να κάτσουν σε μια καρέκλα.  Θετικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα του κλειστού και εγκαταλελειμμένου χώρου της Λαμπηδόνας,  που έχει προσελκύσει εκατοντάδες κατοίκους. Εκεί το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο φροντίζει να γίνονται δωρεάν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθήματα, δράσεις αλληλεγγύης, παιδικό παιγχνίδι και δίνεται σε φορείς της πόλης για εκδηλώσεις τους. Μην ξεχνάμε ότι η γειτονιά μας στερείται δημόσιων χώρων για φιλοξενία δράσεων και εκδηλώσεων,  πέρα από τη μισθωμένη Λουίζα, μιας και το στέκι νεολαίας που υπήρχε στο Ταπητουργείο καταργήθηκε.  Για αυτό και μείς αντιδράσαμε στην παραχώρηση σε επιχειρηματίες των αναψυκτηρίων και ζητάμε άμεσα να ανοίξουν και τα υπόλοιπα για τους κατοίκους και τις ανάγκες της νεολαίας. Όσο για τα Άστρα θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί ο χώρος για πολλαπλές χρήσεις, όπως για διοργάνωση συσσιτίων, εκδηλώσεις μουσικών ερασιτεχνικών σχημάτων, εκθέσεις, στέκι νεολαίας, εκδηλώσεις φορέων.

Κλειστό κολυμβητήριο
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του νυν δημάρχου, κ. Νίκου Χαρδαλιά, το κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Βύρωνα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2014. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στην πόλη μας.
Εσείς πως το αξιολογείται; Συμφωνείτε με την παραπάνω άποψη;

Το κολυμβητήριο είναι αναγκαίο για την πόλη μας, για αυτό εξάλλου είχε γίνει και από προηγούμενη δημοτική αρχή παρόμοια απόπειρα. Πατώντας, όμως, σε αυτή την ανάγκη:  α. κτίζουν σε χώρο χαρακτηρισμένο ως δασικό και β. με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής ο κούκος κοστίζει αηδόνι. Η πισίνα είναι μικρή και το κόστος έχει φτάσει με απανωτές αναθεωρήσεις τα 19,435 εκ. €,  δηλαδή υπέρβαση 44,03% του αρχικού προϋπολογισμού. Θα μας πει ο κ. Χαρδαλιάς και οι διάδοχοι του Γώγος και Μπαντής, που ψήφισαν τις αποφάσεις,  ότι είναι χρήματα του ΕΣΠΑ. Είναι δικά μας χρήματα, γιατί κάθε χρόνο δίνουμε στην Ε.Ε. περίπου 10 δισ , μόνο μέσω του ΦΠΑ, που το 80% πάει στο Ταμείο Συνοχής. Το έργο δεν ξέρουμε αν και πότε θα τελειώσει. Θυμίζουμε ότι είχε προγραμματιστεί να τελειώσει το 2011 και ότι πρόσφατα το  Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε την τελευταία αύξηση του προϋπολογισμού του. Άρα, να δούμε αν θα τελειώσει και αν θα υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία του και θα ωφεληθούν οι κάτοικοι ή μόνοι ευνοημένοι θα είναι μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα από το ακριβό και υπερκοστολογημένο κολυμβητήριο, όπως και από άλλα τεχνικά έργα του δήμου. Η
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ο δήμος να επιληφθεί για περισσότερους χώρους άθλησης και με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς συνδρομές.


Οικονομική κατάσταση του Δήμου Βύρωνα
Ποια είναι κατά την γνώμη σας η σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Βύρωνα; Πως θα αντιμετωπίσετε τις οικονομικές δυσκολίες σε περίπτωση που αναλάβετε τα ηνία του Δήμου μας;

Ο δήμος είναι χρεοκοπημένος και για αυτό έχει ενταχτεί σε οικονομικό Παρατηρητήριο από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, που επιβάλλουν υποχρεωτικά αύξηση δημοτικών φόρων, περιστολή παροχής υπηρεσιών (πχ σε καθαριότητα, κοινωνικές δομές), μείωση προσωπικού, κ.α.. Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων είναι σε εξέλιξη. Οι οικονομικές δυσκολίες του δήμου θα ενταθούν, αποτέλεσμα και της περικοπής πόρων από το κεντρικό κράτος, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά, Γώγου, Μπαντή και της κακοδιαχείρισης με τα έργα βιτρίνας, τις υπερκοστολογήσεις, τις αναθέσεις σε εταιρείες, τα δάνεια, κ.α.  Για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση χρειάζεται απειθαρχία στις εντολές κυβέρνησης, αποδέσμευση από τα μνημόνια και την Ε.Ε., συγκρούσεις με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν μάθει να λεηλατούν τους δήμους και τη ζωή μας. Χρειάζεται αλλαγή όχι μόνο διαχειριστών στο δήμο αλλά και της πολιτικής της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις των δανειστών, της τρόικας, του κεφάλαιου. 




Κοινωνική πολιτική
Τον τελευταίο καιρό, λόγω οικονομικής κρίσης, όλοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική. Ποιο είναι το πλάνο της δικής σας παράταξης προς την κατεύθυνση αυτή;

Το καθεστώς, αφού εξαθλιώνει την πλειοψηφία, έρχεται και λέει υποκριτικά ότι κάνει κοινωνική πολιτική, τάζοντας ψίχουλα  με μορφή ελεημοσύνης στους εντελώς ανήμπορους για να μην πεθάνουν της πείνας. Ο δήμος και το κεντρικό κράτος έχουν υποχρέωση, για αυτό άλλωστε υποτίθεται ότι εισπράττουν τους έμμεσους και άμεσους φόρους, να παρέχουν δωρεάν παιδικούς σταθμούς, υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνικά αγαθά σε όλους. Μια δημοτική αρχή πρέπει να παλέψει μαζί με τους κατοίκους και να διεκδικήσει αυτά για όλους. Άμεσα, επίσης, απαιτείται να φροντίσει για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες τους άνεργους, τους άπορους,  τους ανασφάλιστους. Για αυτό εμείς λέμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί με τους κατοίκους για να διεκδικήσουμε κατάργηση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά στρώματα,  δημιουργία γηροκομείου, φιλοξενία όλων των αστέγων με συντήρηση και αξιοποίηση του ξενώνα του Καρέα, σίτιση όλων των άπορων, δωρεάν περίθαλψη για όλους, υπηρεσίες πρόνοιας για όλους όσους τις έχουν ανάγκη. Τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από το δήμο για πρόστιμα, σε εργολάβους για έργα που δεν έγιναν, σε υπερκοστολογήσεις και σε έργα βιτρίνας θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις λειτουργίες.

Κέντρο Υγείας Βύρωνα
Ποια είναι η εκτίμηση σας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του Κέντρου Υγείας Βύρωνα.
Τι θα αλλάξετε και τι θα κρατήσετε από τις υπάρχουσες λειτουργίες για τον πολίτη του Βύρωνα, εσείς ως Δημοτική Αρχή.
Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα είναι συνεχώς σε κίνδυνο με τις περικοπές της κυβέρνησης και τη λειτουργία της δημόσιας υγείας ως αγοραστή των υπηρεσιών από τους επιχειρηματίες. Με την υποβάθμιση-κλείσιμο και των 2 μονάδων του ΕΟΠΥΥ και όλα όσα συμβαίνουν είναι πολύτιμο. Τα σχέδια τους εδώ και χρόνια για το κλείσιμο του ματαιώθηκαν με τις συνελεύσεις  και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για την υπεράσπισή του. Αποτέλεσμα ήταν η τοποθέτηση γιατρών, αλλά με σύμβαση ορισμένου χρόνου και η λειτουργία του και το απόγευμα. Στηρίξαμε αυτές τις δράσεις. Η δημ. αρχή, δια στόματος κ. Γώγου, συντάσσεται με την κυβέρνηση της ΝΔ και με τη φιλοσοφία του κ. Άδωνι.  Σήμερα, χρειάζεται να αποκτήσει περισσότερες υποδομές, να στελεχωθεί με προσωπικό περισσότερων ειδικοτήτων και να λειτουργεί όλο το 24ωρο δωρεάν για όλους τους κατοίκους και τους ανασφάλιστους. Η εξαγγελία για δημιουργία ΚΕΠ Υγείας, που είναι βήμα για την ιδιωτικοποίηση και την υποκατάσταση των άλλων δημόσιων δομών υγείας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το μέσο για το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας.