Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΕΑ

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Καρέα μας έστειλε επιστολή ζητώντας να τοποθετηθούμε σε διάφορα προβλήματα που επισημαίνουν για την περιοχή.
Παρακάτω η επιστολή με τις απαντήσεις μας



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Προς
Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καρέα
Πλατεία Νικολαϊδη,
Καρέας
e-mail:  info@ekpolitistikos-karea.gr


Πολύ σωστή η πρωτοβουλία του Συλλόγου σας, που αναδεικνύει προβλήματα και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις. Βέβαια θα ξέρετε από τις κινητοποιήσεις μας, τις ανακοινώσεις μας και τις δημοσιεύσεις στο ιστολόγιο μας ότι με αρκετά από αυτά τα θέματα που θίγετε, έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν και οι απαντήσεις μας δεν έχουν το χαρακτήρα των προεκλογικών «θα» που καταλαβαίνετε ότι μοιράζονται αφειδώς αυτή την περίοδο.
Η Αριστερή Παρέμβαση έχει επεξεργαστεί θέσεις για τα προβλήματα του Καρέα και έχει αναπτύξει δράση για πολλά από αυτά, παράλληλα και από κοινού με τους κατοίκους. Ταυτόχρονα θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι για όλα τα προβλήματα άποψή μας είναι ότι χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα η συλλογική διεκδικητική δράση των  ίδιων των κατοίκων απέναντι στη δημοτική αρχή και στην κεντρική εξουσία και αυτή η δράση είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για να επιτευχθούν λύσεις.
Σε αυτές τις δράσεις είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε ως Αριστερή Παρέμβαση με τις μικρές μας δυνάμεις. Και είμαστε στη διάθεσή σας, όπως το αποδείξαμε και με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε μέσα στο δημ. συμβούλιο την κατασκευή των έργων στον Καρέα και το θέμα με την επιχείρηση κατασκευής των αυτοκινητόδρομων, να αποτελέσει η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο όπλο και φωνή των συλλογικοτήτων των κατοίκων, που κινητοποιούνται για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.
Για τη γειτονιά του Καρέα έχουμε επισημάνει αρκετές φορές τα προβλήματα που υπάρχουν και μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο μας πάνω από 30 αναρτήσεις για τον Καρέα πατώντας τη λέξη «Καρέα»  στο http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.gr/#uds-search-results, όπως και μια ειδική ανακοίνωση για τον Καρέα ακόμα από το 2006

Για τα προβλήματα που αναφέρετε, λοιπόν, δεν σας δίνουμε απαντήσεις για την προεκλογική περίσταση, αλλά από κείμενα που ήδη έχουμε διατυπώσει :

-           Για το δάσους του Υμηττού σας ενημερώνουμε ότι
και στην αφίσα μας για τις εκλογές αναφέρουμε την ανάγκη ρήξης με τα συμφέροντα που λεηλατούν ανθρώπους και φύση. Επίσης, στην διακήρυξή μας σε 3 σημεία αναφέρεται ο Υμηττός (στα προβλήματα της περιοχής, στην κριτική μας για τη δημ. αρχή και στους στόχους και τις διεκδικήσεις μας).
Συγκεκριμένα γράφουμε : 
για το α. «Το δάσος του Υμηττού δεν προστατεύεται και δεν φροντίζεται επαρκώς. Εταιρείες και κράτος το χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα ως χώρο εκμετάλλευσης. Μπορεί οι καταγγελίες μας για τις κατασκευές μέσα στα στρατόπεδα και το στρατιωτικό σούπερ μάρκετ να σταμάτησαν τα επιπλέον έργα, αλλά ακόμα δεν πάρθηκαν μέτρα για το γκρέμισμά τους και την αποκατάσταση της βλάστησης.»
για το β. «Καμιά μέριμνα για το δάσος, το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους που εμπορευματοποιεί ….»
για το γ. «ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Απόλυτη Προστασία του Υμηττού, φροντίδα για τη διατήρησή του και μέριμνα για την προφύλαξη του από τις πυρκαγιές. Διαφύλαξή του από τις διεκδικήσεις, τις καταπατήσεις, την εκμετάλλευση του ως χώρο οικοδόμησης από κράτος, κατασκευαστικές, εταιρείες, ΔΕΚΟ, στρατόπεδα, εκκλησία και απομάκρυνσή τους από το δάσος. Όχι χαράξεις στον Υμηττό οδικών αξόνων και τις διαδικασίες fast track.. Όχι σε Προεδρικά Διατάγματα που αφήνουν το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο από την εκμετάλλευση- «ανάπτυξη». Μέτρα ενάντια στα φαινόμενα του νέφους και της αιθαλομίχλης

Με βάση αυτές τις θέσεις στο προηγούμενο διάστημα κινητοποιηθήκαμε για τα πρόχειρα έργα στη Λ. Καρέα, που έγιναν χωρίς μέριμνα για την αποχέτευση των ομβρίων, για να σταματήσει η κατασκευή κατοικιών μέσα στο στρατόπεδο (που καταφέραμε να σταματήσει), για την κατασκευή αναψυκτηρίου χωρίς άδεια μέσα στο χώρο του στρατιωτικού σούπερ-μάρκετ, για την αποτροπή της σήραγγας στον Υμηττό και την κατασκευή αυτοκινητόδρομων, για την απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών στον Υμηττό.
Στο σύνδεσμο στο ιστολόγιο μας μπορείτε να δείτε τις θέσεις και τις δράσεις μας για την προστασία του Υμηττού και ο περιβάλλον στις 98 αναρτήσεις μας στην κατηγορία Περιβάλλον, Υμηττός, Πράσινο


- Για το οικοδομικό τετράγωνο 524 ως Αριστερή Παρέμβαση διατυπώνουμε ρητά την άποψή μας ότι πρέπει να οριοθετηθεί η δασική περιοχή και να κλείσει οριστικά το τετράγωνο 524, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία οικοδομική επέκταση και κανένα κτίσμα. Μπορείτε να δείτε για αυτό θέμα την αναφορά των δύο μελών μας και υποψηφίων και σήμερα στο ψηφοδέλτιο μας στον σύνδεσμο http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.gr/2007/12/blog-post.html

-            Για την πεζογέφυρα και την πρόσβαση στο κέντρο του Βύρωνα, στα σχολεία και στο γυμναστήριο και τα άλλα θέματα που αναφέρετε, συμφωνούμε και έχουμε την ίδια εκτίμηση. Το επόμενο διάστημα, αν και εφόσον, οι κάτοικοι του Βύρωνα μας δώσουν τη δύναμη μέσα στο δημ. συμβούλιο μπορούμε να επαναφέρουμε τα θέμα για να υπάρχει φωτισμένος και ασφαλής πεζόδρομος ή πεζοδρόμιο που να οδηγεί στο Γυμναστήριο και στο σχολείο και πρόσβαση στο Βύρωνα. Μπορείτε να δείτε και μια ανάρτηση για το θέμα της πεζογέφυρας εδώ http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.gr/2006/10/blog-post.html.

-           Το συγκοινωνιακό πρόβλημα με τα αραιά δρομολόγια τόσο της αστικής όσο και της δημοτικής συγκοινωνίας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.
Πράγματι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και έχουμε και πρόσφατα φιλοξενήσει σχετική αναφορά http://aristeriparemvasialla.blogspot.gr/2011/05/blog-post_02.html. Ταυτόχρονα απαιτούμε στη διακήρυξή μας « Πλήρη λειτουργία όλων των γραμμών της δημ. συγκοινωνίας και επέκταση της προς Πανεπιστημιούπολη-Πολυτεχνιούπολη και προς τους σταθμούς του μετρό.  Να γίνουν ποδηλατόδρομοι. Όχι παραχώρηση δημοτικών χώρων σε ιδιωτικές εταιρείες για ανέγερση χώρων στάθμευσης.  Να μπορεί ο κάτοικος να ζει και να κυκλοφορεί με δημόσιες, ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά, πυκνά δρομολόγια ώστε να περιοριστεί η χρήση του ΙΧ. Μέτρα για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στο κέντρο της πόλης και τους δρόμους υπερτοπικής κυκλοφορίας.

-           Η κατάργηση του Κ.Ε.Π. στον Καρέα συμφωνούμε ότι  δυσκολεύει την πρόσβαση των κατοίκων στις δημόσιες υπηρεσίες. Το ΚΕΠ χρειάζεται να επαναλειτουργήσει.

-        Φυσικά και είναι απαραίτητο να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και για αυτό είχαμε από τότε που γινόταν τα έργα βιτρίνας στην κεντρική λεωφόρο απαιτήσει να υπάρξει σχεδιασμός και κατασκευή τους. Είναι πρώτης προτεραιότητας τα έργα υποδομών γιατί κοστίζουν υλικές ζημιές, καταστροφές στο περιβάλλον και μερικές φορές και ανθρώπινες ζωές.  

- Για το «Αστικό Κέντρο Καρέα» που παραμένει ασυντήρητο, όπως και άλλα δημόσια κτίρια του Καρέα (ξενώνας, κ.α.) είναι επιτακτικό ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει στη συντήρησή τους, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας των πληττόμενων από την πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ και οικονομικής ολιγαρχίας συνανθρώπων μας, αλλά και για να αξιοποιηθούν για τη φιλοξενία των πολιτιστικών κ.α. δραστηριοτήτων των συλλογικοτήτων της περιοχής. 

Μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μας, όπως τώρα, όταν εντοπίζετε προβλήματα, να μας ενημερώνετε για αυτά και από κοινού να κινούμαστε για τις λύσεις τους. Θέλουμε από κοινού με τους κατοίκους και τους φορείς τους να διεκδικήσουμε το δικαίωμα σε μια καλύτερη πόλη κόντρα στην υποταγή στην υπάρχουσα άσχημη κατάσταση και στη διαχείριση της μιζέριας.

Για την Αριστερή Παρέμβαση
       Πολιτών Βύρωνα
    Σταύρος Τζιορτζιώτης