Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Να καταργηθεί ο νόμος 4250/2014 που επιβάλει την δήθεν αξιολόγηση υπηρεσιών     και εργαζομένων στο δημόσιο και τους Δήμους.
Γιατί οδηγεί στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση τμημάτων –διευθύνσεων, στη χειρότερη και ακριβότερη εξυπηρέτηση των πολιτών  και σε χιλιάδες νέες απολύσεις εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Βιώνουμε τη συνέχιση και την ένταση της επίθεσης που εκδηλώνεται απέναντι σε ολόκληρη κοινωνία από τη συγκυβέρνηση της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η επίθεση στο Δημόσιο, που βρίσκεται στο κέντρο της κυβερνητικής επέλασης, απειλεί με τραγική συρρίκνωση και διάλυση  ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος. Οι μέχρι σήμερα απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων, οι συνεχείς επιθέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, η διάλυση της υγείας, η συντριβή των μισθών, οι νέες εργασιακές σχέσεις περιπλανώμενης και αβέβαιης εργασίας δίχως δικαιώματα είναι το πρώτο βήμα, στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής τους. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση του συστήματος, να  ενισχυθεί ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας των εργοδοτών πατούν πάνω στα ερείπια των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
 Στρατηγικό τους στόχο έχουν τη δημιουργία ενός μικρού αντιδραστικού αντεργατικού και αντιλαϊκού δημόσιου τομέας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Αυτό το στόχο εξυπηρετούν με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις – αναδιαρθρώσεις που επιβάλουν, (διαθεσιμότητα- απολύσεις, νέο πειθαρχικό δίκαιο, αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων) η συγκυβέρνηση μαζί με την Τρόικα, τα μνημόνια την Ε. Ένωση. Θέλουν  να διαλύσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και στο Δημόσιο και να απολύσουν όσους περισσότερους μπορέσουν. Οι παλιοί εργαζόμενοι τους κοστίζουμε ακριβά.  Θα προσλαμβάνουν τα παιδιά μας με πεντάμηνες συμβάσεις με οροφή τα 420-490 € χωρίς δικαιώματα. Να κλείσουν υπηρεσίες και να τις δώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα. Εξάλλου το λένε ανοιχτά, καθαρά και δυνατά. Τίποτα δεν θα μείνει  στο δημόσιο, όταν μπορεί να το λειτουργούν οι ιδιώτες. Αποδεικνύουν κάθε μέρα, ότι είναι αδίστακτοι. Αποφασίζουν και διατάζουν και νομοθετούν ότι τραβάει η όρεξη της τρόικας, του ΔΝΤ, της Ε. Ένωσης  και των εργοδοτών.
Η ΔΗΘΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΔΗΓΗ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Σήμερα η συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ με σφιχτές διαδικασίες προχωράει ΑΜΕΣΑ στην εφαρμογή  του νόμου 4250/2014, ο οποίος προβλέπει την δήθεν αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού του Δημοσίου και την κατάταξή του σε τρείς κατηγορίες: σε άριστους (25%), ικανούς (60%) και ανεπαρκείς (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15%).  Η εφαρμοστική εγκύκλιος, που εξέδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίζει ότι το 15% των υπαλλήλων πρέπει να αξιολογηθούν ως «άχρηστοι» με βαθμολόγηση από 1 - 6,9 όπως ορίζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα είναι πάση θυσία στον «κάδο» του 15% των «άχρηστων» είναι στη λίστα προς απόλυση. Ενώ η μη τήρηση των ποσοστών από τους αξιολογητές συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Είναι προφανές ότι και με το νόμο αυτό επιβάλουν ένα σύστημα για να πετύχουν το στρατηγικό τους στόχο που είναι ένα, μικρό αντιλαϊκό, αντιδραστικό δημόσιο με φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Η δήθεν αξιολόγηση είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της επίθεσης.
Δεν έχει καμία σχέση με τις αναγκαίες τομές που χρειάζονται να γίνουν στο δημόσιο και στους Δήμους στην κατεύθυνση να εξυπηρετεί καλύτερα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές του. Να σταματήσουν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τα ρουσφέτια  και οι πελατειακές πρακτικές, οι συμπράξεις με τα ιδιωτικά συμφέροντα, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση. Να υπάρχει κοινωνικός, εργατικός έλεγχος και αποφασιστική συμμέτοχη των φορέων και των πολιτών.
  
   Θα χρησιμοποιηθεί για:

· Να δημιουργηθούν οι νέες δεξαμενές κινητικότητας – απόλυσης, αφού ποσοστό 15% των υπαλλήλων πρέπει να αξιολογηθούν ως άχρηστοι και να «γεμίσουν» τη δεξαμενή.
 Να προσδιοριστούν υπηρεσίες ή τμήματα ή και ολόκληροι φορείς απ’ όπου θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ανά πάσα στιγμή «με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου»!
· Να φτιαχτεί το δήθεν  ενιαίο μισθολόγιο που ετοιμάζουν, που θα φέρει νέο κούρεμα μισθών με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Θα βάζει τις βάσεις για τη σύνδεση της δήθεν αξιολόγησης με την απόδοση. Μετατρέποντας τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες σε επιχείρηση που λειτούργει με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, καταργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν.
· Να υποτάξουν, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τον εργαζόμενο να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου.  Να σπείρουν το φόβο και να χτυπήσουν τη συλλογική συνδικαλιστική δράση. Να χτυπήσουν τα όποια σκιρτήματα εργατικής χειραφέτησης υπάρχουν και αναπτύσσονται.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ
ΑΥΤΗ  ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Συναδελφισσες, συνάδελφοι

Μην παρασύρεστε και μην τσιμπάτε στα ψεύτικα τα λόγια αυτών που λειτουργούν και συμπεριφέρονται ως πολιτικοί λακέδες του κεφαλαίου, αυτών που είναι χορτάτοι χωρίς πολλές φορές να έχουν εργαστεί, και προσπαθούν να πάρουν την κοινωνική και πολιτική ρεβάνς καταργώντας ότι με αγώνες και αίμα κατάκτησαν οι εργαζόμενοι. Αυτών που δεκαετίες εναλλάσσονται στην εξουσία και δημιούργησαν το ρουσφέτι, τη συναλλαγή, που θεώρησαν και θεωρούν το δημόσιο ως λάφυρο τους, που ευθύνονται για όλα τα κακώς κείμενα του δημόσιου και παρουσιάζονται  σήμερα ως σωτήρες του.
Η «οπισθοχώρηση ελιγμός» που υποχρεώθηκε να κάνει η συγκυβέρνηση μπροστά στον φόβο της σύγκρουσης μέσα στην προεκλογική περίοδο με τους εργαζόμενους στους δήμους, θα πρέπει να την θεωρήσουμε προσωρινή,  πύρρεια,  αλλά μια πρώτη νίκη στο μέτωπο ενάντια στην εφαρμογή του κανιβαλικού νόμου για την αξιολόγηση.
 Ορισμένοι δήμαρχοι κάνουν πίσω λόγο των εκλογών. Να μην εφησυχάσουμε.

Μαζί με τον ανυποχώρητο αγώνα γα  την ανατροπή της συγκυβέρνησης, απαιτούμε  από όλους τους υποψηφίους δημάρχους και τις δημοτικές παρατάξεις  να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Να μην σιωπούν και να μην κρύβονται ορισμένοι. Να απαντήσουν  δημόσια για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους και να κρίνουν. Θα εφαρμόσουν στο Δήμο Βύρωνα αυτή την πολιτική της συγκυβέρνησης ή θα την αντιπαλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία; Θα εφαρμόσουν το νόμο αμέσως μετά την εκλογή τους ή θα αγωνιστούν για την κατάργηση και μη εφαρμογή του; Θα υπάρξουν υπηρεσίες του Δήμου που θα κλείσουν και θα ιδιωτικοποιηθούν; Θα απολύσουν εργαζόμενους για να προσλαμβάνουν φτηνά εργατικά χέρια, με προσωρινή αβέβαιη εργασία δίχως δικαιώματα;


Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας.
Να μην τους αφήσουμε να περάσουν πάνω από τις ζωές μας.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Μάιος  2014