Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Με το όνομα Ανυπότακτη Καισαριανή - Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση ιδρύθηκε την Τετάρτη 29/1 νέα κίνηση στην Καισαριανή με στόχο να παρέμβει και στις δημ. εκλογές. Επικεφαλής της Κίνησης θα είναι ο Μιχάλης Μιλτσακάκης.
Διαβάστε παρακάτω το κάλεσμα για την ιδρυτική τους συνέλευση.




ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΓΕΝΑΡΗ 7ΜΜ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

Καισαριανώτες, Καισαριανώτισσες,
Είμαστε άνθρωποι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργάτες, φοιτητές, νεολαίοι.
Kαλούμε τους πολίτες της Καισαριανής να πλαισιώσουν την προσπάθεια συγκρότησης δημοτικής κίνησης με στόχο την καθημερινή δράση καθώς και την συμμετοχή στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Καλούμε τους αγωνιστές της αριστεράς, των κινημάτων και τις συλλογικότητες που θέλουν να συνδιαμορφώσουν ένα αντιδιαχειριστικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και να συμβάλλουν στη συγκρότηση αριστερής αντικαπιταλιστικής δημοτικής  κίνησης, να πάρουν μέρος .

 Οι δημοτικές εκλογές τον Μάη του 2014 θα πραγματοποιηθούν μέσα  στο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η  αντεργατική επίθεση τον τελευταίων 6 χρόνων. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, τρόικα ΔΝΤ, θα εντείνουν την επίθεση τους στους εργαζόμενους και στο λαό με αποτέλεσμα νέα τεράστια ποσοστά ανεργίας, φτώχεια, πείνα και κλείσιμο χιλιάδων μαγαζιών, νέες μειώσεις, κατάργηση ΕΟΠΥΥ, φοροληστεία, χαράτσια, κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών, νέο μνημόνιο.
Θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες με σκοπό να καταργηθεί το δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια  να  ξεπουληθεί  η δημόσια και δημοτική περιουσία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, να  ιδιωτικοποιηθούν  βασικοί τομείς  του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, πρόνοια), να  ξεπουληθούν οι  ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει και να  εκποιηθεί  το περιβάλλον. Ο Δήμος Καισαριανής θα μετατραπεί ολοκληρωτικά  σε επιχείρηση και  σε εργοδότη που χρησιμοποιεί φθηνή ελαστική  εργασία με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και θα πρωταγωνιστεί στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και των δομών προνοιας . Η πολιτική  αυτή θα συνοδευτεί από την ανάπτυξη και εμβάθυνση του Καλλικράτη. Οι Δήμοι θα μετατραπούν τελικά  σε αντεργατικό αντιλαϊκό τοπικό κράτος που  αντιμετωπίζει τους πολίτες-δημότες ως πελάτες.  Αυτά τα χρόνια το εργατικό λαϊκό κίνημα αντιστάθηκε και έδωσε σκληρές μάχες οι οποίες καθυστέρησαν την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, «έριξαν» δύο κυβερνήσεις, απονομιμοποίησαν το ευρώ και την ΕΕ. Μας έδειξαν το δρόμο της σύγκρουσης και της ανυπακοής, συντήρησαν τη φλόγα του αγώνα και αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες για τους αγώνες της τωρινής φάσης.

Το ζητούμενο των εκλογών
 Η αντικαπιταλιστική αριστερά παρεμβαίνει στις δημοτικές εκλογές στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής ΕΕ- ΔΝΤ-κεφαλαίου και της δικομματικής κυβέρνησης, όπως και κάθε κυβέρνησης και δημοτικής αρχής  που ακολουθεί την ίδια πολιτική.     
Το λαϊκό κίνημα και στο επίπεδο των δήμων θα πρέπει να περάσει σε μια γενική αντεπίθεση με συνολικό αντικυβερνητικό αντιμνημονιακό αντι ΕΕ και αντικαπιταλιστικό αγώνα για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέα μνημόνια, για να μην περάσει η υποταγή των δήμων και των δημοτών στην αγορά και στο κεφάλαιο, για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή επίθεση, για να καταργηθεί ο Καλλικράτης για να μην ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση σε βάρος της εργασίας, για την επιβίωση όλων μας!
Η αντικαπιταλιστική αριστερά επιδιώκει να καταδικαστεί και να απορριφθεί η πολιτική που εφάρμοσε η δημοτική αρχή στην Καισαριανή (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ), να αποκαλυφθούν οι διαχειριστικές αυταπάτες της κυβερνητικής αριστεράς του Σύριζα, αλλά και η ηττοπαθής  άρνηση από το ΚΚΕ του άμεσου αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης:

Η εφαρμογή του Καλλικράτη:
Η εφαρμογή του Καλλικράτη συνέβαλλε στη μείωση του δημόσιου τομέα στο τοπικό κράτος, στην κατάργηση των κοινωνικών παροχών στην ενίσχυση του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, στην  ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων. Ο Καλλικράτης αποτελεί τη θεσμική βάση για την εφαρμογή των μνημονίων στο επίπεδο των δήμων και της περιφέρειας. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και του ασφυκτικού μνημονιακού ελέγχου (π.χ ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί-επιτροπεία), μετατρέπει του δήμους σε μηχανή φόρων και κατασχέσεων.   

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική του  μνημονίου  στο τοπικό κράτος:
Οι περισσότεροι δήμοι έχουν χρεοκοπήσει ή βρίσκονται στα όρια- μεταξύ αυτών και ο δήμος Καισαριανής. Οι κοινωνικές δομές των δήμων καταρρέουν λόγω υποχρηματοδότησης. Υπηρεσίες όπως σχολικές επιτροπές, μεταφορές μαθητών, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός μπαίνουν σε δοκιμασία λειτουργίας. Το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με τη φορολεηλασία των πολιτών και την κατάργηση υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ  δεν έχουμε απλά τις κατευθύνσεις των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ να καθορίζουν προς τα πού θα πάνε τα χρήματα αλλά εφόσον ναυαγήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (λόγω περικοπών) θα ελέγχονται κεντρικά από την ΕΕ και τον Ράιχενμπαχ το πού θα διατεθούν οι πόροι, ποια έργα και ποια προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν.
Οι  ΟΤΑ  εμπλέκονται άμεσα με το ιδιωτικό κεφάλαιο  μέσα από την ασκούμενη κεντρική πολιτική. Η κυβερνήσεις εδώ και 25 χρόνια προωθούν με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης την παράδοση της διαχείρισης  των απορριμμάτων, των κοινωνικών υπηρεσιών, της γης , του νερού και του αέρα καθώς και των υποδομών των δήμων. Σε αυτό συμβάλλει και η μετατροπή των δήμων σε επιχείρηση και η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως και η εφαρμογή των προγραμμάτων  Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Συγκροτούμε δημοτική κίνηση και παλεύουμε για:
α) Δουλειά, Στέγη, Φως-Νερό κ λαϊκές ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μισθό για μια αξιοβίωτη ζωή. Προσλήψεις ανέργων με πλήρη απασχόληση και αμοιβή για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών, την εκτέλεση των έργων υποδομής.  Ενέργεια – νερό – μεταφορές – επικοινωνίες πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Κανένα σπίτι στα χέρια τράπεζας. Να μην περάσει ο νόμος για τον πλειστηριασμό της λαϊκής κατοικίας.
β) Υγεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Παιδεία. Αύξηση των δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια. Δωρεάν κοινωνική πρόνοια για βρέφη, νήπια, ηλικιωμένους και γενικά όσους την έχουν ανάγκη. Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού  σταθμού. Να καταργηθούν τα τροφεία. Πλήρης και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι. Όχι στην κρατική «αλληλεγγύη» κυβέρνησης, δήμων, ΕΕ που διαχειρίζεται τη φτώχεια και καταργεί στην πράξη την μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πολιτισμός και αθλητισμός πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Όχι κλείσιμο δομών πρόνοιας. Κατάργηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων  (ΚΟΙΝΣΕΠ).
γ) Προστασία του Περιβάλλοντος του φυσικού και δομημένου χώρου και των δημόσιων – υποδομών, ενάντια στην κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση. Όχι στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων (Σκοπευτήριο κ.α.) κανένας ελεύθερος δημόσιος χώρος στα χέρια του κεφαλαίου.
δ) Όχι στα Δημοτικά Χαράτσια, την βαριά Φορολογία –καταλήστευση του  λαϊκού εισοδήματος
ε) Κοινωνικά - εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στους δήμους ενάντια στο πογκρόμ των απολύσεων. Καμία απόλυση εργαζομένου στους ΟΤΑ, κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία – καμία πρόσληψη από ΜΚΟ, 5μηνα κλπ –προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες λειτουργίας για το κοινωνικό συμφέρον.

Στοχεύουμε σε ένα λαϊκό κίνημα που μάχεται για:
1. Κατάργηση του Καλλικράτη. Απειθαρχία, ρήξη με τους νόμους και τις επιλογές του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίσταση, ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου τοπικά και συνολικά, -Απειθαρχία, ρήξη, ανατροπή των οδηγιών, κανονισμών και αποφάσεων της ΕΕ
2. Ενάντια στην αντιδραστική οργάνωση του τοπικού κράτους, για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες για θεσμούς μαζικής λαϊκής οργάνωσης και επιβολής της θέλησής της, με λόγο στην πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στην πόλη. Δυνατότητα ανάκλησης του δημοτικού συμβουλίου, καθιέρωση βέτο από συνελεύσεις κατοίκων, πλήρης διαφάνεια και δυνατότητα κοινωνικού και εργατικού ελέγχου στον σχεδιασμό και την εκτέλεση κάθε δημόσιου έργου.
3. Πάλη ενάντια στο φασισμό, στο ρατσισμό  και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. Ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών.
4.  Ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, την ανταποδοτικότητα - ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης:
Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα παραπάνω απαιτείται η άρνηση πληρωμής του χρέους και η διαγραφή του. Απαιτείται η σύγκρουση και η κατάργηση των νόμων των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου για το τοπικό κράτος και συνολικά. Κατάργηση της δανειακής σύμβασης. Απαιτείται η κατάργηση του Καλλικράτη, του Οικονομικού παρατηρητήριου και της επιτροπείας.. Τίθεται αντικειμενικά η ανάγκη συγκρότησης ενός αγωνιστικού κινήματος ρήξης και ανατροπής ενάντια σε Ε.Ε και ευρώ για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης με αναγκαιότητα την ενίσχυση του ρεύματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Τι κίνημα χρειαζόμαστε:
Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα  δεν μπορεί να μπορεί υλοποιηθεί στο σύνολό του στο έδαφος του καπιταλισμού. Πηγαίνει πέρα και έξω από τον καπιταλισμό. Μπορούν όμως να υλοποιηθούν στόχοι του προγράμματος μέσα από ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που θα έχει τα δικά του αμεσοδημοκρατικά όργανα πάλης (θεσμούς) και άσκησης πολιτικής με συνελευσιακό -δημοκρατικό χαρακτήρα. Αποτέλεσμα της συγκρότησης ενός τέτοιου κινήματος μπορεί να είναι και η κατάκτηση πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο από την αντικαπιταλιστική αριστερά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρξει άρνηση νόμων, σύγκρουση με την ΕΕ και τις κοινοτικές οδηγίες, το εθνικό και υπερεθνικό κεφάλαιο. Μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωση μιας τέτοιας πολιτικής ηγεμονίας και πρακτικής.

Περήφανοι για την ιστορία της πόλης μας , για τους αγώνες της ενάντια στον φασισμό, τη φτώχεια και τις αιτίες που τα γεννούν, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να ξαναγίνει η ανυπόταχτη Καισαριανή και ο λαός της πρωταγωνιστής. Κόντρα στην απελπισία, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια προτάσσουμε τη συλλογική πάλη και την αξιοπρέπεια.
Για την κοινωνία των αναγκών μας. Για να πιάσουν οι αγώνες μας τόπο. Για να νικήσουμε!