Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2012 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα για το 2012 ύψους 57,5 εκ. €, που ψήφισε η Δημοτική αρχή Χαρδαλιά, στο δημοτικό συμβούλιο 21/12/2011, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου, των ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ. Καθρεπτίζει τις επιταγές Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ.. Αποτυπώνει τον προσανατολισμό της πολιτικής που η δημοτική αρχή άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσει να ασκεί με πιο στυγνό τρόπο.
Βέβαια, μπορεί κάποιος να σχολιάσει ότι πρόκειται για εικονικούς προϋπολογισμούς, μιας και τα σχέδια προϋπολογισμών αναθεωρούνται επανειλημμένα στη διάρκεια της χρονιάς. Ενώ, δεν υλοποιούνται ούτε καν με σχετικό τρόπο. Αυτό έγινε και το 2011, που είχε εγκριθεί προϋπολογισμός ύψους 57,8 εκ. €, αναθεωρήθηκε στα 59,25 εκ. € και τελικά κλείνει στα 26,4 εκ. € στις 30/11/2011. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν εισπράχτηκαν τα προβλεπόμενα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση και επειδή οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές ότι είχαμε περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών, απλήρωτη εργασία, μειωμένη συντήρηση χώρων, ελλιπή λειτουργία, κανένα έργο υποδομών. Ενώ, ταυτόχρονα είχαμε έλλειμμα και δημιουργούνται νέες ανάγκες δανεισμού και ομηρία στις τράπεζες. Φέτος σχεδιάζει να πάρει νέα δάνεια ύψους 10 εκ. €, παρότι ήδη έχει παλιά χρέη ύψους 30,539 εκ. € το 2010 (ποσό 101% των εσόδων του 2010), με ότι αυτό σημαίνει σε ετήσιες δαπάνες για τοκοχρεολύσια κάθε χρόνο.
Ο Δήμος Βύρωνα είναι στους πρώτους πιο υπερχρεωμένους δήμους της Ελλάδας. Για να συνεχίσει να έχει ρευστότητα εντάσσεται σε πρόγραμμα επιτήρησης, όπως καθορίζεται και από τον «Καλλικράτη». Είναι ένα ιδιότυπο μνημόνιο που προβλέπει ό,τι και τα μνημόνια του ΔΝΤ και της Ε.Ε.: Μειώσεις εργατικού κόστους, απαγόρευση προσλήψεων, επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας, περικοπή κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών, περικοπή αθλητικών και πολιτιστικών υπηρεσιών, κλείσιμο ΚΕΠ, κ.α..
Στην εποχή που όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα ξεδιπλώνει ολομέτωπη επίθεση στο λαό για τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, οι δήμοι, με τους προϋπολογισμούς τους και την μη επαρκή επιχορήγηση τους από τον κεντρικό προϋπολογισμό, λειτουργούν σαν ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός, χωρίς αντίστοιχη ανταπόδοση σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Από παντού χαράτσια, αύξηση φόρων, μείωση του αφορολόγητου, νέοι φόροι, αύξηση τιμών στα βασικά είδη και υπηρεσίες και από την άλλη μείωση ή και διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, για να πάνε τα λεφτά των φόρων στην αποπληρωμή των τοκογλυφικών δανείων και τελικά στις τσέπες όσων θησαυρίζουν από αυτήν την επιχείρηση.
Ενδεικτικό είναι ότι για το 2012 προβλέπονται ως τακτικά έσοδα 20 εκ. €.. Από αυτά τα 9 εκ. € προέρχονται από τους κατοίκους (που εισπράττονται άμεσα) και τα 11 εκ. € από την τακτική κρατική επιχορήγηση-πάλι δικοί μας φόροι- (που συνήθως αποδίδεται μειωμένη). Το 2011 δόθηκαν 2,5 εκ. € λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι από την προβλεπόμενη έκτακτη επιχορήγηση του 2011 για έργα από τα 21,6 εκ. € πήραν μόνο τα 2,9 εκ. €. (ποσοστό 13,42%).
Οι δήμοι εισπράττουν και διαχειρίζονται χρήματα για τα σχολεία, αλλά στα σχολεία δεν φτάνουν χρήματα, που να καλύπτουν τις απαραίτητες λειτουργικές τους δαπάνες (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, γραφική ύλη, κιμωλίες, κ.α.).
Οι εργαζόμενοι του δήμου μένουν απλήρωτοι και υφίστανται περικοπές. Για πρώτη φορά θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς να πληρωθούν. Ενώ, υπάρχουν καταγγελίες ότι μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι στον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού για δεδουλευμένα πολλών μηνών.
Δεκάδες βιοτέχνες και μικροέμποροι της περιοχής είναι απλήρωτοι για υπηρεσίες και υλικά που προμήθευσαν το δήμο. Το συνολικό ανεξόφλητο ποσό, που δεν έχει γνωστοποιηθεί από το δήμο, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε εκ. €, μιας και τα παραστατικά, που ήδη έχουν παραδοθεί στο δήμο (που σημαίνει και εξόφληση του ΦΠΑ από τους επαγγελματίες) υπερβαίνουν τα 1.000. Αρχίζουν να πληθαίνουν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του δήμου (δική μας δημόσια περιουσία) από όσους ο δήμος χρωστάει από μερικές χιλιάδες ευρώ μέχρι εκατομμύρια.


Τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα είναι ίδια με αυτά που εμφανιζόταν και την προεκλογική χρονιά του 2010 και παρουσιάζονται ως συνεχιζόμενα, γιατί έχουν βαλτώσει (ασφαλτοστρώσεις, κολυμβητήριο, σχολείο Καρέα).
Ελλιπής καθαριότητα δημόσιων χώρων. Ανεπαρκής συντήρηση παιδικών χαρών, πλατειών, δημόσιων χώρων, κτιρίων και μηχανημάτων. Λεωφορεία, απορριμματοφόρα, φορτηγά παραμένουν παροπλισμένα, είτε γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, είτε γιατί έχουν λήξει οι ασφάλειες.
Προειδοποιούσαμε στην ανακοίνωσή μας για τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε για το 2011 ότι αποτυπώνει τις επιταγές της τρόικας (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ.), τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την εξάρτηση από τις τράπεζες, την αύξηση των φόρων, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, την προωθούμενη χρεοκοπία, την επιβάρυνση των κατοίκων για κάθε υπηρεσία. Παρόλα αυτά τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τον ψήφισαν (πολλοί χωρίς καν να τον έχουν διαβάσει). Μετά από την αποτυχία του και τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων επαναλαμβάνουν το ίδιο και τη 2η χρονιά της θητείας τους. Δεν έχουν πια καμιά δικαιολογία. Δεν μπόρεσαν να συγκαλέσουν ούτε την επιτροπή «διαβούλευσης» δημοτών που δεν συνεδρίασε για να γνωμοδοτήσει για τον προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη.
Οι πολίτες πληρώνουν τα πάντα (αν μπορούν βέβαια). Δημοτικά τέλη από τα μεγαλύτερα στην Αττική, αθλητικές δραστηριότητες, Νεκροταφείο, Παιδικούς Σταθμούς, κ.λ.π. και φορτώνονται με δάνεια για έργα που, αν τα κάνουν, θα τα έχουν ήδη παραχωρήσει ή θα τα παραχωρήσουν σε ιδιώτες. Σε πλήρη συνέπεια με τη συντηρητική πολιτική σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, των νέων και των συνταξιούχων της περιοχής μας.
Και αυτός ο προϋπολογισμός, λειτουργεί ως μηχανισμός μεταφοράς χρημάτων των κατοίκων στις εταιρείες και στις τράπεζες, που νέμονται το δημόσιο χρήμα. Οι προτεραιότητές δεν είναι στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, αλλά είναι σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών και γενικότερα των κερδοσκοπικών συμφερόντων και μάλιστα των αεριτζίδικων.
Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό γιατί είναι αντιλαϊκός, φορομπηχτικός, ενταγμένος στην πολιτική των μνημονίων και της επιτήρησης, με σταθερό προσανατολισμό την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση, το κέρδος και την ανταποδοτικότητα – επιχειρηματικότητα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τον υπέρμετρο δανεισμό και την εξυπηρέτηση των δανειστών.
Απαιτούμε:
• Να αλλάξει συνολικά ο προσανατολισμός των προϋπολογισμών ώστε να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ..
• Να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών, γιατί έχει κεφαλικό χαρακτήρα.
• Μείωση-κατάργηση των δημοτικών φόρων-τελών για τους κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων, π.χ. κατάργηση τους για την πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ..
• Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
• Να πάψει ο δήμος να αποτελεί μεσάζοντα των οικονομικών συμφερόντων. Να σταματήσει να παίρνει δάνεια και να διοχετεύει το χρήμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Να μην γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο το θέμα των εσόδων για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές και να καταστρατηγούνται τα εργατικά δικαιώματα. Να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.
• Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών. Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
• Να διαγραφεί το χρέος. Να αποδοθούν διοικητικές και πολιτικές ευθύνες σε όσους το δημιούργησαν. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

22/12/2011