Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2004

ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2004

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ - ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το έργο της «Ισχυρής Ελλάδας της Ανάπτυξης και της Ευημερίας», με τελευταία πράξη τη χρυσοπληρωμένη Ολυμπιάδα, κατεβαίνει άρον-άρον. Οι νέοι σκηνοθέτες ανεβάζουν για τις ανάγκες της επικαιρότητας το θρίλερ για τις «Μαύρες Τρύπες της Οικονομίας». Η Κομισιόν στο ρόλο του δήθεν άτεγκτου τιμωρού. Οι πρωταγωνιστές, Κυβέρνηση και συναινετική Αντιπολίτευση διαπληκτίζονται για το ποιος είναι ψεύτης και ιδιοτελής και ποιος ειλικρινής και νοικοκύρης. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουν συμφωνήσει από κοινού και υπό τις ευλογίες της ΕΕ στην εξαπάτηση του κόσμου της εργασίας για να περάσει χωρίς μεγάλους κραδασμούς η νέα λιτότητα.

Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που καθορίζει τη ζωή μας! Η φετινή εισοδηματική πολιτική των αυξήσεων του 3% συντελεί σε νέα σοβαρή μείωση των ήδη απαξιωμένων μισθών και ημερομισθίων με την ακρίβεια να παίρνει εφιαλτικά χαρακτηριστικά. Η επίθεση είναι πολυεπίπεδη. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 8% στο νέο προϋπολογισμό αντλείται από τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και από την αύξηση των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων, που βαρύνουν με τη σειρά τους και πάλι τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή μειώνουν τη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών από 35% στο 25% και νομοθετούν την δωρεάν επιχορήγηση των επιχειρήσεων κατά 60%.! Το τοπίο συμπληρώνουν η αύξηση της ανεργίας, οι φωνές των απολυμένων συμβασιούχων, οι εξαγγελίες των νέων ιδιωτικοποιήσεων που θα φέρουν νέες στρατιές ανέργων και υποαπασχολούμενων, καθώς και οι τροχιοδεικτικές βολές για τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Όλα αυτά υπάγονται στο νεοφιλελεύθερο όραμα που συνεγείρει τους κυρίαρχους κύκλους για «έναν κόσμο όπου κράτος και εργοδότες δε θα έχουν υποχρεώσεις και οι εργαζόμενοι δε θα έχουν δικαιώματα».

Η Δημοτική Αρχή αναθαρρεμένη από τους ομοϊδεάτες της κυβέρνησης προχώρησε και αυτή σε αυξήσεις στους ήδη υπέρογκους δημοτικούς φόρους και τέλη και στις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος προς τους δημότες, (αθλητισμό, πολιτισμό, νεκροταφείο κ.ά.) συμβάλλοντας έτσι σε μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Με τη λογική αυτή η δημοτική αρχή πιστή στις νεοφιλελεύθερες συνταγές αντιμετωπίζει τους δημότες ως πελάτες και το δήμο ως επιχείρηση.

Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα ήδη από το 1994 έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα οικονομικά αδιέξοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αφαίμαξη των δημοτών και με την εφαρμογή των κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών. Τονίζουμε ότι χρειάζεται ένα κίνημα που να απαιτεί από την κεντρική εξουσία την άμεση καταβολή των χρημάτων που παρακρατούνται από τους δήμους –που ήδη έχουν πληρώσει οι δημότες με τους έμμεσους και άμεσους φόρους– και όχι με άλλοθι την οικονομική δυσχέρεια να εφαρμόζεται παραπέρα φορολόγηση των δημοτών.

Η Αριστερή Παρέμβαση καλεί τη δημοτική αρχή να αναιρέσει την απόφαση για τις αυξήσεις και να προχωρήσει στη μείωση των δημοτικών φόρων και τελών και στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών του δήμου προς τους δημότες. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους δημότες μέσα από τα συνδικάτα, από επιτροπές αγώνα να αναπτύξουν ένα ανεξάρτητο εργατικό κίνημα όπου θα διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν και θα βάλουν φρένο στις αντεργατικές λογικές της κυβερνητικής και τοπικής εξουσίας.

Δεκέμβρης 2004