Το παρακάτω κείμενο παρουσίασε η Μαρία Μπικάκη στο ξεκίνημα της δημόσιας συζήτησης της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα την Παρασκευή 7/7/2023 στη Λαμπηδόνα, με θέμα "Η ζωή μας στο Βύρωνα, Τι (δεν) έκανε τα προηγούμενα 4 χρόνια ο δήμος; Τι χρειάζεται να γίνει; Η δράση μας, οι δημοτικές εκλογές και πώς συνεχίζουμε".
Το βίντεο από την παρουσίαση του κειμένου μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.
Θα αναφερθώ στη
δράση μας το προηγούμενο διάστημα, το πλαίσιο που διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές και πως συμμετέχουμε και συνεχίζουμε
ως Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα.
Η Αριστερή Παρέμβαση με τις μικρές της δυνάμεις είχε παρέμβαση σε μέτωπα που άνοιξε η κεντρική κυβέρνηση και η πολιτική της δημοτικής αρχής τα προηγούμενα 4 χρόνια.
ΔΑΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ένα από αυτά που επηρεάζει και τη ζωή μας στο Βύρωνα είναι η προστασία των δασών και των ελεύθερων δημόσιων χώρων, ειδικά στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, με βαριές συνέπειες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις πυρκαγιές, τους χιονιάδες, τις πλημμύρες. Δάση και ελεύθεροι χώροι που γίνονται βορά στο κέρδος, τις επενδύσεις, στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση. Είναι προνόμιο και ευθύνη που ζούμε δίπλα στον Υμηττό. Μόνο μέσα στο πρώτο διάστημα αυτής της 4ετίας είχαμε 2 πυρκαγιές στον Υμηττό.
Παρεμβήκαμε με αναλυτικές θέσεις με τη βοήθεια και της δασολόγου μας, αναδεικνύοντας όχι μόνο την κοινή βούληση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τα συμφέροντα που λυμαίνονται τα δάση και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Είμαστε αντίθετοι στο νέο Π.Δ. για τον Υμηττό, που περιορίζει την προστασία του, στις μεθοδεύσεις για να μπουν εταιρείες και ιδιώτες ακόμα και μέσα στο δάσος για μονοπάτια κλπ. Στην ανάθεση του καθαρισμού του δάσους στο ΤΑΙΠΕΔ και αντί για πρόληψη των πυρκαγιών με συντήρηση και καθαρισμό του δάσους, την ανάθεση της κατάσβεσης στην πυροσβεστική.
Καταγγείλαμε την κατασκευή κατοικιών από το στρατό, τις καταπατήσεις ιδιωτών, τις βλέψεις της εκκλησίας κλπ Απαιτούμε απόλυτη προστασία του Υμηττού κόντρα στους σχεδιασμούς για αυτοκινητόδρομους για την εξυπηρέτηση της «επένδυσης» στο Ελληνικό.
Αναδείξαμε την υποτίμηση της προστασίας του πράσινου μέσα στον αστικό ιστό και αντιταχτήκαμε στο κόψιμο-ξερίζωμα τους, όπως έχει γίνει και με τα προβλήματα που εντοπίσαμε της ανάπλασης της πλ. Φατσέα που μειώθηκαν τα δέντρα υψηλού πρασίνου, και με τα πεύκα στο άλσος Αγ. Τριάδας που έχουν αραιώσει δραματικά με την ανακατασκευή της παιδικής χαράς και την έλλειψη φροντίδας τους.
Αναδείξαμε και την εγκατάλειψη και έλλειψη συντήρησης των δημόσιων και ελεύθερων χώρων από πλευράς της δημ. αρχής και ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός να βρεθούν και να δημιουργηθούν νέοι τέτοιοι χώροι. Καθώς και ότι η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων λόγω πανδημίας τελικά έγινε μόνιμη, περιορίζοντας και άλλο τους χώρους που μπορούν να παίζουν τα παιδιά και κάθονται σε παγκάκια οι μεγαλύτεροι.
Ενημερώσαμε και κινητοποιηθήκαμε για να υπερασπίσουμε το λόφο Κοπανά από τους ιδιώτες και συμβάλλαμε στη δημιουργία, στήριξη και τις δράσεις της Πρωτοβουλίας των Κατοίκων για την Υπεράσπιση του λ. Κοπανά. Αναλυτικά σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις έχουμε αναφερθεί και στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας.
Παρεμβήκαμε και με κινητοποιήσεις και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, αλλά και της Δάφνης-Υμηττού για να μην γίνει Υπουργούπολη στην ΠΥΡΚΑΛ. Έχουμε εξασφαλίσει μια θετική απόφαση και από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα για την προσβολή της ΣΜΠΕ που η δημοτική αρχή μποϋκοτάρει την υλοποίησή της. Μια ΣΜΠΕ που δεν αναφέρεται καν στον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκύψει για το Βύρωνα από την είσοδο της Κατεχάκη με κατεύθυνση την ΠΥΡΚΑΛ.
Με ανακοινώσεις, πανό, συμμετοχή σε συσκέψεις και πρωτοβουλίες κατοίκων προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε και για τη δημιουργία ελεύθερων δημόσιων χώρων
στη Νικηφορίδη,
στη Νεράιδα,
για την προβληματική ανάπλαση τα προσφυγικά του Καρέα κ.α.
ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
Μελετήσαμε και αναδείξαμε τα προβλήματα που φέρνει το Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο Βύρωνα το οποίο είναι προσανατολισμένο στην λογική της αγοράς.
Είμαστε αντίθετοι στην ανακοίνωση της δημ. αρχής για δημιουργία στη Βουτζά χώρου μόνο για παρκιγκ και θυμίζουμε ότι είναι ένας από τους χώρους για τα έξοδα απαλλοτρίωσης του οποίου είχαμε επιβαρυνθεί με το χαράτσι Χαρδαλιά.
Ηλεκτροφωτισμός έλλειψη σε περιοχές και ελλιπή συντήρηση, ακόμα και εδώ στο Άλσος. Αντιταχτήκαμε στον πανάκριβο έργο ανάθεσης συνολικής ανακασκευής του δικτύου ηλεκτροφωτισμού που δεν αλλάζει μόνο τα φωτιστικά με led, αλλά και τους ιστούς με κόστος εκατομμυρίων ευρώ.
Επιμένουμε για έργα υποδομών και σωστό και συντηρημένο αποχευτικό δίκτυο ομβρίων, δεν ξεχνάμε τις πλημμύρες στη Γρανικού το 2021.
Αντιτασσόμαστε στα ακριβά έργα του ράβε ξήλωνε με τις επιλογές τσιμέντου, μέταλλου, γυαλιού και τις ψευτοαναπλάσεις και δεν εγκρίναμε τα πανάκριβα σχετικά έργα του ονομαζόμενου Κέντρου Εμπορίου στην αγορά του Βύρωνα.
Δεν εγκρίναμε τις παρατάσεις και τις ανακοστολογήσεις των έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Απαιτήσαμε να γίνει υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος απέναντι στις ελαττωματικές ασφαλτοστρώσεις της εποχής Χαρδαλιά και η δημοτική αρχή Κατωπόδη έβαλε ένα σωρό εμπόδια και καθυστερήσεις και τώρα ισχυρίζεται μεν ότι έκανε προσφυγή κατά της κατασκευαστικής αλλά αρνείται να μας δείξει το έγγραφο.
Διαφωνούμε με την έλλειψη μέριμνας για προσβασιμότητα για καροτσάκια, ΑΜΕΑ δύσκολη στα πεζοδρόμια, τις πλατείες και τους δρόμους του Βύρωνα.
Δεν συμφωνούμε με την υποβάθμιση και τελικά την κατάργηση της Δημοτικής συγκοινωνίας που έχει γίνει ανύπαρκτη.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σταθήκαμε δίπλα στις διεκδικήσεις του σωματείου εργαζομένων του δήμου για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καταψηφίζαμε προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις και υποστηρίζαμε την παραμονή τους όσων ήταν συμβασιούχοι στη δουλειά και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις πρώην και νυν δημοτικής εξουσίας που ψηφίζουν μεν τις προσλήψεις για περιορισμένο χρόνο, αλλά μετά δεν εγκρίνουν την παράταση της παραμονής τους στην δουλειά και πάνε στα δικαστήρια ενάντια σε πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.
Δηλώσαμε αντίθεση και στο νέο εφεύρημα για αμοιβές εργαζόμενων σε πολιτισμό, αθλητισμό από το αντιτιμο των συνδρομών κατοίκων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Μαζί με την ακρίβεια που ληστεύει τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, υπάρχει και η φοροληστεία που τους εξανεμίζει. Για την ακρίβεια στην ενέργεια, τις αιτίες της και τις θέσεις μας κάναμε μια σχετική δημόσια εκδήλωση-συζήτηση της Αριστερής Παρέμβασης.
Για την τοπική φορολογία αποκαλύψαμε το ρόλο και τα στοιχεία των προϋπολογισμών του δήμου που ευνοούν τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και στηρίζονται ως προς τα έσοδα στην αφαίμαξη των κατοίκων. Για τα δημοτικά τέλη ζητάμε να μειωθούν και να καταργηθούν, εξάλλου πληρώνουμε πολλαπλά για την κατοικία ένα σωρό φόρους.
Επίσης, ζητάμε να σταματήσει η προσφορά υπηρεσιών του δήμου με πληρωμή από τους κατοίκους, η λεγόμενη ανταποδοτικότητα. Να πάψει ο δήμος να είναι φορομπήχτης.
Ενδεικτικό και οι χιλιάδες ηλεκτρονικές κατασχέσεις που έκανε η δημοτική αρχή ακόμα και σε βάρος κατοίκων που είχαν πληρώσει τα δημοτικά τέλη αλλά ήταν στις εταιρείες απατεώνες Energa και Hellas Power που τα καταχράστηκαν Το αναδείξαμε, κινητοποιηθήκαμε και παρεμβήκαμε καθοριστικά ενάντια τους. Ενδεικτικό ότι για 2.500 άνθρωποι ήταν από 70-200 € για δημοτικά τέλη, κλήσεις, τέλη αποχέτευσης. Αποτέλεσμα υπήρξε μερική αναδίπλωση της δημ. αρχής.
ΣΧΟΛΕΙΑ – ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Αναδείξαμε με ανακοινώσεις, επισκέψεις στα σχολεία, με παρουσία σε συσκέψεις συλλόγων και της ένωσης γονέων μέσα στο δημ. συμβούλιο και στη σχολική επιτροπή τα προβλήματα των σχολείων, τα προβλήματα στην θέρμανση, την κακή συντήρηση που οδήγησε στις πτώσεις σοβάδων στην Ανάληψη και ολιγωρία για έγκαιρους ελέγχους αντισεισμικής προστασίας των σχολικών κτιρίων.
Για το 4ο νηπιαγωγείο αποκαλύψαμε τις παρατυπίες για την εξεύρεση χώρου και τις αλλοιώσεις στοιχείων από τη δημοτική αρχή και απειληθήκαμε με μηνύσεις.
Μιλήσαμε για τις συνθήκες στους παιδικούς σταθμούς, την οδύσσεια για τους μαθητές του 4ου δημοτικού. Για τις ελλείψεις, κακή συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής (βουλωμένες τουαλέτες στα αποχωρητήρια, παράθυρα που μπάζουν, κακοτεχνίες στα προαύλια κλπ).
Παιδικοί σταθμοί απαιτήσαμε συνθήκες με τήρηση προδιαγραφών και να βρεθούν νέοι χώροι μιας και οι υπάρχοντες δεν επαρκούν και μένουν εκτός νήπια και βρέφη. Χώροι που υπάρχουν και βρίσκουν οι κατασκευαστές πρώην και νυν δημοτικοί άρχοντες για να σηκώνουν πολυκατοικίες.
Επιμείναμε και επιμένουμε για την απαλλοτρίωση των εγκαταλειμμένων προσφυγικών της Κολοκοτρώνη και την αξιοποίηση τους για κατασκευή παιδικού σταθμού.
Αντιταχτήκαμε στις κάμερες στα σχολεία.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μια σειρά υπηρεσίες εκχωρούνται σταδιακά σε εταιρείες από την πρόνοια, το πράσινο, την καθαριότητα (ανακύκλωση), την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων. Ζητάμε να υπάρξει ενίσχυση με προσωπικό του δήμου και οι δημοτικές υπηρεσίες να έχουν την πλήρη ευθύνη για αυτές τις λειτουργίες.
ΥΓΕΙΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.
Στη διάρκεια της πανδημίας και των απαγορεύσεων. Από το Μάρτη του 2020 με ανακοινώσεις, αφισάκια, ντουντουκάδες με αυτοκίνητο, έξω από το Κέντρο Υγείας και σουπερ μάρκετ βγήκαμε από την πρώτη στιγμή και απαιτήσαμε ενίσχυση και της πρωτοβάθμιας υγείας, στήριξη όσων νοσούσαν χωρίς φροντίδα, προστασία των εργαζόμενων, πύκνωση των ΜΜΜ. Προσπαθήσαμε να σπάσουμε το κλίμα φόβου με το κλείσιμο που επέβαλαν. Να αντισταθούμε στις απαγορεύσεις. Ζητήσαμε σχολεία ανοικτά, μείωση του αριθμού των μαθητών. Κάναμε κοινή καμπάνια με το συντονισμό αριστερών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων με κοινά αφισάκια για τις ελευθερίες, το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, τα σχολεία, τα εργασιακά και τα ΜΜΜ.
Απορρίμματα ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Απαιτούμε δρόμοι, πλατείες, δημόσιοι χώροι, πεζοδρόμια, να είναι καθαρά, χωρίς κακοτεχνίες και καλά συντηρημένα. Διαμορφώσαμε θέσεις επεξεργασμένες μαζί με άλλες κινήσεις πόλης και περιφέρειας για το θέμα με αντίθεση για το αίσχος της Φυλής και τις χωματερές και υποστήριξης για ένα άλλο μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και τελικά ζωής, που δεν θα βασίζεται στο πλαστικό, στις συσκευασίες, θα περιορίσει τον όγκο των σκουπιδιών, θα προωθεί την ανακύκλωση, αλλά όχι σαν μπίζνα των βαρώνων των σκουπιδιών.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ
Συμμετείχαμε σε ακυρώσεις εξώσεων στην γειτονιά μας, όπως στου Ζωγράφου. Και γενικότερα υποστηρίζουμε το δικαίωμα στη στέγαση με έλεγχο των ενοικίων, αντίθεση στη προώθηση του Airbnb στην πόλη που συμβάλλει στην έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και την ακρίβεια στα ενοίκια. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη στέγαση και με αντίθεση στον ΕΝΦΙΑ και την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών που έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στην απειλή εξώσεων και πλειστηριασμών.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τιμήσαμε τον Ευτύχη Μπιτσάκη με εκδήλωση στη Λουίζα.
Προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε και αυτή την 4ετία για την ανάδειξη της ιστορίας του Βύρωνα με τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή για το Μουσείο Ιστορίας που τελικά σταμάτησε η δημοτική αρχή να τη συγκαλεί και ο σχεδιασμός του Μουσείου περιορίστηκε σε ψηφιακό και μόνο στο χώρο του παλιού δημαρχείου, χωρίς εκτενή αναφορά στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.
Στηρίξαμε τις πολιτιστικές δράσεις ερασιτεχνικών σχημάτων και συλλογικοτήτων της περιοχής μας.
Προβάλλαμε και στηρίξαμε το αίτημα για δωρεάν πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους και σε δημοτικά προγράμματα αθλητισμού και τη διάθεση χώρων για άθληση στο σωματειακό αθλητισμό με βάση διαφάνεια και κανόνες.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
Το πιο βασικό η Αριστερή Παρέμβαση προσπάθησε να είναι μέσα σε κάθε πρωτοβουλία σωματείων και φορέων και να τη στηρίξει.
Στήριξε παρά τις μικρές της δυνάμεις συλλογικότητες κατοίκων όπως το ΚΠΚΒ Λαμπηδόνα.
και η Πρωτοβουλία Κατοίκων για την Υπεράσπιση του λόφου Κοπανά.
και προηγούμενα την Ανοικτή Πρωτοβουλία Αγώνα Κατοίκων που πάλευε ενάντια στα χαράτσια, το κόψιμο ρεύματος και νερού, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, αλλά έχει σταματήσει τη δράση της, ενώ σήμερα είναι πολλαπλά αναγκαία.
Επίσης,
είχαμε συμβολή στο Συντονισμό των αριστερών ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων δήμων και περιφερειών, που έδωσε δυνατότητες για να εμφανίζεται ένα διακριτό ρεύμα μιας άλλης αριστεράς που διαθέτει δικτύωση σε όλη τη χώρα με περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις και 13 εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους και πάνω από 25 δημοτικούς. Και προχώρησε σε κοινές δράσεις, ανακοινώσεις, επεξεργασίες για σειρά θεμάτων (απορρίματα, πυρκαγιές, πλημύρες, χιονιάδες, νόμος Βορίδη, κλπ)
Στο μέτρο των δυνάμεων μας προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε με επεξεργασίες σε διάφορα θέματα (πολιτισμός, δάση, κοινωνική πολιτική, απορρίμματα κλπ) και στα κεντρικά θέματα που αποτελούν πλευρές μιας συνολικότερης πολιτικής και μας επιβάλλουν να πάρουμε θέση και να παρέμβουμε όπως:
Ενάντια στον πόλεμο. Εκτός από την εκδήλωση που κάναμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλέσαμε και συμμετείχαμε σε αντιπολεμικές πορείες με απαίτηση για να σταματήσει το κυνήγι των εξοπλισμών, να μη χρησιμοποιείται η χώρα ως ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων που ξεδιπλώνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις γειτονικές μας χώρες, να μην μπαίνει στους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των πολυεθνικών της ενέργειας που θέλουν να οικοπεδοποιήσουν και τις θάλασσες.
Ταχτήκαμε με το αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στο ναζισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Σταθήκαμε και με τη δίκη της ΧΑ στο πλευρό όσων υπέστησαν τις δολοφονικές τους επιθέσεις.
Υπερασπιστήκαμε τις δημοκρατικές ελευθερίες ενάντια στα πρόστιμα, τις διώξεις, τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, την καταστολή και τις συλλήψεις με συμβολή και στη δημιουργία της ΚΕΔΔΑ.
Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες απαιτώντας δικαίωμα στο άσυλο που δεν παρέχεται παρά μόνο αν κάποιος περάσει με κίνδυνο της ζωής του τα σύνορα, ζητήσαμε να έχουν ελευθερίες και δικαιώματα για στέγαση, δουλειά, υγεία παιδεία και να μην γκετοποιούνται και φυλακίζονται (αυτό ισχύει δυστυχώς μόνο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και όχι για τα θύματα των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Μάλιστα εκτός από τη συμμετοχή μας σε πορείες και τη στήριξη των προσφύγων που έφταναν στην Αθήνα συμμετείχαμε το 2020 και στην αποστολή στη Λέσβο των αριστερών αντικαπιταλιστικών περιφερειακών κινήσεων για να δηλώσουμε και στους ντόπιους και στους πρόσφυγες ότι οι δικές μας γειτονιές είναι ανοικτές να φιλοξενήσουν τα θύματα των πολέμων και της φτώχιας.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προσπαθήσαμε και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να φέρνουμε τα προβλήματα και να αποτελούμε τη φωνή των απέξω και των αποκάτω και ότι μαθαίναμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να το βγάζουμε έξω. Με τοποθετήσεις, επερωτήσεις, σχέδια ψηφισμάτων.
Η μαχητική παρέμβασή μας στο δημοτικό συμβούλιο δεν σημαίνει ότι γίναμε θεσμολάγνοι ή ότι υποτιμήσαμε τη δράση έξω από το συμβούλιο στην οποία άλλωστε δραστηριοποιήθηκε η πλειοψηφία των ενεργών μελών της Αριστερής Παρέμβασης όπως και των δύο δημοτικών συμβούλων που εναλλάχτηκαν τα 4 προηγούμενα χρόνια.
Επίσης, δεν σημαίνει με όσα αναφέραμε παραπάνω ότι δεν εντοπίζουμε κενά και αδυναμίες.
Στα αρνητικά της Αριστερής Παρέμβασης ήταν ότι δεν κατάφερε να προβάλλει σε όλες τις γειτονιές τα προβλήματα της κάθε περιοχής και να πάρει πρωτοβουλίες για να υπάρξει συλλογική διεκδίκηση. Αλλιώς θα είχαμε περισσότερες πρωτοβουλίες κατοίκων.
Επίσης δεν τα πήγαμε και πολύ καλά στο επικοινωνιακό κομμάτι με την προβολή των δράσεων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ούτε και στις τοπικές εφημερίδες και σάιτ. Όχι ότι δεν τα στέλνουμε, αλλά τα αποσιωπούσανε ή κοινώς τα θάβανε σχεδόν όλα τους.
Στα θετικά της Αριστερής Παρέμβασης, επίσης, πιστώνεται :
- η τακτική μηνιάτικη συνέλευση στην οποία παιρνόταν όλες οι αποφάσεις,
- γενικά η δημοκρατική λειτουργία (από το γράψιμο ανακοινώσεων μέχρι το πως θα αντιμετωπίσουμε διάφορα ζητήματα),
- η εναλλαγή στις ευθύνες εκπροσώπησης στο δημ. συμβούλιο,
- η συσπείρωση νέων αγωνιστών στις γραμμές της,
- η συνύπαρξη ανένταχτων και ενταγμένων αγωνιστών σε διαφορετικές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που έχουμε κατακτήσει ένα συντροφικό επίπεδο διαλόγου και συνεννόησης και τελευταίο,
Εκτιμούμε ότι η ύπαρξη, λειτουργία και δράση της Αριστερής Παρέμβασης είναι θετική, την υπερασπίζουμε και θέλουμε να συνεχίσουμε πιο δυνατοί και πιο πολλοί. Θεωρούμε ότι η Αριστερή Παρέμβαση χρειάζεται να παρέμβει και στις εκλογές και να υπάρχει και μετά από αυτές γιατί είναι χρήσιμη για τους κατοίκους του Βύρωνα, τις συλλογικότητες τους και την διαμόρφωση μιας άλλης αριστεράς.
Ανακοινώνουμε σήμερα ότι η Αριστερή Παρέμβαση θα κατέβει στις εκλογές.
Μην μας ρωτήσετε με ποιον επικεφαλής. Λειτουργούμε συλλογικά και για μας παρότι είναι σημαντικό δεν είναι το πρωτεύον και καλώς ή κακώς δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει. Δεχόμαστε πάντως γνώμες και προτάσεις.
Ζητάμε από όλους εσάς και βέβαια από τους φίλους μας που σήμερα λείπουν να συνδράμουν στην προσπάθεια μας και να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο.
Συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές με πλήρη επίγνωση και του χαρακτήρα των δήμων και του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος.
Από τη μια έχουν θεσπίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ένα αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο και για τους δήμους που καμιά σχέση δεν έχει με τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αποτελεί ένα μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και της Ε.Ε. αποτελώντας ο κάθε δήμος ένα τοπικό κράτος καθ εικόνα και ομοίωση του κεντρικού επιτελικού κράτους (χαρακτηριστικό ότι έχουν αποφασίσει και πρόσληψη μεγάλου αριθμού μόνιμων αστυνομικών στο δήμο Βύρωνα όταν δεν προσλαμβάνουν μόνιμους παιδαγωγούς για τους παιδικούς σταθμούς.)
Οι νόμοι Καλλικράτη, Κλεισθένη, Βορίδη επιβάλλουν ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο με 2η Κυριακή εκλογής του δήμαρχου με υπερεξουσίες.
Ενώ υπάρχει υποβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων και συγκεντροποίηση-αυταρχικοποίηση με αρμοδιότητες και αποφασιστικό ρόλο σε Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει, ανεξαρτήτως συσχετισμών στο δημοτικό συμβούλιο, την πλειοψηφία η δημοτική αρχή. Διάταξη που αναγνωρίστηκε ως αντισυνταγματική αλλά και αυτό ξεπεράστηκε. Ενδεικτικό με το ν. Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Λευκό και το Κατά δεν μετράνε για κανένα κρίσιμο θέμα προϋπολογισμοί, στοχοθεσία, τεχνικά έργα.
Το πλαίσιο λειτουργίας και η οικονομική πολιτική είναι ασφυκτικά και από τα μνημόνια και η επιτήρηση που δεν επιτρέπει καμιά παρέκκλιση από μνημονιακούς κανόνες. Αν θέλεις πχ να καταθέσεις άλλη πρόταση για τον προϋπολογισμό που υποχρεωτικά πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, πρέπει να έχει την έγκριση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. Και ο προϋπολογισμός του δήμου την έγκριση του Παρατηρητήριου δήμων.
Είναι φανερό ότι το προηγούμενο διάστημα που είχαμε σε όλες τις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους παρέμβαση τέτοιων αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων σαν την Αριστερή Παρέμβαση, αλλά και ενεργών κατοίκων, ενοχλούμε το σύστημα, τους χαλάμε τα σχέδια και κυρίως φοβούνται τις αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς και τις συνέπειες που θα φέρουν το επόμενο διάστημα. Για αυτό θέλουν να θωρακιστούν, να μην επιτρέπουν ούτε καν κάποιους αντάρτικους συνδυασμούς από τα καθεστωτικά κόμματα και αλλάζουν προς το πιο αντιδημοκρατικό και το εκλογικό σύστημα.
Το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα με νόμο Βορίδη δίνει τα 3/5 των εδρών, στο όνομα της κυβερνησιμότητας, στη δημοτική αρχή όποιο και να είναι το ποσοστό της την πρώτη Κυριακή, εκτός αν έχει της αναλογεί και ακόμα μεγαλύτερο με το ποσοστό της πρώτης.
Βάζουν 3% όριο για να μπεις στην κατανομή των εδρών αλλά και θεσμοθετούν
Μείωση αριθμού συμβούλων ανεβάζοντας παραπάνω το όριο για την εκλογή,
Παράλληλα, κάνουν αύξηση των παραβόλων για υποψηφιότητα και διατηρούν ένα σωρό γραφειοκρατικές διαδικασίες (περισσότερες και από των βουλευτικών εκλογών) και μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για τους συνδυασμούς.
Και όλα αυτά γιατί θέλουν και έχουν δήμους φορομπήχτες που να κατευθύνουν τα χρήματα στις επιλογές των λόμπι και των ευρωενωσιακών πακέτων για τα έργα και τις υπηρεσίες, να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανταποδοτικότητα, για να υπηρετούν την επέλαση και εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση, τις διαπλοκές, τα ΣΔΙΤ, την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος από τους επενδυτές και στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης, μηχανισμούς για την επέκταση και καθιέρωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την εδραίωση και ανακύκλωση του δημοτικού και οικονομικού κατεστημένου.
Χωρίς να αφήνεται κανένα περιθώριο από το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, νομικό σύστημα για άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής από μια περιφέρεια ή ένα δήμο.
Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση για αυτό, δηλαδή ότι μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές πολιτικές από τα πάνω χωρίς ανατροπές από τους από κάτω.
Είναι τόσο καλά θωρακισμένο το σύστημα που μόνο με επαναστατικές ανατροπές και συγκρούσεις με το καθεστώς μπορεί να υπάρξουν άλλες πολιτικές και θα δώσω 2 παραδείγματα.
Δήμος Αγ. Δημητρίου η δήμαρχος ΠΑΣΟΚ ομόφωνη απόφαση δημ. συμβουλίου, να μην προσφύγουν στο εφετείο ενάντια σε πρωτόδικη απόφαση που μονιμοποιούσε εργαζόμενους όπως υποχρεώνει ο νόμος. Υποχρεωτική ποινή η απομάκρυνση από το αξίωμα όλων και η μη δυνατότητα να είναι ξανά υποψήφιοι. Οι άλλοι δήμοι αντί να συμπαρασταθούν, τηρώντας την ίδια στάση, ποιούν τη νίσσα, εγκρίνοντας το πολύ-πολύ κανένα ψήφισμα αλληλεγγύης στο δημ. συμβούλιο Αγ. Δημητρίου.
Δήμος Πατρέων δήμαρχος ΚΚΕ που προβάλλεται ως παράδειγμα, έκανε και πορεία για την ανεργία, έχει χαμηλά τέλη και απαλλαγές ευάλωτων, όπως και κάποιοι άλλοι δήμοι. Χρησιμοποιεί όμως και αυτός εργαζόμενους με προσωρινές συμβάσεις και προσφεύγει ενάντια στις αποφάσεις των δικαστηρίων που τους δικαιώνουν πρωτόδικα για να παραμείνουν στη δουλειά. Όταν, μάλιστα, ένας ελαστικά εργαζόμενος στο δήμο Πάτρας αυτοκτόνησε όταν έμαθε αρνητικές αποφάσεις δευτεροβάθμιων δικαστηρίων για την παραμονή στη δουλειά εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ανακοινώνεσαι ότι ο συγκεκριμένος δεν περιλαμβανόταν ως διάδικος σε αυτές τις αγωγές, αλλά δεν αρνήθηκε ότι προχωρά σε τέτοιες. Καμιά απειθαρχία στις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Και για να μην μπερδευόμαστε και όσον αφορά την τακτική της Ν. Δημοκρατίας, τα επιδόματα αντί για αυξήσεις μισθών και συντάξεων δεν είναι φιλολαϊκή πολιτική και το σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 2 με pass δεν μπορεί να μας ξεγελά.
Απέναντι σε όλα αυτά εμείς παρεμβαίνουμε δυναμικά για να σπάσουμε τα όρια και η αντικαπιταλιστική αριστερά να υπερβεί τα εμπόδια για να προβάλλει και να δράσει για μια άλλη πολιτική εκτός των πλαισίων που θέτουν οι κυρίαρχοι.
Για αυτό καλούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της αριστεράς, αλλά και κάθε ενεργό κάτοικο, μέλη φορέων, συλλογικοτήτων και γενικά κατοίκους να συμμετέχουν στην Αριστερή Παρέμβαση και να στηρίξουν με την παρουσία τους και το ψηφοδέλτιο της στις δημοτικές εκλογές. Να δυναμώσουν και να μαζικοποιήσουν την Αριστερή Παρέμβαση και αυτή την αντικαπιταλιστική αντισυνδιαχειριστική οπτική. Παράλληλα, είναι ανοικτή στο διάλογο και με άλλες αριστερές δυνάμεις συγκροτημένες ή ασυγκρότητες σε επίπεδο δημοτικής παράταξης όχι μόνο για την κοινή δράση, αλλά και για εκλογική συνεργασία που, κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του νέου εκλογικού νόμου, δεν μας είναι αδιάφορη, γιατί διαμορφώνεται μια νέα συνθήκη αποκλεισμών. Από την άλλη δεν αποτελεί όμως και το μόνο κριτήριο η εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να καθορίσουμε από αυτό την επιλογή μας. Κριτήριο είναι και η συμφωνία σε πρόγραμμα, αρχές, αλλά και δεσμεύσεις για τη στάση των εκπροσώπων-συμβούλων.
Θυμίζουμε ότι στα 12 πρώτα χρόνια ύπαρξης της, δηλαδή μέχρι το 2006, η Αριστερή Παρέμβαση δεν είχε έδρα στο δημ. συμβούλιο παρόλα αυτά είχε παρέμβαση και στο δημοτικό συμβούλιο και πλούσια δράση έξω από αυτό.
Και με αφορμή τις εκλογές μπορούμε να συζητήσουμε με άλλες αριστερές παρατάξεις και να ερευνήσουμε κατ’ αρχήν δυνατότητες για κοινές δράσεις, συνύπαρξη σε κινηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και όρους και δυνατότητες μια εκλογική συνεργασία της Αριστερής Παρέμβασης.
Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την κοινή δράση και τις συνεργασίες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, να παίρνουμε πρωτοβουλίες για διάλογο και για κοινή στάση και δράση (πχ όπως έγινε με το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ).
Η δική μας παρουσία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είναι για να φέρνει το έξω μέσα. Να αντλεί πληροφόρηση, να αποκαλύπτει, να φρενάρει, να καθυστερεί, να δημιουργεί εμπόδια στις αντεργατικές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές.
Να προβάλλει τη φωνή των κινημάτων, των αγωνιζόμενων κατοίκων, των συλλογικοτήτων. Και η ύπαρξη της μέσα στο συμβούλιο να γίνεται δύναμη για τα κινήματα και τους κατοίκους.
Μα αυτό είναι μόνο αντιπολίτευση μας λένε μερικοί. Τι θα κάνετε αν πάρετε το δήμο ;
Απαντάμε αν έχουμε γίνει τόσο πολλοί και τόσο δυνατοί για να πάρουμε το δήμο αυτό θα αντιστοιχεί και σε ένα άλλο κίνημα.
Θα έχουμε συλλογικά οργανωμένους τους κατοίκους να στηρίξουν μια άλλη πολιτική συγκρούσεων από την πρώτη μέρα. Μια πολιτική που δεν θα υπακούει στις δεσμεύσεις και τις ντιρεκτίβες τους, που δεν θα αφήνει τα επιχειρηματικά συμφέροντα να λυμαίνονται το δημόσιο συμφέρον. Που θα έχει το στήριγμά της από την πρώτη μέρα σε συνελεύσεις γειτονιάς με αποφασιστικές αρμοδιότητες και θα μπορεί να συγκρούεται και να νικά.
Είμαστε λίγοι, χρειάστηκε να ασχοληθούμε με πολλά, κάναμε κάποια. Χρειάζεται να γίνουμε πολλοί για να τα καταφέρουμε όλα. Θέλουμε σε αυτές τις εκλογές να δώσουμε τη μάχη μαζί με την Αριστερή Παρέμβαση και να βγούμε πιο δυνατοί προσπερνώντας όλα τα εμπόδια.
Για μια δυνατή παρουσία και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Για ζωή σε μια πόλη που δικαιούμαστε και μας αξίζει.