Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Απειλή για τη θάλασσα μας από τα επικίνδυνα απόβλητα εργοστασίων που κάηκαν με την πρόσφατη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

 


Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση-ρεπορτάζ της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική για τις συνέπειες των πυρκαγιών στην Αττική. Ανάμεσά τους η διαρροή ορυκτελαίων, λιπαντικών, πίσσας κ.α. που παραμένουν στο ρέμα του Σαραντάπορου από εργοστάσιο ανακύκλωσης αποβλήτων κτισμένο μέσα στο δάσος που κάηκε με την πρόσφατη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια. Ενώ, το ΥΠΕΝ ανακοινώνει ότι έχει ήδη συλλέξει τι η ποσότητα των 11, 4 τόνων από αυτά τα απόβλητα. 

Έγκλημα διαρκείας του κράτους και των εταιρειών ενάντια στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες ζωές στο Θριάσιο και τα Δερβενοχώρια

Επικίνδυνα απόβλητα στο Σαρανταπόταμο παραμένουν και απειλούν με μόλυνση τον κόλπο της Ελευσίνας

Να σταματήσει ο εμπαιγμός για δήθεν άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΝ στην περιοχή 

Να πάρουν τώρα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής και των πληγέντων κατοίκων και παραγωγών.

Κλιμάκιο της  Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική επισκέφτηκε περιοχές του Θριασίου, στις δυτικές απολήξεις της Πάρνηθας στο δρόμο προς τα Δερβενοχώρια, την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, όπου και συναντήθηκε και μίλησε με κατοίκους των δήμων της ευρύτερης περιοχής (Μάνδρας- Ειδυλλίας και Τανάγρας).

Με βάση τις καταγγελίες κατοίκων και τις εικόνες που καταγράψαμε, καταγγέλλουμε  το έγκλημα διαρκείας που συντελείται στο Θριάσιο, το οποίο η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια, στις 17 Ιουλίου,  έρχεται να ολοκληρώσει δραματικά. Aντικρύσαμε ζοφερές εικόνες. Ολόκληρες πλαγιές  του βουνού καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ συνολικά στη Δυτική Αττική κάηκαν πάνω από 116.000 στρέμματα. Τμήμα από το παρθένο δάσος που είχε σωθεί από την προηγούμενη φωτιά κάηκε φέτος. Περιοχή, η οποία είχε αρχίσει να αναγεννάται μετά την πυρκαγιά του 2019, ξανακάηκε οπότε ακυρώθηκε κάθε ενδεχόμενη μελλοντική φυσική αποκατάστασή του. Εκτός από τη δασική βλάστηση κάηκαν και αγροτικές καλλιέργειες και πολλά ελαιόδεντρα.

Άκρως επικίνδυνες ήταν οι συνθήκες που συναντήσαμε στο δρόμο Μαγούλας προς Δερβενοχώρια στην περιοχή Καμάρι, όπου λειτουργούσαν τέσσερα εργοστάσια με βαριές δραστηριότητες, σε δεντρόφυτη έκταση και δίπλα ακριβώς στο ρέμα του Σαρανταπόταμου. Μόνο οργή προκαλεί η εγκληματική συμπεριφορά του κράτους και των ιδιωτών αλλά και ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλου του λαού της Αττικής.

Επισημαίνουμε ότι:

Η αδειοδότηση και χωροθέτηση ευάριθμων βιομηχανικών μονάδων στη θέση Καμάρι στη Μαγούλα (TITAN, DENVER SLOPPS AEBE, SOL, μονάδες ανακύκλωσης αποβλήτων της εταιρείας ECORECOVERY), μέσα σε δασώδη περιοχή και πάνω και στις όχθες του ρέματος του Σαρανταπόταμου, αποτελεί τοξική βόμβα.

Η πυρκαγιά είναι βέβαιο ότι ενισχύθηκε και επιδεινώθηκε εξαιτίας ακριβώς των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα στο δάσος.

Οι εγκαταστάσεις της DENVER κάηκαν ολοσχερώς και διέρρευσαν τόνοι υδρογονανθράκων (αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ορυκτελαίων, πίσσας και λοιπών υδρογονανθράκων). Η διαρροή είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση μεγάλων  ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων σε υγρή και στερεά μορφή στον Σαρανταπόταμο. 

Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός για δήθεν άμεση και πλήρης παρέμβαση του ΥΠΕΝ, καθώς στις 30 Ιουλίου 2023, μέρες μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του ΥΠΕΝ, παραμένουν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων μέσα στο ρέμα (φαίνονται στα επισυναπτόμενα βίντεο και φωτογραφίες) και αν δεν υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση αυτές οι ποσότητες ορυκτέλαιων και άλλων στερεών θα καταλήξουν με την πρώτη  βροχή στον ήδη επιβαρυμένο κόλπο της Ελευσίνας, με ανυπολόγιστες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της Αττικής.

Οι ανακοινώσεις του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «άντλησε  11,4 τόνων υγρού κλάσματος υδρογονανθράκων (όξινες πίσσες), που είχε διαφύγει, σε υγρή μορφή, σε παρακείμενο ρέμα», ισχυριζόμενο ότι έχει καθαριστεί η περιοχή, διαψεύδονται από την επίσκεψη και το υλικό που παραθέτουμε (υλικό που καταγράψαμε μετά την παρέμβαση αυτή) .

Η διαρροή είναι πολύ μεγαλύτερη και  οι αρχές του κεντρικού και τοπικού κράτους (υπουργείο και Περιφερειακές διοικήσεις Αττικής και Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας) είναι απολύτως απούσες από την περιοχή.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και έχει καταγραφεί δημοσιογραφικά (https://www.facebook.com/menoume.energoi, https://thriassio.gr/perivallontiki-vomva-apo-viomichanies-poy-kaikan-sto-dromo-mandras-dervenochorion-binteo/) εκατοντάδες τόνοι ορυκτέλαια αποθηκεύονταν υπαίθρια σε μεταλλικές και πλαστικές δεξαμενές, οι οποίες εξερράγησαν όταν πλησίασε η φωτιά και διέρρευσαν άμεσα στο βουνό καταλήγοντας στο ρέμα του Σαραντάπορου. Πέρα από το γεγονός ότι η ποσότητα των 11, 4 τόνων που ισχυρίζεται  ότι άντλησε το αρμόδιο υπουργείο αποτελεί ελάχιστο κλάσμα της συνολικής διαρροής, αναρωτιόμαστε αν οι συγκεκριμένες ακραία επιβλαβείς πρακτικές είχαν την έγκριση κάποιας αρχής...

Αντίστοιχη ολική καταστροφή υπέστη το εργοστάσιο ανακύκλωσης ECORECOVERY. Η φωτιά σιγοκαίει ακόμα -και στα δύο προαναφερόμενα εργοστάσια- τοξικά υλικά (βλ. βίντεο), η περιοχή είναι γεμάτη αναθυμιάσεις, ενώ στα πρανή, στις όχθες και τους δρόμοι περιμετρικά υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα.

Από τη φωτιά διασώθηκε η εταιρεία SOL. Πρόκειται για εταιρεία χημικών αερίων, δηλαδή για μια ακόμα βόμβα μεγατόνων στην καρδιά του δάσους.

Να προσθέσουμε ότι, παρά την υποβάθμιση έως και εκκωφαντική σιωπή εκ μέρους των ΜΜΕ για τις ζημιές στην παραγωγή, η πρόσφατη φωτιά έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις,  κατακαίοντας ολοσχερώς εκατοντάδες μεγάλης ηλικίας παραγωγικά ελαιόδεντρα σε ένα τεράστιο τοπικό ελαιώνα στην περιοχή της Μαγούλας, στην κοιλάδα του Αγίου Βλασίου, στερώντας από τους κατοίκους κρίσιμους πόρους για την επιβίωσή τους.

Τεράστια είναι τα ερωτήματα που οφείλουν να απαντήσουν το ΥΠΕΝ και οι περιφερειακές διοικήσεις:

1. Πώς αδειοδοτήθηκαν οι συγκεκριμένες εταιρείες με τις επικίνδυνες δραστηριότητες μέσα στο δάσος και πάνω στο ρέμα;

2. Ποιοι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για τη λειτουργία τους και πώς διαπιστώθηκε η εκπλήρωσή τους;

3. Πόσες ήταν οι πραγματικές ποσότητες των επικίνδυνων υλικών που υπήρχαν στα εργοστάσια οι οποίες και διέρρευσαν στη διάρκεια της φωτιάς;

4. Τι συμβαίνει και τι μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων ουσιών που συνεχίζουν και καίγονται στα δύο κατεστραμμένα εργοστάσια;

5. Ποια μέτρα θα λάβουν για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής και των κατοίκων;

6. Θα αναζητηθούν ευθύνες και κυρώσεις (ποινικές και οικονομικές) στους ιδιοκτήτες των εργοστασίων για την καταστροφή που προκάλεσαν και όσους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους εμπλέκονται στην αδειοδότηση των εργοστασίων αυτών; 

Η περιφερειακή αρχή της Αττικής και ο περιφερόμενος θίασος του κ. Πατούλη -πάντα συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων-, δεν έχει κάνει τον κόπο να επισκεφτεί την περιοχή, επαναπαυόμενος προφανώς με την υποτιθέμενη έλλειψη αρμοδιότητας για την περιοχή των Δερβενοχωρίων, που ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.  Όπως συμβαίνει σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις,  η διάχυση της διοικητικής ευθύνης είναι ένας τρόπος να κρύβονται οι αρχές -λες και τα διοικητικά όρια περιχαρακώνουν τις φωτιές και τις τοξικές διαρροές- και, ακόμη περισσότερο, να συναινούν σιωπηρά ή ρητά στα συντελούμενα εγκλήματα. 

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να διενεργήσει ελέγχους και να ενεργήσει άμεσα από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το ΥΠΕΝ προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα καθαριστούν οι ρυπαντικές ουσίες και δεν θα μεταφερθούν στον κόλπο της Ελευσίνας. 

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική θα σταθεί με επιμονή και με όλες της τις δυνάμεις στο πλευρό των κατοίκων για τη δικαίωση όλων των αιτημάτων τους και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

31/7/2023

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψή μας στην περιοχή: