Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος: Προσχήματα και αδιαφάνεια από τη δημοτική αρχή για τις σκάρτες πλακοστρώσεις

 
Η υπόθεση είναι λίγο-πολύ γνωστή με το έργο ασφαλτοστρώσεων 2010-2011 επί Χαρδαλιά προϋπολογισμού 3,8 εκ. €. Οι πλακοστρώσεις που έγιναν σε αρκετούς δρόμους παρουσίασαν αποκολλήσεις και θρυμματισμούς πλακών. Οι δρόμοι μπετοστρώθηκαν με νέα εργολαβία του 2017, χωρίς να ζητηθεί αποζημίωση από την πρώτη κατασκευαστική εταιρεία παρότι υπήρχε το πόρισμα ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που είχε ορίσει το 2017 το ΤΕΕ, το οποίο εμπεριστατωμένα ανέφερε για κακοτεχνίες και τοποθέτηση διαφορετικών υλικών από τα προβλεπόμενα.

Το θέμα είχαμε ζητήσει  επανειλημμένα εμείς, κάτοικοι και άλλες παρατάξεις να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να προβεί ο δήμος σε νομικές ενέργειες, αλλά η δημοτική αρχή αρνείτο τη συζήτηση. Όταν τελικά το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο στις 13/2/2023, η δημοτική αρχή δεν άφησε να παρθεί απόφαση, το παρέπεμψε στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία δεν πήρε καμιά απόφαση και το έφερε ξανά στο δημοτικό συμβούλιο στις 8/3. Σε αυτό είπε ότι δέχεται (!!) να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο να γίνει αγωγή από το δήμο ενάντια στην εργολαβική εταιρεία μόνο αν υπάρξουν 2 ένορκες βεβαιώσεις από πολίτες ή δημοτικούς συμβούλους. (Ο σύνδεσμος για να δείτε το κείμενο της ένορκης βεβαίωσης που παραδώσαμε στο δήμο, βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης).

Επικαλέστηκαν γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του δήμου που ισχυρίζεται  πως δεν είναι επαρκή τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης του μηχανικού του ΤΕΕ που ορίστηκε για αυτό το λόγο. Ο δικηγόρος γνωματεύει ότι για αυτό « χρειάζεται να προσκομιστούν και ένορκες βεβαιώσεις από φυσικά πρόσωπα που υποστηρίζουν την ύπαρξη κακοτεχνιών και έχουν αδιαμφισβήτητη γνώση και αποδείξεις των ελαττωμάτων, ώστε να αντικρούσουν τον Ανάδοχο τόσο στο πλαίσιο αυτής της ενδεχόμενης δίκης, όσο και στην περίπτωση που ο Ανάδοχος στραφεί εναντίον τους λόγω του περιεχομένου της ένορκης βεβαίωσης».

Όπως  λέει και η παροιμία  «Αν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς». ΄Ετσι,  έμμεσα  προσπαθούν  να αποθαρρύνουν  όποια/ον θέλει να γίνει απόδοση ευθυνών και βγαίνουν  λάδι Δημοτικές Αρχές Χαρδαλιά, Κατωπόδη,  υπηρεσιακών παραγόντων και κρεμάνε το θέμα στους κατοίκους. Αυτό το τερτίπι χρησιμοποιήθηκε ως δήθεν εμπόδιο μπορεί να γίνει αγωγή, εικάζοντας παρουσιάζοντας  ότι δεν υπάρχει κόσμος να υποστηρίξει και ενυπογράφως ότι υπήρχαν κακοτεχνίες στο έργο και έτσι δεν. Και όλα αυτά, ενώ ήταν γνωστό ότι ήδη υπήρχαν δηλώσεις από τη δημοτική σύμβουλο μας της Αριστερής Παρέμβασης Μαρία Μπικάκη ότι μπορεί να καταθέσει για ό,τι χρειαστεί και είχε δηλώσει την ίδια διαθεσιμότητα και ο σύμβουλος της ΡΕΚΒ Τάσος Μαυρόπουλος. Παρά το ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι ένορκες βεβαιώσεις που κατατίθενται για να στηρίξουν μια αγωγή είναι έγκυρες όταν κατατίθενται μετά την αγωγή, επέμεναν και ψήφισαν ότι θα κάνουν την αγωγή μόνο αν υπάρχουν νωρίτερα κατατεθειμένες οι ένορκες βεβαιώσεις.

Παρά ταύτα για να αφαιρέσουμε κάθε επιχείρημα για κωλυσιεργία καταθέσαμε με βάση τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου στις 16/3 σχέδιο ένορκης βεβαίωσης  για να μας κάνει παρατηρήσεις και απάντηση δεν παίρναμε. Μετά από νέες προσπάθειες επικοινωνίας και αναμονής λάβαμε στις 22/3 ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία που ανέφερε ότι : «Το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για το σκέλος της βασιμότητας της αγωγής και ειδικότερα ως προς τη ζημία που ισχυριζόμαστε ότι υπέστη ο Δήμος. Παρ' όλα αυτά, χθες, Τρίτη, 21-03-2023 κατατέθηκε αγωγή του Δήμου κατά του αναδόχου του έργου. Επί της κατατεθείσας αγωγής πλέον θα ετοιμάσουμε εν ευθέτω χρόνω δύο σχέδια ενόρκων βεβαιώσεων τα οποία εφόσον συμφωνείτε θα μπορείτε να υπογράψετε ενώπιον συμβολαιογράφου.»

 Με αυτή την ενέργεια η Δημοτική Αρχή Κατωπόδη  από τη μια  αυτοδιαψεύδεται, γιατί επέμενε με σθένος στο Δημ. Συμβούλιο ότι αν δεν καταθέσουν ένορκη βεβαίωση οι δυο Δημοτικοί σύμβουλοι πριν την κατάθεση της αγωγής δεν θα προβούν σε αγωγή και από την άλλη φτάνει στο σημείο 5 ολόκληρα χρόνια μετά την επανακατασκευή των δρόμων να κάνει την αγωγή μόλις 2 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που ήταν στις 23/3/2023.

Με αυτή την τακτική χρονοτριβής και μεθοδεύσεων καταλαβαίνουμε ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθούσε να αποφύγει την κατάθεση της αγωγής.

Χρησιμοποίησαν αρχικά το σχέδιο των καθυστερήσεων ώστε να εξαντληθεί το χρονικό όριο της μη παραγραφής, μετά να ισχυρίζονται ότι δεν είναι επαρκής η γνωμάτευση του πραγματογνώμονα και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, μετά ότι δεν αξίζει οικονομικά να γίνει αγωγή, γιατί από τα 3,9 εκ. € που κόστισε συνολικά το έργο, για τους  δρόμους που ανακατασκευάστηκαν ότι δήθεν η διεκδικούμενη αποζημίωση είναι μόνο για € 4.000 €. Υπάρχουν και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που δείχνουν ότι επιχείρηση κουκουλώματος. Και το τελευταίο δείγμα είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 22/3 ζητήσαμε να ενημερωθούμε εμείς όπως και όλο το δημοτικό συμβούλιο για το περιεχόμενο της αγωγής. Δεν μας απάντησαν ότι δεν θα μας τη στείλουν. Υποβάλαμε και γραπτό αίτημα στις 23/3 προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της δημοτικής αρχής και προς τη Νομική Υπηρεσία, αλλά σήμερα 29/3, δηλαδή 8 μέρες μετά την υποβολή της αγωγής ακόμα δεν έχουμε λάβει το κείμενο της αγωγής και μας δημιουργούνται διάφορα ερωτηματικά.

Δημοσιοποιούμε κατόπιν όλων αυτών το κείμενο της ένορκης βεβαίωσης που δώσαμε και δεν το έκαναν δεκτό. Το κείμενο έχει αναρτηθεί εδώ.