Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Βίντεο: Αποκαλυπτική η συζήτηση για τις προθέσεις της δημ. αρχής για να μη γίνει αγωγή για τις ασφαλτοστρώσεις

Την Τετάρτη 8/3 έγινε δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα με δεύτερο θέμα συζήτησης τις νομικές ενέργειες του δήμου σχετικά με τις ασφαλτοστρώσεις 2010-11.

Το βίντεο από όλη τη συνεδρίαση βρίσκεται εδώ και η συζήτηση για το θέμα ξεκινά στο σημείο 1h.45'.28'' και τελειώνει στο 2h.36'.05''.

Οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν με πλακοστρώσεις  στους δρόμους Βρυούλων, Παναγή Τσαλδάρη, Αρύββου και Νεοπτολέμου παρουσίασαν άμεσα αποκολλήσεις, ρηγματώσεις και θρυμματισμούς των αντιολισθητικών πλακών, φθορές καθώς και διαβρώσεις του υποστρώματος. Το 2017, με ενέργειες και αναφορές των κατοίκων που ξεκίνησαν από το 2014 και της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα, ήρθε ειδικός πραγματογνώμονας του ΤΕΕ που συνέταξε έκθεση που καταγράφονται κακοτεχνίες και μη τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών. 

Μάλιστα οι 4 αυτοί δρόμοι ανακασκευάστηκαν το 2017 σε επόμενη εργολαβία.  Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Μάρτιο του 2020 για ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία για τις νομικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν απέναντι στην εταιρείας έφτασε να συζητηθεί το Μάρτιο του 2023 και μάλιστα μετά από πίεση της Αριστερής Παρέμβασης, αναβολές και κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής, λίγες μέρες πριν λήξη η προθεσμία που είναι στις 23/3/2023.

Και ιδού η εισήγηση της δημοτικής αρχής. Κόκκαλης :«..Εμείς σαν Διοίκηση εισηγούμαστε ότι δεχόμαστε να ασκήσουμε αγωγή κατά της εταιρείας εφόσον όμως για τη βασιμότητα αυτής της αγωγής υπάρξουν μάρτυρες οι οποίοι θα καταθέσουνε σε συμβολαιογράφο ένορκες βεβαιώσεις για όσα γνωρίζουν για το θέμα τόσο πριν την άσκηση της αγωγής όσο και μετά την άσκηση της αγωγής. Αυτή είναι η θέση μας και δηλώνουμε  στο συμβούλιο ότι κάποια άλλη απόφαση δεν θα την στηρίξουμε...». 

Και όλα αυτά ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν απτά και εμπεριστατωμένα στοιχεία για το δικαστήριο, αφού υποβαθμίζουν και προσπερνούν την έκθεση του πραγματογνώμονα του ΤΕΕ.

Ενώ παράλληλα η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Βύρωνα, που είχε την επίβλεψη του έργου και ο αρμόδιος μηχανικός που έκανε την παραλαβή του ισχυρίζονται ότι από το συνολικό έργο των ασφαλτοστρώσεων των 3,8 εκ. ευρώ το κόστος πλακόστρωσης και άρα η ζημιά του δημοσίου για τους συγκεκριμένους δρόμους αντιστοιχεί σε μόλις 4.082,00 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επίσης, είχε δηλώσει σε προηγούμενο δημ. συμβούλιο ότι δεν γνωρίζει πόσο κόστισε 4 χρόνια μετά η ανακατασκευή των 4 συγκεκριμένων δρόμων γιατί δεν έχει επιμερήσει  το ποσό που αντιστοιχεί από τη συνολική δαπάνη των ασφαλτοστρώσεων του 2017.

Άρα, φαίνεται καθαρά ότι η δημ. αρχή Κατωπόδη δεν έχει καμιά πρόθεση να εγείρει αξιώσεις από την εργολαβική εταιρεία  που ανέλαβε τις ασφαλτοστρώσεις 2010-11 περιόδου Χαρδαλιά και υπεκφεύγει βάζοντας ως προϋπόθεση την κατάθεση ένορκων βεβαιώσεων από μεριάς μας. 

Παρακάτω οι ερωτήσεις μας και η τοποθέτησή μας.

 Αν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ