Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝ, ΤΑΣΟΥ ΓΟΥΔΕΛΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ

Οι αλλαγές προσώπων σε Αντιδημάρχους, προεδρείο του δημ. συμβουλίου και  στα όργανα (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) του δήμου δεν πρόκειται να φέρουν καμιά θετική αλλαγή  σε όφελος των κατοίκων. 
Με βάση μια σειρά ζητήματα η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα δήλωσε μέσω του δημοτικού συμβούλου της, Τάσου Γουδέλη, ότι θέλοντας να μη νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες και ταυτόχρονα να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αντίθεση μας στην πολιτική της δημοτικής αρχής, που το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε μια στροφή προς πιο αντιλαικές και αντιδημοκρατικές θέσεις και πρακτικές, δεν θα στηρίξουμε τις υποψηφιότητες προσώπων που απλώς αλλάζουν τη σύνθεση, αλλά όχι την αντιδημοκρατική λειτουργία και την πολιτική των οργάνων του δήμου.

Διαβάστε παρακάτω όλη τη δήλωσηΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ


1.         Στα δύο χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη, σε ένα περιβάλλον μνημονιακής πολιτικής, γίνεται φανερή η αντιδημοκρατική θωράκιση του κράτους και στο επίπεδο της λεγόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης, που εντείνεται ο ρόλος του σαν μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.  Όλα τα όργανα του δήμου λειτουργούν με στημένες διαδικασίες και συνθέσεις που δίνουν την απόλυτη εξουσία στην παράταξη της πλειοψηφίας, χωρίς καν στοιχειώδεις διαδικασίες ελέγχου από το δημοτικό συμβούλιο, έτσι π.χ. αποκλείεται μια μεμονωμένη υποψηφιότητα στα όργανα του δήμου, αν δεν επιλεγεί ως υποψήφιος από την πλειοψηφία είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, ως ενιαίου σώματος.

2.         Το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο της συγκυβέρνησης καθ’ υπαγόρευση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με τα μνημόνια και τις πρόσφατες πράξεις Νομ. Περιεχομένου προσανατολίζει ακόμα περισσότερο το δήμο σε όργανο φορομπηχτικής πολιτικής, μεσολαβητή των συμφερόντων του κεφαλαίου και σπόνσορα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δήμοι εξωθούνται σε περικοπές υπηρεσιών για τους κατοίκους, ανταποδοτική λειτουργία, απολύσεις προσωπικού, ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιλογών του αστικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας.    Η περικοπή των κοινωνικών δαπανών και προγραμμάτων υγείας, παιδείας, στήριξης αδύναμων λαϊκών τμημάτων έχει οδηγήσει Περιφέρειες και Δήμους σε όλο και μεγαλύτερη αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βασικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για ανέργους, ηλικιωμένους, μητέρες, παιδιά κλπ 'σπρώχνονται' στον ιδιωτικό τομέα ή, στην 'καλύτερη' περίπτωση, στην ανταποδοτική λειτουργία.

3.         Η αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική της δημοτικής αρχής εντάθηκε το τελευταίο διάστημα εναρμονιζόμενη με την πρόσφατη στροφή της κεντρικής κυβέρνησης σε ακόμη πιο αντιλαϊκές, αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές πρακτικές. Αυτό εκδηλώθηκε με τις επιλογές της για κρίσιμα θέματα (ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αναψυκτηρίων, προσπάθεια κλεισίματος κάθε δομής κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν ελέγχει η ίδια)  και με τη λειτουργία του δημ. συμβούλιου (δεν δέχεται συζήτηση σε θέματα που θέτουν δημ. σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ή και συλλογικότητες με υπογραφές κατοίκων κατά παράβαση ακόμα και των άρθρων του Καλλικράτη), ενώ εκδηλώνονται συκοφαντικές δηλώσεις, τραμπουκισμοί και καλύπτονται ουσιαστικά ακόμα και σωματικές επιθέσεις δημοτικών συμβούλων της σε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και πολίτες που διαφωνούν με την πολιτική της. Το προεδρείο λειτούργησε αντιδημοκρατικά (όχι έγκαιρα έτοιμες οι εισηγήσεις, δεν δινόταν αντίγραφα στους δημ. συμβούλους, δεν δινόταν ο λόγος σε κατοίκους κ.α.). Ας σημειωθεί ότι εδώ και 2 χρόνια δεν δίνονται πρακτικά, κόντρα ακόμα και στους νόμους που υποχρεώνουν για αυτό, γεγονός που επισύρει πειθαρχικές ευθύνες. Ο ρόλος του αντιπροέδρου ήταν διακοσμητικός και ποτέ δεν προήδρευσε, γιατί δεν γινόταν σύγκλιση δημ. συμβουλίου αν δεν μπορούσε η πρόεδρος, ώστε να μπορεί πάντα να ελέγχει τη διαδικασία ο δήμαρχος. Ακόμα και ο χρόνος της σύγκλισης του δημ. συμβουλίου είναι σε ώρες που βολεύει τη συμπολίτευση και όχι τους εργαζόμενους και την παρουσία των κατοίκων.


               Κατόπιν, όλων αυτών οι αλλαγές προσώπων σε Αντιδημάρχους, προεδρείο του δημ. συμβουλίου και  στα όργανα (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) του δήμου δεν πρόκειται να φέρουν καμιά θετική αλλαγή  σε όφελος των κατοίκων.

               Με αυτές τις σκέψεις, θέλοντας να μη νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες και ταυτόχρονα να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αντίθεση μας στην πολιτική της δημοτικής αρχής, που το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε μια στροφή προς πιο αντιλαικές και αντιδημοκρατικές θέσεις και πρακτικές, δεν θα στηρίξουμε τις υποψηφιότητες προσώπων που απλώς αλλάζουν τη σύνθεση, αλλά όχι την αντιδημοκρατική λειτουργία και την πολιτική των οργάνων του δήμου.