Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ενημέρωση και πρώτες εκτιμήσεις από τα μέλη της αποστολής των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων στη ΛέσβοΑνακοίνωση – ενημέρωση από τα μέλη της αποστολής στηΛέσβο των αριστερών αντικαπιταλιστικών περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων.

Περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων από όλη την Ελλάδα επισκεφτήκαμε το νησί της Λέσβου από την Παρασκευή 28/2 έως την Κυριακή 1/3/2020. Σκοπός της αποστολής να μεταφέρουμε το μήνυμα στους κατοίκους των νησιών και τους πρόσφυγες ότι υπάρχουν δυνάμεις που είναι από θέσεις αρχών κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κατεστημένου, τα συμφέροντα της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, την ξενοφοβική υστερία των ΜΜΕ και τις εγκληματικές δράσεις των φασιστικών και ακροδεξιών συμμοριών. Ότι λέμε: Όχι στη βία, τις επιτάξεις, τις φυλακές Ε.Ε.-κυβέρνησης. Ζητάμε απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ελεύθερη είσοδο και μετακίνησή τους στη χώρα μας και στις άλλες χώρες και την ενδοχώρα.


Δηλώνουμε ότι τα θύματα των πολέμων, των διώξεων και της φτώχειας, οι πρόσφυγες, δικαιούνται άσυλο, είναι καλοδεχούμενοι να ενταχτούν στις πόλεις και τα χωριά μας, να ζουν ελεύθεροι με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά. Γι’ αυτό κι εμείς, μέλη δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων απ’ όλη την Ελλάδα μεταφέρουμε το μήνυμα ότι θα συμβάλλουμε, ώστε να ανοίξουν οι γειτονιές των δικών μας πόλεων και περιφερειών για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες.

Την κοινή ανακοίνωση με τις θέσεις για το προσφυγικό υπέγραψαν 12 περιφερειακές και 31 δημοτικές κινήσεις ανάμεσά τους και η περιφερειακή κίνηση στο Β. Αιγαίο και η δημοτική κίνηση της Λέσβου. 


Η αποστολή έφτασε στο νησί, όταν οι κάτοικοι είχαν ζήσει τις προηγούμενες μέρες την απόβαση των ΜΑΤ και την κρατική καταστολή ενάντια σε όσους κινητοποιήθηκαν για να μη κατασκευαστούν φυλακές προσφύγων στις περιοχές τους και έπεσε πάνω στις εξελίξεις των νέων αφίξεων προσφύγων στο νησί και τη συγκέντρωση προσφύγων στον Έβρο. Στην αποστολή στη Λέσβο συμμετείχαν 20 περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι κινήσεων και από κοινού με τα μέλη των κινήσεων του Β. Αγαίου και του νησιού πήραν μέρος στις δράσεις του προγράμματος της αποστολής. Την Παρασκευή το απόγευμα, πρώτη μέρα της αποστολής, δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, που ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί στο κρατικό κανάλι που την παρακολούθησε. 

Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη στην οποία είχαν καλεστεί τα σωματεία εργαζομένων υγειονομικών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων σε ΜΚΟ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του σωματείου γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη συνέλευση βάσης εργαζόμενων στις ΜΚΟ Λέσβου και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. Λέσβου. Μεταφέρθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους κλάδους με τα προβλήματα για την κάλυψη των αναγκών ντόπιων και προσφύγων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια, το φιλικό κλίμα που υποδέχονται οι μαθητές τα προσφυγόπουλα που καταφέρνουν να πάνε στα σχολεία. Τις δυσκολίες με την έλλειψη προσωπικού ειδικοτήτων υγειονομικών στο νοσοκομείο και την απαράδεκτη έλλειψη δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης που να καλύπτει τις ανάγκες ντόπιων και προσφύγων.

Επίσης, κάτοικοι μετέφεραν τα γεγονότα και το κλίμα των ημερών των συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κρατικής καταστολής, αλλά και τα προβλήματα και την ανησυχία τους από την άνοδο των ξενοφοβικών αντιλήψεων και τις απειλές και επιθετικές ενέργειες φασιστικών ομάδων που έχουν σηκώσει κεφάλι στο νησί με τη συνδρομή της επίσημης κρατικής και κυβερνητικής προπαγάνδας της ΝΔ και των τοπικών στελεχών της. Τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δράση της ακροδεξιάς, αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στο κολαστήριο της Μόριας.

Επισήμαναν τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από τα μισόλογα και τη στάση δυνάμεων της αριστεράς το προηγούμενο διάστημα οι οποίες στο όνομα των ισορροπιών ανέχτηκαν τις αντιπροσφυγικές επιλογές της περιφέρειας και του πολιτικού κατεστημένου του νησιού, δε συνέβαλαν να θωρακιστεί ο εργαζόμενος κόσμος απέναντι σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. 

Το Σάββατο το πρωί έγινε περιοδεία στην αγορά της πόλης της Μυτιλήνης με μοίρασμα ανακοίνωσης προς τους κατοίκους στα μαγαζιά και τις καφετέριες και με κάλεσμα με ντουντούκα και αφισοκόλληση για την απογευματινή συζήτηση. Υπήρξε ανταπόκριση θετική από την πλειοψηφία του κόσμου, έγιναν συζητήσεις, αλλά υπήρξαν και μεμονωμένες εχθρικές αντιδράσεις. 

Το Σάββατο το απόγευμα έγινε η εκδήλωση-συζήτηση με μαζική συμμετοχή. Μετά τις πρώτες τοποθετήσεις από 4 περιφερειακούς και 2 δημοτικούς συμβούλους έγινε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις από τους παραβρισκόμενους. Προβληματισμοί, σκέψεις και εκτιμήσεις από τη συνεχή παρουσία τους, τις δράσεις και τις εμπειρίες του κινήματος σε σύγκρουση με τη συντήρηση και την ακροδεξιά, από τις συγκρούσεις στο Μανταμάδο, από τα προβλήματα των προσφύγων. 

Την Κυριακή το πρωί έγινε επίσκεψη στον Μανταμάδο, το χωριό με την πλούσια αριστερή ηρωική παράδοση που τώρα έδωσε μάχη στα μπλόκα για να μη γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης στην περιοχή του. Επισκεφθήκαμε τα καφενεία του χωριού μιλήσαμε με τους κατοίκους, όπου υπήρχε ανταπόκριση και καλή υποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία. 

Το μεσημέρι της Κυριακής η αποστολή ξεκίνησε για το στρατόπεδο και τον καταυλισμό της Μόριας με 5 αυτοκίνητα, έχοντας μαζί μας ένα μεταφραστή-πρόσφυγα. Συναντήσαμε μπλόκο ακροδεξιών κατοίκων στην πρόσβαση προς την περιοχή, όπου είχαν κλείσει το δρόμο για να απαγορεύσουν να περάσουν πούλμαν και να εγκατασταθούν στον καταυλισμό οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, ενώ έλεγχαν τα αυτοκίνητα προκειμένου να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν τη διέλευση. Ρώταγαν τους επιβάτες αν δουλεύουν σε ΜΚΟ γιατί δεν άφηναν να περάσουν. Με τραμπούκικο τρόπο, απειλώντας, κτυπώντας τα τζάμια του αυτοκινήτου μας που μετέφερε τον μεταφραστή, διέκοψαν την κυκλοφορία και ανάγκασαν το αυτοκίνητο να αλλάξει πορεία για να προφυλάξει τον πρόσφυγα από επίθεση.

Τα μέλη της αποστολής κάναμε σχετική καταγγελία για τη δράση των ακροδεξιών και την παρουσία του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου στα μπλόκα της Μόριας ο οποίος νομιμοποίησε με τον τρόπο αυτό τη συνεχεία του ακροδεξιού αίσχους, με τους φασίστες στη Θερμή να αποτρέπουν μια βάρκα γεμάτη μανάδες και μωρά παιδιά να φτάσει στη στεριά και να αποβιβαστεί ο κόσμος. Οι ίδιοι προπηλάκισαν και έδιωξαν την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, χτύπησαν, τραυμάτισαν φωτογράφο και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του, προπηλάκισαν δημοσιογράφους διεθνών και εγχώριων μέσων που βρίσκονταν στη χώρο για τη κάλυψη των γεγονότων και έβριζαν την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που βρίσκονταν στο χώρο. Τονίσαμε ότι η κυβέρνηση με την αντιπροσφυγική υστερία που έχει εξαπολύσει δίνει το δικαίωμα σε φανατικά ακροδεξιά στοιχεία να παίζουν το ρόλο του «συνοριοφύλακα» και του ελεγκτή όλων όσων δεν συμφωνούν με την αντιπροσφυγική πολιτική της.

Η αποστολή επισκέφτηκε τον καταυλισμό, μοίρασε τις ανακοινώσεις στους πρόσφυγες και συνομίλησε μαζί τους. Διαπίστωσε τις τραγικές συνθήκες εγκλωβισμού τους, με έκθεση στις καιρικές συνθήκες και πλήρη απουσία υποδομών και υπηρεσιών για στήριξη της διαμονής τους. Το απόγευμα της Κυριακής τα μέλη της αποστολής μαζί με κατοίκους της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία στην πόλη με προορισμό το Λιμεναρχείο όπου διαμαρτυρηθήκαμε για τις εγκληματικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης και για τη μεγάλη καθυστέρηση τους να περισυλλέξουν με ασφάλεια τους πρόσφυγες στους οποίους απαγορευόταν η αποβίβαση στη στεριά στη Θερμή κρατώντας τους επί ώρες με τη βάρκα στη θάλασσα θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι εκτελούν κυβερνητικές εντολές και ότι τη βάρκα την οδηγούν σε άλλο μέρος για την αποβίβαση. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε και παρέμεινε στην πλατεία Σαπφούς όπου υπήρχαν καλέσματα ακροδεξιών για συγκέντρωση που αποτράπηκε. Η αντιφασιστική συγκέντρωση έκλεισε με πορεία στην προκυμαία. Τα συνθήματα «Στο κόκκινο νησί του Μυρογιάννη, βάρκες δε βυθίζουμε μέσα στο λιμάνι», «Εκεί βομβαρδισμένοι εδώ φυλακισμένοι οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», «Δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία φταίνε τα μνημόνια και η ολιγαρχία», «Οι πόλεμοι κι οι βόμβες των ιμπεριαλιστών γεννούν τα καραβάνια των μεταναστών», «Ούτε κλειστά ούτε ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά», «Ούτε πνιγμένους, ούτε εγκλωβισμένους-κάτω τα χέρια απ’ τους κατατρεγμένους», «Λέσβος γη αντιφασιστική» αντήχησαν για ώρες στο νησί. 

Η αποστολή το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε με δυσάρεστα νέα από τα μηνύματα που έφτασαν ότι ακροδεξιοί μαζί με φασίστες, πολιτικούς παράγοντες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου, κάνουν περιπολίες και μπλόκα στο νησί για να αποτρέψουν να βγουν στη στεριά οι πρόσφυγες από βάρκες που πλησιάζουν και για την πυρπόληση του χώρου στη Συκαμιά που άνοιξε ξανά για να μπορούν να μαζεύονται εκεί οι πρόσφυγες που φτάνουν βρεγμένοι για πρώτες βοήθειες και καταγραφή. 

Τα μέλη της αποστολής εκτιμούν ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί και σε όλη τη χώρα, προκειμένου να περάσει η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική, η ασυδοσία της οικονομικής ολιγαρχίας και να εδραιωθεί η εξουσία της καπιταλιστικής λεηλασίας, είναι κρίσιμη. Εξαιτίας: 

- της αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης-Ε.Ε. που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες εισβολείς, να δημιουργεί πολεμικό κλίμα εναντίον τους, να χρησιμοποιεί στρατό με ασκήσεις πραγματικών πυρών, αστυνομία, λιμενικό για δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και να παραβιάζει κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος αρνούμενη να δεχτεί και να εξετάσει αιτήματα ασύλου σε νέους πρόσφυγες, φράζοντας τα σύνορα, δημιουργώντας κλειστά στρατόπεδα για τους παλιούς και φυλακίζοντας τους νεοαφιχθέντες. 

- της κατευθυνόμενης ξενοφοβικής υστερίας των καθεστωτικών ΜΜΕ, της παραπληροφόρησης, της διαστρέβλωσης, της απόκρυψης γεγονότων, της καλλιέργειας εχθρότητας απέναντι στους πρόσφυγες που παρουσιάζονται ως πολεμική απειλή με μεγαλύτερη ένταση και έκταση από το αντίστοιχο κλίμα δαιμονοποίησης που είχαν δημιουργήσει με τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Αλβανία που τελικά η πλειοψηφία τους έμεινε μόνιμα στη χώρα και εντάχτηκε στον κοινωνικό ιστό, χωρίς γκετοποίηση, εγκλεισμούς και στρατόπεδα. 

- της ασύδοτης δράσης των νεοναζιστικών, φασιστικών και ακροδεξιών συμμοριών που με την κάλυψη της κυβέρνησης εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις και κάθε είδους προπηλακισμούς και απειλές σε πρόσφυγες, σε δημοσιογράφους, σε ξένους ανταποκριτές ή εργαζόμενους, σε εργαζόμενους σε ΜΚΟ και σε ντόπιους αλληλέγγυους. Εγκληματική δράση που δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό.

Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές αν δεν καταδικάσουν δημόσια τις επιθέσεις των θερμοκέφαλων ακροδεξιών ομάδων και δεν πάρουν άμεσα μέτρα για να τις σταματήσουν είναι υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων που εξαπολύονται. Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες και οι απειλές που εξαπολύονται, με την ανοχή της αστυνομίας, αποτελούν βαθύτερη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και οφείλουν όλοι να πάρουν δημόσια θέση και να δράσουν ενάντιά τους. Είναι αποφασιστικής σημασίας για όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα η σύγκρουση με τη ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της ΝΔ που φουντώνει τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλεία ανοίγοντας το δρόμο στους φασίστες.

Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε και στις περιοχές μας και με παρόμοιες πρωτοβουλίες αποστολής το επόμενο διάστημα να υπερασπιζόμαστε τις αξίες της αριστεράς, χωρίς μισόλογα και μέσους όρους, τις αξίες της ταξικής αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους του πολέμου και της φτώχειας, στα θύματα των πολεμικών και οικονομικών ανταγωνισμών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε θαρρετά και για τα δικαιώματα των προσφύγων και να μιλάμε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. 

Θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε., της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Να αγωνιζόμαστε για απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, να πέσουν τα τείχη της Ε.Ε., να καταργηθούν οι συμφωνίες «Δουβλίνο» και Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, για ελεύθερη μετακίνηση τους στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού τους, για να ζουν ελεύθεροι με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης στις γειτονιές μας. Θα αποκρούσουμε το δηλητήριο του φασισμού, τη δράση κράτους και παρακράτους και όλων των ακροδεξιών συμμοριών, την ξενοφοβική υστερία όλου του εγκληματικού εσμού. 

Καλούμε όλους και όλες να πάρουν θέση, ο εφησυχασμός απέναντι στον εκφασισμό δεν θα βγει σε καλό. Σήμερα οι πρόσφυγες, αύριο κάθε ξένος, άρρωστος, ανάπηρος, κατατρεγμένος, φτωχός, διαφορετικός ή αγωνιστής θα θεωρείται απειλή και απόβλητος. Να τους σταματήσουμε!!

Λαός ενωμένος, όχι απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά απέναντι στο φασισμό, τις αντιλαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις, όσους πλουτίζουν από το μίσος, τους πολέμους και τους ανταγωνισμούς.

3/3/2020 

Οι παρόντες στις δράσεις της αποστολής, Από Περιφερειακές Κινήσεις 
Μανάβης Νίκος από Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων της κίνησης 
Αγαπητός Θανάσης από Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κεντρική Μακεδονία
Τουλγαρίδης Κώστας από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική 
Κοσίνας Χρήστος από την Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα 
Τάχου Εύη και Νίκος Τζαβέλλας από Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή

Από Δημοτικές κινήσεις
Καράμαλης Δημήτρης από την Ανυπότακτη Μυτιλήνη εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων της κίνησης
Ρέππα Ντίνα, Μένου Κική, Μεγαλοοικονόμου Θόδωρος από Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα
Κωνσταντίνου Πέτρος, Γκαρανέ Ντίνα, Πίττας Γιώργος από Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Νίκα Γιωργία από Ανυπότακτη Πόλη-Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού 
Μουρμούρης Γιώργος από την Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας «Μια Πόλη στο Δρόμο» 
Μπικάκη Μαρία από την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα,
Καλούσης Ακρίτας και Ανδρουλιδάκη Φραντζέσκα από την Εκτός Πλαισίου- Αριστερή Ανατρεπτική Παρέμβαση στο Κερατσίνι – Δραπετσών
Ζέρβας Δημήτρης και Κακάλη Ντίνα από Μια Πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Ν. Σμύρνης