Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Αποκλεισμοί παιδιών και προβλήματα για τους παιδικούς σταθμούς


ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Και όμως εν έτει 2018 ακόμα δεν αποτελεί δικαίωμα για όλους η δωρεάν φύλαξη των βρεφών και των νηπίων στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Παιδιά αποκλείστηκαν, γιατί δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για να κατατεθούν αιτήσεις από τους γονείς τους (άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι κλπ) και άλλα επειδή δεν υπήρχαν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς.
Στο Βύρωνα πάνω από 100 παιδιά (βρέφη και νήπια) αποκλείστηκαν από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.  Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι παιδιά ανέργων γονιών ή παιδιά που εργάζεται μόνο ο ένας γονιός τους. Η δημοτική αρχή επικαλείται ότι αυτός ο αριθμός πιθανόν να μειωθεί, γιατί κάποιοι γονείς που έχουν επιδοτηθεί με Voucher (από πρόγραμμα ΕΣΠΑ) μπορεί τελικά να επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους σε  ιδιωτικούς σταθμούς και έτσι να απελευθερωθούν θέσεις στους δημοτικούς. Η επιλογή για να πηγαίνουν στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς τα παιδιά δωρεάν μόνο αν είναι δικαιούχοι Voucher  δεν είναι τυχαία. Αμφισβητείται από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση της πρόνοιας από τον προϋπολογισμό του κεντρικού κράτους. Επιδιώκουν να καλύπτεται από προσωρινά και πεπερασμένα επιλεκτικά προγράμματα χρηματοδότησης προς δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Δήμοι και ιδιώτες εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα, αλλά ταυτόχρονα προωθούν και οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της ανταποδοτικότητας και των νόμων της αγοράς.

Ξεκινούν αφαιρώντας το δικαίωμα σε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, αντικαθιστώντας το με τις έωλες προσωρινές και μερικές επιδοτήσεις, ώστε να υποσκάπτεται μεθοδικά η κατοχυρωμένη δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόνοιας, υγείας, παιδείας και να γενικεύσουν την παροχή τους επί πληρωμή. Επιχείρηση που οδηγεί μεθοδικά στην εκχώρηση μεγάλου μέρους αυτών των υπηρεσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι απόρροια της νεοφιλελεύθερης λογικής της αγοράς, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, ο δήμος να λειτουργεί ως επιχειρηματίας με όρους αγοράς, που κυνηγά τις εισπράξεις, ενώ οι δημότες να αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Η αντικατάσταση βασικών δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής  όπως υγείας, πρόνοιας, παιδείας κ.α. με προσωρινά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ είναι πλέον ο κανόνας και στο Δήμο Βύρωνα. Αυτή είναι η μια πλευρά.
Η άλλη πλευρά είναι η ανεπάρκεια και η ακαταλληλότητα χώρων και οι ελλείψεις σε προσωπικό. Τέσσερα χρόνια διοίκησης του δήμου από τη Δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία προσπάθεια για τη δημιουργία νέων σύγχρονων παιδικών σταθμών την ίδια στιγμή που κάποιοι από τους υπάρχοντες στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, και άλλοι  έχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα, μικρούς η ανεπαρκείς αύλειους  χώρους κ.α.. Τα τροφεία παραμένουν υψηλά συν τα  έξοδα μεταφοράς των παιδιών, αν γίνεται χρήση των λεωφορείων των σταθμών. Η Δημοτική Αρχή δεν έλαβε καμία μέριμνα για τη δημιουργία νέων  αιθουσών στα νηπιαγωγεία για τη λειτουργία της δίχρονης προσχολικής αγωγής που έτσι  θα απελευθερωνόταν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και πιθανόν να  καλυπτόταν οι ανάγκες.  Ενώ, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες. Το 50% των θέσεων εργασίας καλύπτεται από εκπαιδευτικό προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που χρηματοδοτούνται πάλι από τα ΕΣΠΑ και οι παιδαγωγοί  προσλαμβάνονται το Σεπτέμβρη και  απολύονται τον Ιούλιο.
Τα στοιχεία για τη χώρα μας μαρτυρούν μεγάλες ελλείψεις. Λιγότερο από το 60% των παιδιών από 3-6 ετών καλύπτονται από προσχολικές δομές. Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις ανάγκες που χρόνια έχουμε τώρα τονίσει:
Δημόσιοι, Δωρεάν Παιδικοί Σταθμοί για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και κριτήρια επιλογής. Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση των τροφείων. 
Να ιδρυθούν σταθμοί σε ιδιόκτητα κτήρια  σε κάθε γειτονιά της πόλης. 
Να γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις κτηριακές εγκαταστάσεις στα υπάρχοντα  οικήματα, ώστε να είναι κατάλληλα.
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι τωρινοί εργαζόμενοι που χρόνια δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, ώστε να λειτουργούν οι σταθμοί με όλα τα παιδιά και τους απαραίτητους παιδαγωγούς από την 1η Σεπτέμβρη κάθε έτους.