Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Η τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης στο θέμα της παράτασης των συμβάσεων των εργαζόμενων στο δήμο Βύρωνα


Την Πέμπτη 6/7/2017 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα για την παράταση μέχρι 31/3/2018 των συμβάσεων των εργαζόμενων που το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφασίσει την άμεση απόλυσή τους.

Παρακάτω είναι η τοποθέτησή μας για το θέμα. Εννοείται ότι μένουμε σταθεροί στην πάγια θέση μας, να καταψηφίζουμε τις προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας.



Κυρίες και Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Με τη σημερινή εισήγηση της δημοτικής αρχής γίνεται φανερό ότι ο αγώνας των εργαζόμενων στους δήμους για μόνιμη και σταθερή δουλειά έφερε κάποια πρώτα αποτελέσματα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση και τους δήμους να αλλάξουν μερικώς τη στάση τους. Η τροπολογία της κυβέρνησης φανέρωσε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και δική της ευθύνη να ματαιώσει τις απολύσεις και να αναγγείλει προσλήψεις και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνέδριου, για να καλύπτει την πολιτική της πλήρους ταύτισής της με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των εργοδοτών.
Είναι μια ρωγμή σε αυτά που μας παρουσίαζαν ως σιδερένιους νόμους των μνημονίων. Δεν είναι η νίκη που θα θέλαμε, γιατί πρόκειται μεν για ματαίωση της πρόωρης, ξαφνικής και άδικης απόλυσης, αλλά με μια ολιγόμηνη παραμονή στη δουλειά με παράταση των συμβάσεων. Ο απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων ανέδειξε την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που δεν είναι μόνο των συγκεκριμένων συμβασιούχων, αλλά και των κατοίκων που υπερασπίζονται την ποιοτική κάλυψη όλων των δημόσιων  υπηρεσιών, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και όχι με μπαλώματα, ευκαιριακές και τσάτρα πάτρα μεθόδους.
Παραμένει η απαίτηση για να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις και στην καθαριότητα και στις άλλες  υπηρεσίες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και να σταματήσει το γαϊτανάκι για την εκμετάλλευση των ανθρώπων πάνω στο φάσμα της ανεργίας, που μέσω και των δήμων, προωθούν τα σχέδια για την επέκταση της φτηνής, προσωρινής, ελαστικής εργασίας, για τη γενίκευσης της επισφάλειας και της ομηρίας των εργαζόμενων.
Είναι φανερό ότι η μεθόδευση της κυβέρνησης μοιάζει με των αδίστακτων  εργοδοτών που πετούν τους εργαζόμενους σαν στημένες λεμονόκουπες.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε, για να κλείσει την απεργία μόλις 2.500 θέσεις εργασίας και μόνο στην καθαριότητα, όταν οι απολυμένοι το Μάρτη θα είναι γύρω στις 10.000 και όταν ήδη οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών απαιτούν πολλές παραπάνω προσλήψεις. Οι δημοτικές αρχές βάζουν πλάτη σε αυτές
τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που πλήττουν όλη την κοινωνία και δεν αφορούν μόνο τα εργασιακά, αλλά και το στόχο τους να μην καλύπτονται οι ανάγκες, να υποβαθμίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες και  να περάσουν σταδιακά στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Για αυτό πάλι επιστρατεύθηκαν ΜΜΕ, τα αστικά κόμματα, η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη και η αστυνομία, προκειμένου να κτυπήσουν και να διαβάλλουν τον αγώνα ως δήθεν πληγή στον τουρισμό, άδικο απέναντι στους υπόλοιπους άνεργους που δεν έχουν δουλειά και τους «πολίτες» που πνίγει η βρώμα των σκουπιδιών. Η βρώμα της πολιτικής τους, που ρίχνει τις αμοιβές στο ύψος του ξεροκόμματου και τους εργαζόμενους βορρά στα κέρδη, που παραδίδει δημόσιες υπηρεσίες, γη, περιουσία και αγαθά στις πολυεθνικές ξένες και ντόπιες, είναι αυτή που μας πνίγει.
Στο Βύρωνα, ο αριθμός των μόνιμων εργαζόμενων έχει μειωθεί πάνω από 30% τα τελευταία χρόνια και τώρα πάνω από το 1/3 των εργαζόμενων, δηλαδή 230, είναι ελαστικά εργαζόμενοι, με ποικίλων ειδών προσωρινές συμβάσεις σε όλους τους τομείς. Είναι φανερό ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επελαύνουν στο δημόσιο, εδραιώνοντας το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας σε όλη την κοινωνία, συρρικνώνοντας τις κοινωφελείς δημόσιες υπηρεσίες σε βάρος των κατοίκων και ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη τομέων από τις ιδιωτικές εταιρείες.
Η δημοτική αρχή διαχειρίζεται και υλοποιεί  μια αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική και φέρνει την κυβερνητική απόφαση με την ορολογία «σύμφωνα με τις εξαιρετικές προϋποθέσεις», μη τυχόν και κακομάθουμε.
Ως Αριστερή Παρέμβαση δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζόμενων στους δήμους, που δεν έχει τελειώσει ακόμα, για το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά και για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αυτό είναι το δίκαιο. Για να μην περάσουν σήμερα οι απολύσεις των τωρινών συμβασιούχων, σε λίγο καιρό των «κοινωφελών» και στη συνέχεια των επόμενων συμβασιούχων. Για να μην μας ξεγελούν ότι δήθεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη να ανακυκλώνουν και να «ξεγελούν» την ανεργία. 
Ο αγώνας των εργαζόμενων των δήμων και όλων όσων πλήττονται από τα μνημόνια και τα μέτρα κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΔΝΤ και εργοδοτών πρέπει να συνεχιστεί και να νικήσει.
Γιατί η δική τους νίκη, θα είναι νίκη όλης της κοινωνίας ενάντια στα σχέδια να μετατρέψουν όλους μας σε φτηνό-αναλώσιμο υλικό και να περάσουν όλες οι υπηρεσίες στη κερδοσκοπία της οικονομικής ολιγαρχίας.
Η υπεράσπιση της σταθερής δουλειάς και των δημόσιων αγαθών είναι υπόθεση όλων μας για :
·        Να μην περάσει καμία απόλυση ούτε τώρα ούτε μετά. Μετατροπή τώρα όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος.
·        Κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
·        Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
·        Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των δήμων και της κοινωνίας.
·        Καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση για δήμους στην υπηρεσία του λαού. Όχι στην εκχώρηση των δημόσιων υπηρεσιών στην κερδοσκοπία των εταιρειών.

Για το συγκεκριμένο ερώτημα της επέκτασης των συμβάσεων των 23 εργαζόμενων, λέμε ΝΑΙ και επαυξάνουμε λέγοντας όχι μόνο μέχρι 31/3, αλλά μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.
Παράλληλα δηλώνουμε ότι θεωρούμε απαράδεκτα να γράφονται στην εισήγηση : -  χωρίς να μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους (εννοώντας προς το καλύτερο), - δεν θα προσμετρηθεί η προυπηρεσία τους για την ειδική βαθμολόγηση λόγω εμπειρίας και - την αίρεση του ελέγχου από το ΑΣΕΠ. Επισημάνσεις που δείχνουν το άγχος της κυβέρνησης και των δήμων κάτω από την πίεση του αγώνα, να κλείσουν το θέμα, αλλά αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.

6/7/2017

Για την Αριστερή Παρέμβαση
    Σταύρος Τζιορτζιώτης