Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δ. Βύρωνα για την απλήρωτη εθελοντική εργασία που προωθεί ο Δήμος

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ της κοινωφελούς εργασίας.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  της απλήρωτης εργασίας.

Να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εθελοντική απλήρωτη εργασία.

Με αφορμή την απόφαση του Δ.  Συμβουλίου με αύξοντα αριθμό 29/2016 να δημιουργηθεί ομάδα και μητρώο εθελοντών στην πόλη θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή και να ζητήσουμε να μην εφαρμοστεί. Τις αποφάσεις του Δ.Σ τις κρίνουμε μέσα στο γενικότερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο και στη συγκεκριμένη κάθε φορά πολιτική συγκυρία και περίοδο. Σήμερα διανύουμε μια πολιτική, κοινωνική, και οικονομική περίοδο που εξ αιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης εφαρμόζονται πολιτικές που στόχο έχουν τη διαρκή συρρίκνωση των κοινωνικών και οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στους εργαζόμενους και γενικότερα στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της κοινωνίας

Με τις πολιτικές που ασκούνται από τις  κυβερνήσεις, την Ε. Ένωση, τα μνημόνια,  συρρικνώνονται διαρκώς οι δαπάνες για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία. Μέρα με την μέρα  έχουμε  όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση ως και κατάργηση των όποιων στοιχείων κοινωνικής πρόνοιας και δικτύων  κοινωνικής προστασίας υπήρχαν στη χώρα μας. Το κεντρικό κράτος βγάζει από πάνω του την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής και την μετακυλίει στη  τοπική διοίκηση (Δήμους) και αυτή με την σειρά της, μέσα από την πολιτική της ανταποδοτικότητας μεταφέρει  τα βάρη στους πολίτες χρήστες των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών.

(...)
Η ταξική κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά είναι στοιχεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, και τα έχουμε  εκφράσει έμπρακτα πολλές φορές ως εργαζόμενοι στο Δήμο. Λέμε όχι στον εθελοντισμό που προωθείται ως υποκατάστατο της εργασίας. Στην πόλη μας υπάρχουν πολλά εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, κοινωνικές συλλογικότητες που μπορούν όσοι συνάνθρωποί μας θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά και έμπρακτα την στήριξη τους.

Τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, της πρόνοιας, της παιδείας, της καθαριότητας, του περιβάλλοντος κ.λ.π. πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και του Δήμου μέσω των υπηρεσιών του και των εργαζομένων του.  Σε αυτή την προοπτική και πρακτική είμαστε αντίθετοι και όχι στην κοινωνική προσφορά και την ταξική αλληλεγγύη των ανθρώπων.  

Καλούμε τη Δημοτική αρχή και το  Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της απόφασης

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.