Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ


Το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με τη νέα πυργκαγιά στον Υμηττό, κατέθεσε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα. 'Έγινε αποδεκτό το να συζητηθεί στο τέλος της συνεδρίασης, αλλά τελικά συζητήθηκε ενδιάμεσα. 
Η δημοτική πλειοψηφία πρότεινε να διαμορφώσει αυτή ένα νέο κείμενο και να καταληχτεί ηλεκτρονικά το ποιοί θα το υπογράψουν. 

22/7/2015
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τη διαφύλαξη και προστασία του δάσους του Υμηττού. Απέναντι στις συνέπειες που προξένησε η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό στις 17/7/2015 και προκάλεσε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τα αίτια της. Μας προβληματίζουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν με τις δολιοφθορές των φυλακίων και τη πιθανότητα η πυρκαγιά να ξέσπασε από στοχευμένο και σχεδιασμένο εμπρησμό με βάση και τα στοιχεία για  ταυτόχρονες εστίες σε μελετημένη απόσταση, ύποπτες κινήσεις, καιρικές συνθήκες που επιλέχτηκαν, κ.α.
 
Είναι τραγικό ότι η φωτιά κατέκαψε τα πάντα και την περιοχή που είχε αναδασωθεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στις 22/7/1998, στην κατάσβεση της οποίας είχαν χάσει τη ζωή τους 3 πυροσβέστες και ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης, και στην ίδια περιοχή που είχε εκδηλωθεί εμπρησμός το 2007.

Η περιοχή του Υμηττού είναι γεμάτη πληγές από τις καταπατήσεις οικοπεδοφάγων, αυθαίρετες βιοτεχνικές, βιομηχανικές χρήσεις επιχειρήσεων, δωρεάν πάρκινγκ εταιρειών, χώρο για οικοδόμηση εγκαταστάσεων στρατού, δήμων, εταιρειών κοινής ωφέλειας, επικοινωνιών. ΜΜΕ, σκουπιδότοπο με ανεξέλεγκτες χωματερές κάθε είδους απορριμμάτων, ελαστικών, μπάζων. Το δάσος του Υμηττού είναι απροστάτευτο απέναντι είτε σε τυχαίο γεγονός, είτε σε δολιοφθορές και εμπρησμούς. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις μια μικρή φωτιά να εξαπλωθεί και να μην σταματήσει. Εύφλεκτα υλικά έχουν εναποτεθεί σε διάφορα σημεία, δεν περισυλλέγονται αποτελώντας βραδυφλεγείς βόμβες. Δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη, καθαρισμός, μέτρα, εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό για δασοπυρόσβεση, αφού δεν διατίθενται ανάλογα κονδύλια. Οι ανάγκες αυτές χαρακτηρίζονται ως περιοδικές και έκτακτες και αντιμετωπίζονται περιστασιακά με ελάχιστα χρήματα και προσωρινή εργασία και προσλήψεις 2μηνιτών και 3μηνιτών. Προηγείται η εξόφληση των δόσεων στους τοκογλύφους των Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ.
Ο σχεδιασμός για κατασκευή αυτοκινητόδρομων στο Υμηττό εξυπηρετεί την κερδοσκοπική εκμετάλλευση-οικοδόμηση του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού και τη διασύνδεση του με το νέο αεροδρόμιο και εξαγγέλθηκε επίσημα από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τον Σουφλιά το 2008. Οι δρόμοι της φωτιάς υπηρετούν αυτό το σχεδιασμό.. Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Ε.Ε. και ΕΚΤ, με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Με το νέο μνημόνια επιταχύνει την παράδοση όλης της δημόσιας γης στο κεφάλαιο και την ιδιωτικοποίηση-τσιμεντοποίηση του Ελληνικού από το Λάτση. Βραδυφλεγής βόμβα για το δασικό περιβάλλον αποδεικνύεται και η περσινή fast truck νομοθεσία για τη δόμηση των δασών (Ν. 4280/14), η οποία ακόμα δεν αποσύρθηκε, ούτε άλλαξε και οι επιτήδειοι είναι έτοιμοι να την εκμεταλλευτούν.

Καλούμε τη δημοτική αρχή και το ΣΠΑΥ να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε :
  1. Να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα και η απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά που ξέσπασε και την εξάπλωσή της.  
  2. Να οργανώσει με καλύτερη τρόπο την προστασία, ετοιμότητα και δασοπυρόσβεση στην περιοχή του Υμηττού.

Να προχωρήσουν τα παρακάτω :
• Κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων και αναδάσωσή τους.
• Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια της πόλης μέχρι την κορυφή.
• Οριστική ματαίωση κάθε σχεδίου για νέους αυτοκινητόδρομους, κόμβους και σήραγγες στον Υμηττό.
• Απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων και χρήσεων από το βουνό.
• Ενίσχυση των μέσων προφύλαξης και δασοπροστασίας.
• Καμιά επέκταση του σχεδίου πόλης στο βουνό.