Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ακάθεκτη προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολείων για να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, με στόχο να μειώσει ακόμα παραπάνω το εκπαιδευτικό προσωπικό. Με υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 1 μέρα μετά τις εκλογές της 25/5/2014, ανάμεσα στις 79 συγχωνεύσεις-καταργήσεις δημοτικών σχολείων, προβλέπει για το Βύρωνα την τιμητική του με 6.  Τη συγχώνευση των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων μειώνοντας κατά 1 τα τμήματα, τη συγχώνευση των 3ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων και τη συγχώνευση των 9ου και 16ου Δημοτικών Σχολείων μειώνοντας κατά 2 τα τμήματα.
Προχωρούν ολοταχώς στις 1.676 καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 και στην υλοποίηση του νέου μνημονίου που ψηφίστηκε προ εκλογών και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών για την παιδεία και μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις των ΕΕ και ΔΝΤ και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Στόχος η φτηνή εκπαίδευση για το κράτος, αποτέλεσμα η ακριβή για μαθητές και γονείς, η ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας από τα φροντιστήρια, ανισότητες και ένταση των ταξικών φραγμών.

Παράλληλα, με την υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου από το κράτος με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του, μεθοδεύεται η παράδοση του στη ζούγκλα της «αγοράς» με τη μέθοδο αναζήτησης  χρηματοδότησης  από  χορηγούς-εταιρείες,  με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Αυτές οι μεθοδεύσεις πάνε μαζί με τις συγχωνεύσεις στους φορείς υγείας, πρόνοιας και τις περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Δεν μας πείθουν ότι γίνονται για εξοικονόμηση δαπανών αφού,  την ίδια ώρα δίνουν εκατομμύρια για σεμινάρια και άλλα έξοδα για τη λεγόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και άλλα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, στηρίζουν με δισεκατομμύρια τις τράπεζες, ξοδεύουν επίσης δισεκατομμύρια για εκστρατείες στο εξωτερικό, νατοϊκούς εξοπλισμούς και αγορές όπλων. Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική απαξιώνει το δημόσιο, δωρεάν σχολείο και το ρόλο του.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Όχι μόνο γιατί απουσίαζε από την κινητοποίηση που οργανώθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», αλλά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει καμιά διάθεση να εμποδίσει τις συγχωνεύσεις. Έχουμε την εμπειρία από τη στάση της και στις προηγούμενες συγχωνεύσεις των γυμνασίων και λυκείων και από το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Οι αντιδράσεις της περιορίζονται μόνο σε φραστική αντίθεση στα μέτρα.

Απαιτούμε :

·     την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, όπως ζητά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. της περιοχής μας.
·     Να μην προχωρήσουν οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις των δημοτικών σχολείων.
·     Αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κτίρια, σε υποδομές, σε λειτουργία-συντήρηση των σχολείων.

Καλούμε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές

·     να παραστούν στο δημ. συμβούλιο, που ζητάμε να συγκληθεί και με τη μαζική συμμετοχή τους
·     να απαιτήσουν να αποφασιστούν και να στηριχτούν δράσεις για να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολείων.

ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ