Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Βυρωνιώτες, Βυρωνιώτισσες,

Οι Δημοτικές Παρατάξεις : Βύρωνας Ανάπτυξη – Προοπτική, η Προοδευτική Δημοτική Συμπαράταξη και η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα καλούν όλους τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς της πόλης να συντονίσουμε τη δράση μας την ΤΡΊΤΗ 24 Ιουλίου στην είσοδο του Κουταλά στις 7.00 μ.μ. για να υπερασπιστούμε τον Υμηττό, το περιβάλλον και τη ζωή μας, να καταγγείλουμε τις πολιτικές που ευθύνονται για την καταστροφή του δάσους και να διεκδικήσουμε μέτρα για την προστασία, τη σωτηρία και τη διάσωση του βουνού.


Η πυρκαγιά της 16ης Ιουλίου στον Υμηττό, λίγες μέρες μετά τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα 350 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης να αποτεφρωθούν, αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων πυρκαγιών, και μιας σειράς ενεργειών που έχουν σα στόχο την καταστροφή του Υμηττού και τη μεταφορά δραστηριοτήτων στο χώρο αυτό.

Οι “μνηστήρες” του Υμηττού (κυβερνήσεις, δήμοι, εκκλησία, εργολάβοι και διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα) εδώ και χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να οικειοποιηθούν και να «αξιοποιήσουν» τμήματά του. Ο Υμηττός αντιμετωπίζεται ως ένας άχρηστος χώρος, στον οποίο μπορούν να εγκαταστήσουν μια σειρά δραστηριοτήτων. Είναι γνωστές οι διεκδικήσεις από την εκκλησία χιλιάδων στρεμμάτων στο Υμηττό και οι επιδιώξεις της για την ανέγερση Συνοδικού Μεγάρου στον Καρέα έκτασης 67.000 τ.μ., όσο και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τη διάνοιξη μέσα από το δάσος της Δυτικής Περιφερειακής οδού, αλλά και της σημερινής Δημοτικής Αρχής η οποία θέλει να δημιουργήσει Δημαρχιακό Κέντρο στον Υμηττό. Στο χώρο του δάσους παραμένουν τα στρατόπεδα, το βενζινάδικο, η χωματουργική εταιρεία, το λατομείο, το σκοπευτήριο και ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς αμφισβητείται καθώς εκκλησία κράτος και ιδιώτες (φιλοδασική εταιρία, καταπατητές) διεκδικούν την κυριότητά του. Το χέρι των εμπρηστών και των καταπατητών οπλίζεται τόσο από τους δασοκτόνους νόμους που έχουν ψηφισθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στις δασικές εκτάσεις, όσο και την προσπάθεια αναθεώρησης από τη σημερινή κυβέρνηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά τις δασικές εκτάσεις.

Η έλλειψη ουσιαστικής χρηματοδότησης για την αγορά περισσοτέρων και σύγχρονων μέσων, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπροστασίας και πυρόσβεσης συμβάλλει σημαντικά στην καταστροφή του βουνού. Η φύλαξη και η πυρόσβεση του δάσους δεν μπορεί να στηρίζεται κυρίως στην εθελοντική δασοπροστασία, παρά τη σημαντική βοήθεια που παρέχει στη φύλαξη του δάσους.
Ο Υμηττός αποτελεί πνεύμονα και πηγή ζωής για την Αθήνα. Ας τον προστατέψουμε διεκδικώντας:

Άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Λήψη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που θα συμβάλλουν στη θωράκιση ενόψει του φθινοπώρου. 

Αύξηση των κονδυλίων για την δασοπροστασία και την πυρόσβεση και αξιοποίηση νέων τεχνολογικών μέσων.
Απομάκρυνση όλων των σημερινών χρήσεων από τον Υμηττό (στρατόπεδα, βενζινάδικο, λατομείο, χωματουργική, σκοπευτήριο, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.λπ ).
Καμία καινούρια χρήση - παρέμβαση σε όλο τον άξονα του βουνού είτε για κοινωφελή είτε για ιδιωτικό σκοπό (ΟΧΙ στη νέα περιφερειακή Υμηττού, ΟΥΤΕ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΟΥΤΕ ΜΕΓΑΡΟ της Εκκλησίας, ΟΧΙ στην κατασκευή παιδικού σταθμού στα Αναπηρικά).
Καμία επέκταση της πόλης στον Υμηττό. Προστασία και διαφύλαξη του περιαστικού πρασίνου (Πικ–Νικ, Αναπηρικά, Γρανικού)
Διαφύλαξη και κατοχύρωση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Υμηττού.
Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Τα προηγούμενα χρόνια οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ήταν αυτές που απέτρεψαν τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων για 8 δήμους, που εμπόδισαν τη μεταφορά του αμαξοστασίου της Ε.Α.Σ. στον Υμηττό. Σήμερα η δράση των πολιτών είναι αυτή που θα προστατέψει το βουνό από τους κάθε είδους επίδοξους καταπατητές και θα μπει φρένο στην καταστροφή του.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΒΥΡΩΝΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ