Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2009

ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Και αυτό το καλοκαίρι ζούμε πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Υμηττός, Β.Α. Αττική, Εύβοια, Ζάκυνθος, Κιθαιρώνας, Πόρτο Γερμενό, … Δεν τις συνηθίσαμε, ούτε τις αποδεχόμαστε σαν αναπόφευκτο γεγονός. Δεν πρόκειται για έργο σε επανάληψη, αφού κάθε χρόνο οι συνέπειες τους σωρεύονται σε ένα πιο επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον, οι βλάβες που προξενούνται είναι δυσκολότερο να επανορθωθούν και οι επιδράσεις τους στη ζωή των ανθρώπων γίνονται πιο δραματικές. Οι συνθήκες ζωής και στην επαρχία, αλλά και ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής χειροτερεύουν.

Οι νέες πυρκαγιές δεν αποτελούν μια ακόμα φυσική καταστροφή, που συνέβη χωρίς ευθύνες και χωρίς αιτίες. Όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το έδαφος για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την αποψίλωση των δασών προετοιμάζεται μεθοδικά εδώ και χρόνια με την πολιτική που ασκείται: - Νόμοι, όπως ο Ν. 779/79 της Ν.Δ. και ο Ν. 1734/89 του ΠΑΣΟΚ για να αποχαρακτηρισθούν εκ. στρέμματα δάσους, Ν. 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε τον ορισμό της έννοιας του δάσους απαιτώντας την κάλυψη στο 25% της επιφάνειας με δασικά είδη αντί του προηγούμενου 15%, - Αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001 επί ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε η προσπάθεια της Ν.Δ. για νέα αναθεώρηση παρότι δεν τα κατάφερε.

Έκτοτε με μια σειρά ρυθμίσεις, σχέδια και διατάξεις προωθεί τον αποχαρακτηρισμό και την εκμετάλλευση των δασών. – Η αναδάσωση δεν είναι πουθενά πάνω απ’ 10% των καμένων. - Από καμιά κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει η σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου. -Το «λιγότερο κράτος» που σήμαινε λιγότερες κοινωνικές δαπάνες ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και δημιούργησε τα κενά στο πρωταρχικό που είναι η πρόληψη (δασοπροστασία) και τις περικοπές των χρημάτων για πυρόσβεση, για χιλιάδες κενές θέσεις δασοπυροσβεστών και τεχνικά μέσα. Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση.

Από την άλλη η έκταση των πυρκαγιών, η επαναληπτικότητα τους και η ένταση των συνεπειών τους φανερώνουν ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ που δεν έχει να κάνει μόνο με τις τρέχουσες πολιτικές που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα, αλλά με το καπιταλιστικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας μας. Μια μαύρη κλωστή συνδέει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου και την ξηρασία, που έχει κάνει τα δάση έτοιμα να φουντώσουν με την πρώτη φιτιλιά, με το κοινωνικό σύστημα της ασύδοτης εκμετάλλευσης της φύσης και του ανθρώπου. Το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, η ιδιοποίηση του πλούτου, το «αναπτυξιακό» μοντέλο που προωθείται στο όνομα της «αξιοποίησης» της γης, η απαξίωση του συλλογικής χρήσης του περιβάλλοντος έναντι της ατομικής ιδιοκτησίας οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών και βάζουν προσάναμμα στα δάση.

Τους δρόμους της φωτιάς χάραξαν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και στον Υμηττό. Τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό έδειξε η φετινή φωτιά που εξαπλώθηκε στη Β.Α. Αττική. Γιατί πάνω από τους ανθρώπους και το περιβάλλον μπαίνουν τα κέρδη και οι επιχειρήσεις.

Από τη μια οι ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι οικοπεδοφάγοι, οι εμπρηστές, τα real estate, με την αλόγιστη δόμηση και από την άλλη το κράτος, η εκκλησία, ο στρατός, οι δήμοι, οι ΔΕΚΟ με τις ανεξέλεγκτες χρήσεις ασελγούν πάνω στη γη και στα δάση θεωρώντας τα ένα «πεδίο βολής φτηνό».

Κομμάτια του ίδιου παζλ αποτελούν η πολιτική της Ε.Ε., τα νέα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, το Νέο Ρυθμιστικό Αττικής, η κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων μέσα στον Υμηττό, οι καταπατήσεις, η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, τα «αναψυκτήρια» τύπου Μαγγίνα, το αυθαίρετο Σουφλιά, οι βίλες μέσα στα δάση, η έλλειψη πόρων για αναδασώσεις-διάνοιξη ζωνών πυρασφάλειας-φροντίδα των δασών, η υποβάθμιση των κινδύνων, η έλλειψη οργάνωσης, προετοιμασίας και συντονισμού από τους αρμόδιους φορείς, το σχεδιαζόμενο Π.Δ. για τον Υμηττό.

Σήμερα, πριν είναι πολύ αργά, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική του κράτους και των ΟΤΑ και να μπουν οι βάσεις για τη αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση.

Απαιτείται άμεσα κινητοποίηση όλων των κατοίκων για τη ματαίωση των σχεδίων τους. Μόνο η ανάπτυξη ενός μαζικού-λαϊκού κινήματος με την ανεξάρτητη δράση των επιτροπών κατοίκων, των πρωτοβουλιών αγώνα, των μαζικών φορέων και η καταγγελία των ευθυνών των κρατικών και των δημοτικών αρχών μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια τους.

Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας, χωρίς αυταπάτες για τις δήθεν οικολογικές ευαισθησίες των μεγάλων επιχειρηματιών που ελέγχουν ΜΜΕ και θέλουν την ανάθεση του συντονισμού των κινητοποιήσεων σε αυτούς. Να διεκδικήσουμε μαχητικά όσα μας ανήκουν. Να μην περιοριστούμε σε ανώδυνες και ελεγχόμενες σιωπηρές διαμαρτυρίες.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ τα νέα σχέδια της κυβέρνησης Ν.Δ. και όλου του συνασπισμού της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας τους για :

• Παράδοση της δημόσιας γης και των δασών στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
• Κατασκευή αυτοκινητόδρομων μέσα στα δάση.
• Εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό που θυσιάζει ακτογραμμή και δάση στο βωμό της εμπορικής εκμετάλλευσης.
• Εφαρμογή Ρυθμιστικού σχεδίου στην Αττική, που επεκτείνει την πόλη και τσιμεντοποιεί το λεκανοπέδιο.
• Ξεπούλημα της καμένης αγροτικής γης στην κατασκευαστική και τουριστική βιομηχανία,
• Οικονομική «αξιοποίηση» των δασών.
• Άρση ακόμα και των χαλαρών και διάτρητων διατάξεων για την προστασία των ορεινών όγκων της Πάρνηθας, του Υμηττού, της Πεντέλης, όπως επιχειρείται και με το νέο σχέδιο Π.Δ. για τον Υμηττό.
• Εμπορευματοποίηση – τσιμεντοποίηση του περιαστικού πράσινου και των ελεύθερων χώρων μέσα στον αστικό ιστό.


ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ :
 Να καταργηθούν οι «δασοκτόνοι» νόμοι.
 Χωρίς εξαιρέσεις κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων και άμεσο σχεδιασμό της αναδάσωσής τους.
 Άμεση χρηματοδότηση για τη λήψη μέτρων προστασίας των καμένων εκτάσεων από διάβρωση, καταπατήσεις, διεκδικήσεις, δόμηση.
 Επεξεργασία δασολογίου και δασικών χαρτών, που θα συμπεριλαμβάνουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις (θαμνώδη) με απαγόρευση κάθε άλλης χρήσης τους.
 Απαγόρευση της επέκτασης του σχεδίου πόλης στις δασικές περιοχές.
 Κατάργηση της ιδιοκτησίας ή της διεκδίκησης δασικών εκτάσεων από εκκλησία, τράπεζες, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, καταπατητές και κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα. Το δάσος ανήκει στο λαό.
 Γενναία χρηματοδότηση για την προστασία των δασών, με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και μέσα και προσλήψεις του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
 Αποζημίωση των πυροπαθών χωρίς φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων και να μην οικοδομηθεί ξανά τίποτα στις δασικές εκτάσεις (καμένες και μη).
 Περισσότερο πράσινο, ελεύθερους χώρους και ελεύθερες παραλίες και μέσα στον πολεοδομικό ιστό.
Μπροστά στην ακατάσχετη λεηλασία των εργαζόμενων και της φύσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, που φέρνει πλάι στην παγκόσμια φτώχεια και τους πολέμους και το φάσμα μιας πρωτοφανέρωτης οικολογικής καταστροφής, μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζόμενων και της νεολαίας μπορεί να βάλει φραγμό και να υπερασπίσει το μέλλον.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ» ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ Ν. ΙΩΝΙΑ – ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΙΜΟΥ
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΑΦΝΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009