Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για μια ακόμη χρονιά δεκάδες παιδιά εργαζομένων έμειναν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ η έναρξη της νέας χρονιάς συνοδεύεται από μια σειρά χρόνιων προβλημάτων: ακατάλληλα κτήρια, διατήρηση των τροφείων, ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και παιδαγωγικό υλικό.
Ιδιαίτερα οξυμένο παρουσιάζεται το κτηριακό πρόβλημα στους 1ο και 5ο συστεγαζόμενους παιδικούς σταθμούς. Είκοσι μέρες από την έναρξη λειτουργίας των σταθμών και τα εκατό περίπου παιδιά που φιλοξενούνται στους δύο σταθμούς παραμένουν όλη την ημέρα στις αίθουσες καθώς δεν έχουν πρόσβαση στον αύλειο χώρο στον οποίο πραγματοποιούνται εργασίες από τα τέλη Ιουλίου. Η ολοήμερη παραμονή των παιδιών εντός του κτηρίου δε βοηθά τόσο στην εύρυθμη λειτουργία όσο και στην προσαρμογή ιδιαίτερα των νέων παιδιών στους σταθμούς. Στους δύο αυτούς σταθμούς η παρασκευή των φαγητών γίνεται εκ περιτροπής για τον κάθε σταθμό μιας και ο χώρος της κουζίνας δεν επαρκεί για να ετοιμάζονται ταυτόχρονα τα γεύματα των παιδιών.
Η δημοτική αρχή η οποία διακατέχεται από έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης αντί να δώσει άμεσα λύσεις οδηγεί σε υποβάθμιση τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να απαντήσει στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η δική της κωλυσιεργία και αδράνεια.
Η ανάγκη ανέγερσης νέων σύγχρονων ιδιόκτητων παιδικών σταθμών σε κάθε γειτονιά καθώς και παρεμβάσεων στους ήδη υπάρχοντες, μετατίθενται στις καλένδες και εντάσσονται στις προεκλογικές σκοπιμότητες της δημοτικής αρχής. Όσο πιο κοντά στις εκλογές λειτουργήσει ένας νέος σταθμός, τόσο καλύτερα για τη δημοτική αρχή, όχι όμως και για τις ανάγκες των πολιτών οι οποίοι αποκλείονται από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και οδηγούνται στην αγκαλιά των ιδιωτικών σταθμών βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.