Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ)ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΦΡΟΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΟΔΙΑ»
Ξεκίνησαν δίκες ενάντια σε μέλη συλλογικοτήτων που πρωτοστατούν στον αγώνα για δημόσιους ελεύθερα προσβάσιμους αυτοκινητόδρομους. Οι δύο πρώτες δίκες πήραν αναβολή, της Κορίνθου για το τέλος του 2013 και της Αττικής για το Νοέμβρη του 2015. Στις 16 & 18 Ιανουαρίου δικάζονται 20 αγωνιστές από Λάρισα και Βόλο, ενώ ακολουθούν σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Από τις μηνύσεις των ιδιωτικών εταιρειών είσπραξης των διοδίων παραπέμπονται περισσότεροι από 38 άνθρωποι. Οι μηνύσεις δεν αφορούν τη διέλευση χωρίς πληρωμή διοδίων, αλλά την ηθική αυτουργία σε διέγερση διάπραξης πλημμελήματος ή σε άλλους για διάπραξη εγκλήματος. Οι κατηγορούμενοι στοχοποιήθηκαν, επειδή πρωτοστατούν στο κίνημα δεν πληρώνω τα διόδια ή επειδή έκαναν δηλώσεις ενάντια στη ληστρική εκμετάλλευση των εθνικών δρόμων, μέσω των διοδίων που εισπράττουν οι ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες. 
Διαβάστε παρακάτω το ψήφισμα των κινήσεων περιφερειών και πόλεων. 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Με μια σειρά ληστρικών συμβάσεων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδόθηκαν προς εκμετάλλευση οι δρόμοι στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για πολλές δεκαετίες. Το δικαίωμα της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης μετατράπηκε σε εμπόρευμα. Πραγματοποιείται στην κυριολεξία μια ληστεία σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.
Στη ληστεία ο λαός αντέδρασε με κινητοποιήσεις και άνοιγμα των εθνικών δρόμων για ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων θορυβημένη από τις λαϊκές αντιδράσεις για το χαράτσι των διοδίων, αλλά και για τη συνολική πολιτική της, προχώρησε σε διαταγές πληρωμής και απειλές για κατασχέσεις ενάντια σε αγωνιστές που κινητοποιήθηκαν, λόγω της άρνησης πληρωμής των παράνομων διοδίων και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά την Αστική Δικαιοσύνη, σε τρομοκρατικές διώξεις. Μπαράζ οι κλήσεις σε δίκη με «κατηγορίες» που προκαλούν τρόμο για το ύφος τους, λες και δικάζονται τρομοκράτες ή υπόκοσμος.
Μέσα στον Ιανουάριο οδηγούνται σε δίκες σε Κόρινθο, Λάρισα, Αττική 38 πολίτες που εναντιώθηκαν στην πληρωμή των διοδίων (36 για Αττική - Θεσσαλία και 2 για Κόρινθο), κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις φορέων και κινήσεων κατά των διοδίων. Από τους κατηγορούμενους της Αττικής ζητείται το εξοντωτικό ποσό των 500.000 ευρώ!
Πρόκειται για διώξεις ευθέως πολιτικές αφού ποινικοποιούν το φρόνημα και κάθε πράξη ή έκφραση πολιτικής κριτικής και αντίστασης. Συγκεκριμένα για την παραπομπή σε δίκη αγωνιζόμενων πολιτών ενεργοποιήθηκε το άρθρο 184 του ποινικού κώδικα που αποτελεί ένα αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό κατάλοιπο του μετεμφυλιακού αστυνομικού κράτους με αποτέλεσμα η κατηγορία να αφορά τη δήθεν διέγερση σε διάπραξη εγκλήματος. Είναι σαφές ότι οι διώξεις αυτές αποσκοπούν στην ευθεία ποινικοποίηση του μαζικού πολιτικού κινήματος και αποτελούν ευθεία βολή στην καρδιά όλων των κινημάτων αντίστασης του λαού μας.
Με την ποινικοποίηση της μη καταβολής διοδίων και των λαϊκών κινητοποιήσεων για την κατάργησή τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει την ξεδιάντροπη ληστεία του λαού που διαπράττουν οι μεγαλοκατασκευαστές μέσω των διοδίων.
Πρόκειται για προσχηματικές και φρονηματικές διώξεις, με σκοπό να κάμψουν τις αντιστάσεις της κοινωνίας που αγωνίζεται ενάντια στα μνημόνια και στο γενικό ξεπούλημα της χώρας, στα πλαίσια του οποίου ετοιμάζονται για «παραχώρηση» και η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, η υγεία, η παιδεία, το σύνολο των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.
Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως η ελεύθερη, γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση. Αντιστεκόμαστε στη φορομπηξία και στις ληστρικές και συχνές αυξήσεις των τιμών των διοδίων που σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική συρρικνώνουν δραματικά το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα.
Το μαζικό λαϊκό κίνημα θα αντιδράσει οργανωμένα απέναντι στη βάρβαρη πολιτική.
Καταδικάζουμε τις δικαστικές διώξεις και ζητάμε:
Απόσυρση όλων των κατηγοριών και σταμάτημα κάθε δίωξης για τα διόδια
Την κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους
Την ακύρωση των ληστρικών συμβάσεων παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες.
Κατασκευή δημοσίων έργων και συγκοινωνιών με λαϊκό κοινωνικό έλεγχο χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός.
Δημόσιες σύγχρονες δωρεάν συγκοινωνίες για εργαζόμενους, άνεργους, νεολαία, συνταξιούχους.


Αγωνιστική Πρωτοβουλία Λεβιδίου
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής
Ανυπότακτη Πετρούπολη
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνρηση Πειραιά-Ανταρσία στο Λιμάνι
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας
Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας - Ανταρσία για την Ανατροπή
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Εκτός Σχεδίου, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Ν. Ιωνίια
Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.) Δάφνης Υμηττού  
Μια Πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης


Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια-ΠΡΩΚΑΤ