Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ και ΥΒΡΕΙΣ από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
 
Την ίδια στιγμή που ο δήμος είναι σε οικονομική ασφυξία (δεν πληρώνει εργαζόμενους του, καθυστερεί τους μισθούς των περισσότερων, δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς προμηθευτές κ.α.), η δημοτική αρχή αποφάσισε την πρόσληψη ενός ακόμα συμβούλου της με λεφτά του δήμου (δηλαδή των κατοίκων) με αμοιβή 73.800 € με σκοπό τη «διαμόρφωση συστήματος κοστολόγησης βάσει δραστηριοτήτων στο Δήμο Βύρωνα».

Η παραπάνω διαδικασία γίνεται, σύμφωνα με το νόμο και τον Καλλικράτη, με απλή απόφαση της δημ. αρχής. Το θέμα τυπικά είναι νομότυπο, δεν είναι όμως και ηθικό. Ο ρόλος των συμβούλων της δημ. αρχής Χαρδαλιά για επικοινωνία-δημόσιες σχέσεις, εξεύρεση κονδυλίων, μελέτες, εκδηλώσεις κ.α. δεν καλύπτει ανάγκες των κατοίκων, αλλά της δημ. αρχής. Η νέα θέση για σύμβουλο κοστολόγησης δεν γίνεται για να υπάρξουν προτάσεις περιορισμού των περιττών εξόδων του δήμου. Το πρόβλημα βρίσκεται στην όλη πολιτική της δημ. αρχής με τα έργα βιτρίνας μεγάλου ύψους (ασφαλτοστρώσεις, πράσινη διαδρομή, κ.α.),  τις ανακοστολογήσεις προ τα πάνω του κόστους των έργων (στίβος, κ.α.) και το φουσκωμένο κόστος άλλων έργων (κολυμβητήριο, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, κ.α.), στα οποία έχουμε αναφερθεί με άλλες ανακοινώσεις μας. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει στον υπερδανεισμό και στην επερχόμενη χρεωκοπία του δήμου.
Αυτή η κατάσταση τώρα επιβάλλει στη δημ. αρχή να προσπαθήσει από τη μια να δικαιολογήσει αυτές τις δαπάνες και από την άλλη να περιορίσει δαπάνες για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων σε πρόνοια, παιδεία, έργα υποδομών, καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη, προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ, παράλληλα επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των σταθερά εργαζόμενων του δήμου,  προωθεί την εμπορευματοποίηση παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων, σύμφωνα με τις επιταγές των μνημονίων της συγκυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. Χρειάζεται να εμφανίσει προσπάθειες εξορθολογισμού και εξυγίανσης για τους δανειστές του δήμου. Όποιο και να είναι το έργο και η αποστολή αυτού του συμβούλου δεν δικαιολογείται ούτε η πρόσληψή του, ούτε το ίδιο το κόστος της, που είναι ακριβώς στην κατεύθυνση, που ίσχυε και μέχρι τώρα, δηλαδή οι δαπάνες για ημέτερους σκοπούς πλεονάζουν, την ίδια ώρα που επικαλούνται ανάγκη περιορισμού των εξόδων.

 Μια παράμετρος που συμπληρώνει αυτές τις επιλογές είναι οι επιθέσεις που εξαπολύουν παράγοντες της δημ. αρχής ενάντια σε όσους διαφωνούν και αντιστέκονται στην πολιτική τους. Με απαράδεκτους, υβριστικούς και αποπροσανατολιστικούς χαρακτηρισμούς, ο δήμαρχος επιτέθηκε σε συνδικαλιστές του σωματείου εργαζόμενων του δήμου, οι οποίοι ήταν παρόντες την 1/11 στη διαδικασία διαγωνισμού πρόσληψης αυτού του συμβούλου και ζητούσαν να ματαιωθεί. Αποδεικνύεται πια ότι δεν είναι χαρακτηρισμοί εν βρασμώ γενικά, αλλά μεθοδευμένη τακτική λάσπης. Αποτελεί συνέχεια των υβριστικών επιθέσεων που ο δήμαρχος εξαπολύει σε κατοίκους, οι οποίοι προβαίνουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας για προβλήματα σε συνεδριάσεις του δημ. συμβούλιου για «λαϊκισμούς, ανευθυνότητα, παρέες, χαφιέδες, μαφίες, κ.α.» Είναι μια τακτική λάσπης του στυλ «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»,  που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να μη συζητείται κάθε φορά η ουσία των πραγμάτων. Συνδυάζεται δε με την επίθεση και τον τραυματισμό του εκπροσώπου της Αριστερής Παρέμβασης, Σταύρου Τζιορτζιώτη, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος του δημ. συμβουλίου από τον πρόεδρο της, κ. Ρεϊζίδη που έχει μεν τη φραστική καταδίκη από τη δημ. αρχή, αλλά και μέχρι στιγμής την κάλυψη του από την παράταξή τους για να συνεχίσει να κατέχει θέση δημ. συμβούλου.

Απαιτούμε να σταματήσει ο δήμος να αποτελεί μηχανισμό περάσματος της πολιτικής που ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά  συμφέροντα σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων.
 Να σταματήσει ο αυταρχισμός και οι επιθέσεις της δημ. αρχής απέναντι σε όσους διαφωνούν και αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα και τις επιλογές της.

4/11/2012