Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Π.Α.Υ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ Σ.Π.Α.Υ. ?
Ήρθε σε γνώση μας επιστολή της νέας αντιπροέδρου του ΣΠΑΥ, (Σύνδεσμου Προστασίας και Ανάπτυξης (;;) Υμηττού), ο οποίος συγκροτείται από τους δήμους πέριξ του Υμηττού και στον οποίο είναι όλα τα τελευταία χρόνια πρόεδρος ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία αναφέρεται σε κακώς κείμενα του ΣΠΑΥ. Θυμίζουμε ότι η λειτουργία του ΣΠΑΥ χρηματοδοτείται από τους δήμους, το κράτος, ευρωπαϊκά προγράμματα (κοινώς δικά μας χρήματα) και δωρεές. Ενώ, τα έσοδα του κυμαίνονται ετησίως από 2 έως 2,5 δις. (από αυτά 1,3 δις από χρήματα των δήμων), σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στην επιστολή της νέας αντιπροέδρου, δημοτικής συμβούλου από την Ηλιούπολη, καταγγέλλονται τα παρακάτω:
1. Από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2012 έχει γίνει μόνο 1 συνεδρίαση της  εκτελεστικής επιτροπής, ενώ εμφανίζεται να έχουν γίνει 6 συνεδριάσεις και να έχουν εγκρίνει δεκάδες αποφάσεις για τις οποίες μέλη της εκτελεστικής δεν είχαν λάβει γνώση.
2. Το διάστημα 2008 έως 2010  πολιτικοί συνεργάτες του κ. Χαρδαλιά  έχουν εισπράξει με συμβάσεις από τον ΣΠΑΥ για διάφορες εργασίες (παροχής συμβουλών,  οργάνωσης εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων, ανάλυσης πληροφοριών κλπ)  μεγάλα ποσά.


Συγκεκριμένα η κ. Αλιφραγκή, νυν πρόεδρος δημ. Συμβουλίου Βύρωνα, έχει εισπράξει  135.000 € , ο κ. Μαχαίρας, έμμισθος σύμβουλος του κ. Χαρδαλιά,  για 8.5 μήνες 45.000 € και η κ. Αρβανίτη Τζίνα, πρώην δημ. Σύμβουλος του κ. Χαρδαλιά,  για 3 μήνες 11.000 €.

Γίνεται φανερό ότι υπάρχει μεγάλο ηθικό και πολιτικό  ζήτημα. Και δεν αναφερόμαστε στο νομικό θέμα της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων με το δήμο και τους επηρεαζόμενους από αυτόν φορείς από πρόσωπα που συμμετέχουν σε δημοτικά ψηφοδέλτια ή κατέχουν μετακλητές θέσεις στο δήμο, γιατί εδώ οι νομικοί μπορεί να βρουν διάφορα παράθυρα, (ότι δεν είναι ο δήμος ο εργοδότης, ο ΣΠΑΥ είναι ευρύτερο νομικό πρόσωπο, κ.α.). Μόνο που το νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει χρησιμοποίηση του δημόσιου για οικονομικές αναθέσεις σε ημέτερα πολιτικά πρόσωπα.

 Μας γεννιούνται επίσης, διάφορα ερωτήματα. Πως έγιναν αυτές οι αναθέσεις ? Οι εργασίες ήταν απαραίτητες ? Η εκτέλεσή τους ήταν πραγματική ή εικονική? Οι δημοτικοί άρχοντες που αντιπροσώπευαν άλλες παρατάξεις τι έλεγχο ασκούσαν όλα αυτά τα χρόνια ? Μήπως υπήρχε «οικουμενική» μοιρασιά στις αναθέσεις έργων και για αυτό συγκάλυψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ? Τι θέση παίρνουν έστω εκ των υστέρων οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στο Δ.Σ. του ΣΠΑΥ ?

Ο ΣΠΑΥ εξυπηρετεί την προστασία του Υμηττού (προστασία του δάσους, συντήρηση, πυροσβεστική φύλαξη, κ.α.) ή αυτά αποτελούν τη δευτερεύουσα λειτουργία – προκάλυμμα και στην πραγματικότητα εξυπηρετεί πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες της δημοτικής εξουσίας και των διαπλεκόμενων συμφερόντων ?

Είναι καιρός, όταν στο όνομα της λήψης δανείων για να ενισχύσουν τις τράπεζες και για να πληρώσουν τους δανειστές, μας ξεζουμίζουν με αντεργατικά και φορομπηχτικά μέτρα και μειώνουν τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, υποδομές, να αποκαλυφθεί η υποκρισία όσων δηλώνουν ότι όλα αυτά γίνονται για την εξυγίανση και την τακτοποίηση της σπατάλης του δημόσιου.

Απαιτούμε από το Δ.Σ. του ΣΠΑΥ και όλες τις παρατάξεις που εμπλέκονται σε αυτό να δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία για τον ΣΠΑΥ (έργα, αναθέσεις, έσοδα, έξοδα, κ.α.) για αυτήν και τις προηγούμενες θητείες. Δεν αρκούν τα λίγα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα. Να υπάρξει δημοσιοποίηση οικονομικών και εργατικός έλεγχος στη λειτουργία του ΣΠΑΥ. Να αποκτήσει το ρόλο του για την προστασία του περιβάλλοντος: Προστασία του δάσους, αναδάσωση των καμένων, φύλαξη και καθαρισμός του δάσους. Απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του στρατού, των δήμων, των εργολάβων, των ΔΕΚΟ. Όχι σε σχέδια εκμετάλλευσης του από εκκλησία, κράτος και ιδιώτες.

28/7/2012