Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 9/11, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να στηρίξει τους κατοίκους του Βύρωνα με συγκεκριμένα μέτρα, όταν δεν πληρώνουν το χαράτσι ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η Αριστερή Παρέμβαση ζήτησε με γραπτό κείμενο-πρόταση να υπάρξει υλοποίηση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβούλιου της 10/10, που είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία μετά από πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης, και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σαν δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα θα στηρίξουμε τους κατοίκους μας να μπορούν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα αν μπορούν ή όχι να πληρώσουν αυτό το φόρο. Θα σταθούμε δίπλα στους αγώνες των κατοίκων, των σωματείων, των πρωτοβουλιών, των επιτροπών αγώνα, των λαϊκών συνελεύσεων και των φορέων της πόλης μας που συλλογικά και οργανωμένα δρουν στη κατεύθυνση της μη πληρωμής των χαρατσιών.»

Προτείναμε ο δήμος να στηρίξει οργανωτικά και τεχνικά τους κατοίκους και τις επιτροπές που δραστηριοποιούνται για το θέμα. Στο δήμο να υπάρξει γραφείο, που να συγκεντρώνει δικαιολογητικά (φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ, του αποδεικτικού πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος πλην του χαρατσιού και τα στοιχεία του κατοίκου), ώστε να προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την ΔΕΗ, για την κάλυψη της μη πληρωμής του χαρατσιού και να μην κοπεί το ρεύμα αυτών των ανθρώπων. Εάν η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα κάποιου κατοίκου, τότε να επανασυνδέεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Αυτή τη μορφή δράσης και στήριξης των κατοίκων έχουν επιλέξει αρκετοί δήμοι, όπως η Ν. Ιωνία, το Ελληνικό, η Πετρούπολη κ.α..

Αντίθετα, ο δήμαρχος Βύρωνα, τώρα που, ήδη σε περιοχές του Βύρωνα, έχουν σταλεί οι πρώτοι λογαριασμοί, που περιλαμβάνουν αυτό το χαράτσι, και είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 10/10 με συγκεκριμένους τρόπους, την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια.

Αυτό που έκανε ήταν να βγάλει μια ανακοίνωση που γράφει ότι: «Η προτροπή στη μη πληρωμή, δεν είναι υπεύθυνη επιλογή καθώς οι πολίτες δεν καλύπτονται νομικά», ότι «σκοπεύει να κινηθεί νομικά, στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου» και ότι προχωρά σε «κατάθεση εξωδίκων και υπομνήματα στον Εισαγγελέα για την καταχρηστικότητα του νόμου για τους μακροχρόνια άνεργους, ΑΜΕΑ, τετραπληγικούς, που υποχρεώνονται να πληρώσουν και θα έχουν μετά την επιστροφή των χρημάτων»

Στο δημοτικό συμβούλιο της 9/11, η δημοτική πλειοψηφία ψήφισε αυτή τη μεθοδολογία για να αποφύγει την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων που δεν πληρώνουν το χαράτσι.

Πρόκειται για κοροϊδία που θεωρεί ότι η προστασία των κατοίκων από το άδικο χαράτσι είναι ελεημοσύνη που οφείλεται μόνο σε όσους είναι σε ακραία όρια φτώχειας. Τα επιχειρήματα του στυλ γιατί να μην πληρώσουν οι εφοπλιστές (έχουμε πολλούς στο Βύρωνα?) είναι παραπλανητικά για να εφαρμόσουν και να διαχειριστούν ένα νόμο κοινωνικά ανάλγητο. Δεν έχει υπάρξει πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ζητά να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα μεγάλα εισοδήματα ή τα υπερκέρδη.

Η Αριστερή Παρέμβαση επισημαίνει ότι καμιά ψευδαίσθηση δεν μπορεί να υπάρχει για τις δυνάμεις που στηρίζουν και διαχειρίζονται το πολιτικό σύστημα. Ο λαός μόνο με τους αγώνες του και τα δικά του όργανα μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματά του.

9/11/2011