Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΚΕΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥΣ


Οι νέες πυρκαγιές στην Αττική δεν είναι μια ακόμα φυσική καταστροφή, που συνέβη χωρίς ευθύνες και χωρίς αιτίες. Αποτελεί ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα από το κεφάλαιο, την πολιτική των κυβερνήσεων και των κρατικών και δημοτικών φορέων που διαχειρίζονται την πόλη και το περιβάλλον. Η νέα κατάσταση αποκαλύπτει τις ευθύνες των φορέων της κεντρικής και τοπικής εξουσίας.
Κομμάτια του ίδιου παζλ της καταστροφής του δάσους και του πράσινου του Υμηττού αποτελούν οι πυρκαγιές, οι σχεδιαζόμενοι αυτοκινητόδρομοι, οι συνεχιζόμενες εμπορικές, εργοταξιακές και στρατιωτικές χρήσεις μέσα στο δάσος, οι διεκδικήσεις ιδιοκτησίας του από την εκκλησία, οικοπεδοφάγους και καταπατητές. Η εκμετάλλευσή του ως δωρεάν χώρο εγκαταστάσεων από το κράτος, τους δήμους, το στρατό, την αεροπορία, τους σταθμούς με τις κεραίες τους και τις ΔΕΚΟ. Όλα αυτά φέρνουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τις συνθήκες ζωής στο λεκανοπέδιο.
Περισσότερο από ποτέ πριν απαιτείται σήμερα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι ενέργειες για την υπεράσπιση του Υμηττού.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε το δάσος και το πράσινο από όλες τις σημερινές και τις σχεδιαζόμενες αυθαιρεσίες. Να ματαιώσουμε τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη και πρωτίστως την κατασκευή των μεγαθήριων μέσα στο στρατόπεδο της Αεροπορίας και την προώθηση της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων και της σήραγγας.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες με την οικοδόμηση κτιρίων μέσα στον Υμηττό, που έγινε με την άδεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χωρίς πολεοδομική άδεια ή ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσίας. Αποτελεί μέρος των γενικότερων σχεδίων της που φέρνουν αποψίλωση όλων των δασών μαζί και του Υμηττού στο όνομα της προσοδοφόρας «ανάπτυξης».
ΙΟΥΝΗΣ 2009 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ



Ταυτόχρονα σοβαρή είναι και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα, που άφησε να περάσουν 2 μήνες εργασιών και να ριχτούν άφθονοι τόνοι μπετόν χωρίς να πάρει άμεσα μέτρα για τη διακοπή τους. Θυμίζουμε ότι από τις 3 Ιούνη, όταν αντιληφθήκαμε την έναρξη των έργων, ενημερώσαμε το Δήμαρχο εγγράφως και ρωτούσαμε τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση διακοπή των εργασιών. Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε στο Δασαρχείο, στο Υπουργείο Άμυνας, στην Πολεμική Αεροπορία και στο ΣΠΑΥ ρωτώντας τι αφορούν τα έργα, αν είναι σε γνώση τους, με τι άδεια γίνονται και τι μέτρα θα πάρουν για τη διακοπή τους. Απάντηση δεν λάβαμε από κανένα. Στις 17 Ιούνη στο Δημοτικό Συμβούλιο φέραμε το θέμα για συζήτηση και με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν πάρθηκε καμιά απόφαση και δεν ενημερωθήκαμε για το αν γίνονται ενέργειες και ποιες. Ταυτόχρονα υπήρχε κινητοποίηση και από την Επιτροπή των Κατοίκων που είχε κάνει και παράσταση στη Διοίκηση του Στρατοπέδου της Αεροπορίας.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ
Συνυπεύθυνος είναι και ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος των Δήμων γύρω από τον Υμηττό με πρόεδρο τον κ. Χαρδαλιά) που άργησε να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή των εργασιών, γεγονός αναμενόμενο από τη στάση των δήμων και στα άλλα θέματα που αφορούν την προστασία του Υμηττού.
Δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την αρχική αρνητική απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, που δεν διέταξε την διακοπή των εργασιών, ανοίγοντας την όρεξη για παρόμοιες αυθαιρεσίες. Η τωρινή προσωρινή απόφαση αναστολής, είναι ένα πρώτο βήμα, που όμως δεν αρκεί και δεν μας εφησυχάζει.
Είναι φανερό ότι ο μόνος δρόμος και τρόπος για να υπερασπίσουμε το φυσικό περιβάλλον είναι η κινητοποίηση όλων των κατοίκων για την ματαίωση των σχεδίων τους. Η δράση αυτή βάζει μπροστά στις ευθύνες τους όλους. Και πιέζει τους αρμόδιους να ασχοληθούν έστω καθυστερημένα, επικοινωνιακά και δικαστικά με το θέμα και να υπάρχει προβολή από τα ΜΜΕ. Η προστασία του Υμηττού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της δημοτικής αρχής ή στα χέρια των επίδοξων διαχειριστών της δημοτικής εξουσίας. Δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακής προβολής, κούφιων αντιπαραθέσεων και πλειοδοσίας για ατομικές ικανότητες και «έξυπνες» κινήσεις των διεκδικητών της δημοτικής εξουσίας, μακριά και έξω από τους κατοίκους.

Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους με τη μαζική ανεξάρτητη δράση των Επιτροπών Κατοίκων, των Πρωτοβουλιών Αγώνα, των μαζικών φορέων και με την καταγγελία της αδράνειας και των ευθυνών των κρατικών και των δημοτικών αρχών.
Απαιτείται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, να μην περιοριστούν σε συμβολικές ενέργειες και αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Τώρα πορείες και συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μόνιμος αποκλεισμός της περιοχής ώστε να μην γίνονται παράνομες εργασίες και χρήσεις του βουνού.

 ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.
 ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
 ΝΑ ΑΝΑΔΑΣΩΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ.
 ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΖΩΝΗ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
 ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.
 ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009