Τετάρτη 6 Ιουλίου 2005

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΙ – και ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα την Τετάρτη 29/6/05 ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική προθέσεων και τακτικών των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό.
Ογδόντα χρόνια μετά την ίδρυση του Βύρωνα τίθενται για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Θέμα της συγκεκριμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ήταν η έγκριση πολεοδομικής μελέτης για τη μείωση του συντελεστή δόμησης από 3,6 σε 3 στην περιοχή του κέντρου η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη ενώ στις υπόλοιπες περιοχές να μείνει ο ίδιος, η μείωση του μέγιστου ύψους των οικοδομών από 29 σε 15 μέτρα, η μείωση του ποσοστού κάλυψης καθώς και άλλες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην πόλη.
Η κατάσταση πλέον στην πόλη είναι τόσο τραγική που τα ζητήματα αυτά τα ανοίγει η Δημοτική Αρχή κάτω από την πίεση κατοίκων και Δημοτικών Παρατάξεων.
Η μελέτη παρόλο που εκπονήθηκε με βάση την απογραφή του πληθυσμού του 2001 και όχι τον πραγματικό αριθμό των κατοίκων, αναδεικνύει μια σειρά προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η πυκνότητα του πληθυσμού, η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων καθώς και η αναλογία των κοινόχρηστων χώρων ανά κάτοικο, σε ορισμένα σημεία της πόλης είναι χειρότερη και από το Δήμο της Αθήνας.
Για την άναρχη ανάπτυξη στο λεκανοπέδιο ευθύνες έχουν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολούθησαν και για τα συμφέροντα που εξυπηρέτησαν. Δεν είναι άμοιρες ευθυνών όμως και οι Δημοτικές Αρχές για αυτή την κατάσταση οι οποίες ταυτίσθηκαν και εξυπηρέτησαν τα εργολαβικά συμφέροντα. Στο όνομα της ανάγκης να βάλει ένα κεραμίδι στο κεφάλι του ο πρόσφυγας ή ο φτωχός εργαζόμενος επιδόθηκαν στη λογική της αντιπαροχής φτιάχνοντας πόλεις φυλακές πνιγμένες στο μπετό και στο κέρδος των εργολάβων.
Στο Βύρωνα σημαντικό αρνητικό ρόλο έπαιξαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν στη λογική της οικοδομικής αναρχίας αλλά πρωτοστάτησαν σε λογικές αύξησης του συντελεστή, του ύψους των οικοδομών κλπ. Ιδιαίτερα η παράταξη του ΚΚΕ η οποία διοικούσε το δήμο τα τελευταία 25 χρόνια έχει τεράστιες ευθύνες. Όχι μόνο αδιαφόρησε, αλλά συγκάλυψε και ταυτίστηκε με τα εργολαβικά και κατασκευαστικά συμφέροντα για τα ζητήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού στην πόλη. Έχει ευθύνες γιατί κατεδαφίστηκαν σχεδόν όλα τα παλιά προσφυγικά και δεν έμεινε τίποτα να θυμίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Έτσι εξηγείται και η τοποθέτηση της στο Δ. Συμβούλιο. Δεν μπορεί ακόμα και σήμερα, από τη θέση της αντιπολίτευσης να αλλάξει πολιτική. Οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι τοποθετήθηκαν κατά της μείωσης του συντελεστή κλπ,, υπερασπιζόμενοι την σημερινή άναρχη κατάσταση, αποχώρησαν από το Δ. Συμβούλιο χωρίς να ψηφίσουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με τον επικεφαλής της, γνήσιο εκπρόσωπο των εργολαβικών συμφερόντων λόγω επαγγέλματος, τοποθετήθηκε κατά της μείωσης του συντελεστή και ψήφισε κατά.
Η Παράταξη που συμμετέχει ο ΣΥΝασπισμός ασκώντας κριτική σε διάφορες πλευρές της πρότασης της δημοτικής αρχής και ζητώντας ακόμη περισσότερη μείωση του συντελεστή ψήφισε υπέρ.
Η Αριστερή Παρέμβαση από την πρώτη ιδρυτική της διακήρυξη (1994) έβαζε ζήτημα για τη δόμηση της πόλης και απαιτούσε να παρθούν μέτρα για την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο εκπρόσωπός της στην παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στα συμφέροντα που δόμησαν τη σημερινή Αθήνα, υποστήριξε τη φιλοσοφία της αποκέντρωσης και της αποσυμφόρησης των αστικών κέντρων και κατέδειξε τον ανεπαρκή χαρακτήρα της πρότασης της Δημοτικής Αρχής. Παρατήρησε εύστοχα ότι η μελέτη αφορά την απογραφή του 2001 που δεν καταδεικνύει το πραγματικό πληθυσμό του Βύρωνα –ο οποίος είναι διπλάσιος–δεν καθορίζονται σαφή όρια των οικιστικών ζωνών από το δάσος του Υμηττού, δεν εξασφαλίζονται κοινόχρηστοι χώροι σε μία συνοικία όπου η αναλογία κοινόχρηστου χώρου ανά κάτοικο είναι μικρότερη και από το δήμο της Αθήνας, δεν εξασφαλίζεται η ανάδειξη της πολεοδομικής ιστορίας της πόλης και η μείωση των πολεοδομικών δεικτών είναι τόσο μικρή που ουσιαστικά δεν θα αλλάξει την εικόνα της πόλης ούτε θα βελτιώσει την κυκλοφορία και τους ελεύθερους χώρους απαιτώντας και προτείνοντας να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης από 3,6 σε 2 και αναλογικά να μειωθεί σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε πιο βαθιές και ουσιαστικές τομές αν θέλει όντως να αλλάξει την κατάσταση στην πόλη και να μη μείνει μόνο στις επουσιώδεις αλλαγές που προωθεί με την πρότασή της, ενώ τόνισε την ανάγκη συμβολής σε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών που θα προωθεί την ποιότητα ζωής στην πόλη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εντείνει την δράση της το επόμενο διάστημα ενώνοντας την φωνή της με όλους εκείνους που θέλουν να συγκρουσθούν με τα μεγάλα συμφέροντα και τις αντιλαϊκές πολιτικές.


Δημήτρης Χατζηστέλιος