Πέμπτη 15 Ιουνίου 2006

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Η έλλειψη σύγχρονων σχολικών κτιρίων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βύρωνας.
Η διπλοβάρδια αντιμετωπίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή είτε με τη μετατροπή του οποιοδήποτε χώρου όπως οι αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων, οι διάδρομοι ακόμα οι τουαλέτες και τα υπόγεια σε αίθουσες διδασκαλίας, είτε τοποθετώντας προκατασκευασμένες αίθουσες στα προαύλιο (Αγ. Τριάδα, 3ο Γυμνάσιο) Όμως και η τωρινή δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατασκευάζοντας αίθουσες στους προαύλιους χώρους περιορίζοντάς τους ακόμη περισσότερο.
Τα γυμναστήρια, οι βιβλιοθήκες, τα χημεία, τα εργαστήρια πληροφορικής και τεχνολογίας είναι ανύπαρκτα στα περισσότερα σχολεία ή και εκεί που υπήρχαν έγιναν αίθουσες. Σε αρκετά συγκροτήματα δεν υπάρχουν γραφεία για τους εκπαιδευτικούς. Τα προαύλια είναι μικρά με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χώρος που έχουν τα παιδιά για να παίξουν και να εκτονωθούν. Οι αυλές θυμίζουν περισσότερο νεκρό τοπίο, αφού το πράσινο απουσιάζει από τις αυλές των σχολείων ή εκεί που υπάρχει έχει περισσότερο διακοσμητικό χαρακτήρα.
Η έλλειψη αιθουσών επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχολικό συγκρότημα της Αγ. Τριάδας όπου σε κάθε τάξη υπάρχουν τριάντα μαθητές. Η εφαρμογή του ολοήμερου δε συνοδεύτηκε από την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, στην ίδια αίθουσα οι μαθητές τρώνε, κάνουν μάθημα, απασχολούνται από τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων.
Πολλά παιδιά της προσχολικής ηλικίας μένουν εκτός νηπιαγωγείου μιας και η έλλειψη χώρων από τη μια και η μη υποχρεωτική προσχολική αγωγή τα αφήνει έξω από το χώρο της προσχολικής αγωγής.
Πολλά σχολεία του Βύρωνα είναι παλιά, χτισμένα από την εποχή που ήρθαν στο Βύρωνα οι πρόσφυγες (1ο , 2ο, 4ο , 7ο , 12ο ,Δημοτικά Σχολεία), αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης μας, όμως δεν μπορούν να καλύψουν την ασφάλεια, την υγιεινή και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι συγκεντρωμένα σε δύο σημεία της πόλης και οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά.
Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές πρέπει να διεκδικήσουμε σύγχρονα σχολεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών – εκπαιδευτικών. Να απαιτήσουμε από το Δήμο να απαλλοτριώσει χώρους και από την πολιτεία την κατασκευή σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση σήμερα προχωρά στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της κατασκευής των σχολικών κτιρίων μέσω της σύμπραξης Ιδιωτικού – Δημόσιου τομέα, προωθείται το μοντέλο του σχολείου εμπορικού κέντρου, τα υπόγεια ενοικιαζόμενα γκαράζ, τα μαγαζιά, θα συνυπάρχουν μαζί με τις τάξεις και τους μαθητές.
Να αντισταθούμε στο μοντέλο του σχολείου επιχείρησης που προωθείται. Να αρνηθούμε την είσοδο των χορηγών και τη μετατροπή των δημόσιων σχολείων σε σχολεία της Coca – Cola και των παιδιών σε πελάτες. Ήδη μέσω των προγραμμάτων αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής αγωγής, ευέλικτης ζώνης πολλά σχολεία λόγω της έλλειψης χρημάτων αναζητούν χορηγούς για να τα υλοποιήσουν.
Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο δημόσιο πραγματικά δωρεάν σχολείο που θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών - εκπαιδευτικών.