Πέμπτη 15 Ιουνίου 2006

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25 ΒΥΡΩΝΑΣ
ΤΗΛ 2107651584
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριοι Σύμβουλοι.

Θέλουμε να θέσουμε για συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δύο ζητήματα που για την Αριστερή Παρέμβαση έχουν ιδιαίτερη σημασία:
1. Η προστασία του ΥΜΗΤΤΟΥ από τα διάφορα συμφέροντα
2. Η προστασία και ανάδειξη των στενών μεταξύ των πολυκατοικιών σε διάφορα σημεία της πόλης..
Είναι κοινή διαπίστωση όλο και περισσότερων πολιτών όχι μόνο του Δήμου Βύρωνα αλλά και του Λεκανοπεδίου ότι ο ΥΜΗΤΤΟΣ αποτελεί πηγή ζωής για την πόλη μας και για όλη την ΑΘΗΝΑ.
Χρόνια τώρα αναπτύσσονται δραστηριότητες στο βουνό από το Κράτος, το Δήμο και τα ιδιωτικά συμφέροντα οι οποίες δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον και την προστασία του. Λεωφόρος Κατεχάκη, Αττική Οδός, επέκταση της νέας περιφερειακής ΥΜΗΤΤΟΥ. Στα όρια του Δήμου Βύρωνα με τον ΥΜΗΤΤΟ συνεχίζουν να λειτουργούν μια σειρά δραστηριότητες που μόνο την καταστροφή προκαλούν και επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον.
Τέτοιες είναι: Τα στρατόπεδα, το σκοπευτήριο, το λατομείο, ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, το ΠΑΡΚΙΝ ιδιωτικής χωματουργικής εταιρείας πάνω από τα στρατόπεδα για τα φορτηγά και τα μηχανήματα της, ενώ στη είσοδο του Κουταλά, στο φανάρι της Κατεχάκη, διαμορφώνεται νέος χώρος στάθμευσης φορτηγών και λεωφορείων.
Την ίδια στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν τα σχέδια του Οργανισμού της Αθήνας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου για την επιχωμάτωση των παλιών λατομείων. Για μεγάλο διάστημα χιλιάδες ιδιωτικά φορτηγά μετέφεραν και άδειαζαν στο ΥΜΗΤΤΟ μπάζα και χώμα. Από τη διαδικασία αυτή ο Δήμος εισέπραττε χρήματα, είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο βυρωνιώτικος λαός ποιο είναι το ποσό που εισέπραξε ο Δήμος, που βρίσκονται αυτά τα χρήματα, αν αξιοποιήθηκαν και για ποιο σκοπό.
Τελευταία μέχρι και οι “Άγιοι” πατέρες γοητεύθηκαν από το Βουνό και θέλουν να οικοδομήσουν εκκλησιαστικό συνοδικό μέγαρο. Οι ταμπέλες της εκκλησίας της Ελλάδας παραμένουν σε διάφορα σημεία για να θυμίζουν σε όλους τις ορέξεις της ιεραρχίας της εκκλησίας για τον ΥΜΗΤΤΟ, παρά το γεγονός ότι η αντίδραση του Δήμου και των μαζικών φορέων της πόλης απέτρεψε προς το παρόν τα σχέδια της για το εκκλησιαστικό μέγαρο.
Οι περιοχές με περιαστικό πράσινο που βρίσκονται κάτω από την Κατεχάκη όπως λόφος Αράπη, Ζωοδόχου Πηγής, Κοπανά, το ρέμα της Γρανικού είναι εγκαταλειμμένες. Απαιτείται ο άμεσος καθαρισμός τους και η προστασία τους από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο χώρος του Κουταλά χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα συντήρηση και καθαριότητα.
Ρωτάμε το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι πότε θα αδιαφορεί γι’ αυτή την κατάσταση.
Απαιτούμε να συζητηθεί το ζήτημα αυτό και να αποφασιστεί η απομάκρυνση και το κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων που δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον και τον ΥΜΗΤΤΟ.
Να μην κατασκευαστεί η νέα περιφερειακή ΥΜΗΤΤΟΥ.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα στενά δρομάκια μεταξύ των πολυκατοικιών.
Τα στενά δρομάκια ανάμεσα στις πολυκατοικίες θυμίζουν στιγμές από την ιστορία της πόλης μας, συμβάλλουν στον αερισμό μεταξύ των πολυκατοικιών χρειάζεται έστω και την τελευταία στιγμή όσα έχουν διασωθεί από τα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα με ευθύνη του Δήμου να καθαριστούν, να φωτιστούν ώστε και προσπελάσιμα να είναι από τους πολίτες και να αναδειχθούν ως ιστορικός και αρχιτεκτονικό χώρος.
Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει το μοναδικό εμπόδιο στους διάφορους επίδοξους καταπατητές εργολάβους και ιδιοκτήτες.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τώρα:
1. Την κατάργηση της απαράδεκτης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (1996) που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες και εργολάβους να καταπατούν τα δρομάκια.
2. Τον καθαρισμό, φωτισμό και ανάδειξη όλων των στενών, ξεκινώντας από τα δρομάκια που είναι γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και στη συνέχεια επεκτείνοντας το σε όλη την πόλη.
Μια θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνέβαλλε να ξαναζωντανέψουν στιγμές από την ιστορία της πόλης,. όχι μόνο για να γνωρίζουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι αλλά και για μια άλλη αντίληψη για την αισθητική και τη ζωή στην πόλη μας.ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Ιούνιος 2006