Χατζηστέλιος Δημήτριος εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το λόγο.
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα από το ΄94 που δημιουργήθηκε ήταν βασική της διακηρυκτική αρχή της το πολεοδομικό ζήτημα, η μείωση του συντελεστή δόμησης, η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, η μείωση του μεγίστου ύψους των οικοδομών κ.λπ. Καταλήξαμε σε αυτές τις θέσεις κατανοώντας ότι η σημερινή Αθήνα και ο Βύρωνας χτίστηκε στη βάση οικονομικών συμφερόντων χωρίς όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές να πάρουν υπ’ όψιν το συμφέρον και την υγεία του πολίτη. Καμία ουσιαστική αλλαγή δε μπορεί να προκύψει για την ποιότητα ζωής στην πόλη αν δε γίνεται έχοντας υπ’ όψιν την προώθηση της αποκέντρωσης και της αποσυμφόρησης των αστικών κέντρων. Όταν ακούσαμε το νέο για τη μελέτη του Δήμου δε σας κρύβουμε ότι μας χαροποίησε. Πιστέψαμε ότι υπήρχε η πιθανότητα να βγει κάτι θετικό από αυτή την ιστορία. Αυτή την αίσθηση διαδέχτηκε η απογοήτευση όταν διαβάσαμε τη μελέτη. Αυτή η μελέτη είναι άτολμη, άνευρη. Η δημοτική αρχή έκανε ένα βήμα που μένει μετέωρο, που δεν καταλήγει πουθενά. Έκανε πολύ θόρυβο για το τίποτα. Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι αν έπαιρνε υπ’ όψιν την πραγματική εικόνα της πόλης, θα έθιγε ευρύτατα τον κοινωνικό ιστό. Άποψή μας είναι ότι το μόνο που θα έθιγε θα ήταν τα εργολαβικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του Ι.Χ. Πολιτική σας επιλογή κ. Δήμαρχε είναι να μην το κάνετε.
Γιατί λοιπόν τα λέμε αυτά:
Πρώτον, όπως ήδη ειπώθηκε και όπως ήδη παραδέχεται και η δημοτική αρχή η μελέτη δε βασίζεται σε πραγματικά πληθυσμιακά στοιχεία. Παίρνει υπ΄ όψιν της την απογραφή του 2001. Όλοι ξέρουμε πως ο πληθυσμός του Βύρωνα ανέρχεται στο σχεδόν διπλάσιο νούμερο. Είναι λοιπόν η μελέτη πλασματική. Οπότε γιατί μιλάμε; Το νούμερο του πληθυσμού καθορίζει βασικούς συντελεστές, όπως την πυκνότητα του πληθυσμού, τους κοινόχρηστους χώρους, τον συντελεστή δόμησης. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται λοιπόν είναι μία μελέτη που να παίρνει υπ’ όψιν της την πραγματική πληθυσμιακή εικόνα του Βύρωνα.
Δεύτερον, οι κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν κατά άτομο σύμφωνα με τα δικά σας νούμερα, τη δική σας μελέτη είναι κατά μέσο όρο ανάλογα με την περιοχή 1,5 έως 2,5 τ.μ. ανά άτομο. Για να καταλάβουμε πόσο άσχημο είναι αυτό να πούμε ότι στον Δήμο Αθηναίων με την τραγική κατάσταση που επικρατεί η αναλογία αυτή είναι 4 έως 5 τ.μ. ανά άτομο. Άρα γιατί μιλάμε; Η κατάσταση αυτή για μας είναι πρόκληση. Είναι απαράδεκτη. Είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης ελεύθερων χώρων στην πόλη. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με τη δέσμευση ακατοίκητων σπιτιών από το δήμο. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουν τέτοια σπίτια οι εργολάβοι και να μη μπορεί να τα βρει ο δήμος με τις τεχνικές του υπηρεσίες. Ή ακόμα και με απαλλοτριώσεις. Τέλος πάντων είναι αναγκαία η δημιουργία ελεύθερων χώρων.
Τρίτον, υπάρχει όντως μία υπαρκτή μείωση του μεγίστου ύψους χονδρικά, γιατί δεν είναι το ίδιο από περιοχή σε περιοχή, από 29 στα
[Να μη μιλήσουμε ότι ισχύει η μεταφορά συντελεστή δόμησης που είναι ένα μεγάλο ζήτημα για το που πάει ο συνολικός συντελεστής].
Είπε η κα Γεωργούλα ότι ελπίζουμε, έτσι είπε ελπίζουμε ότι δε θα γίνει εκμετάλλευση όλου του διαθέσιμου συντελεστή δόμησης, γιατί τυχόν κάποια παλιά ακατοίκητα σπίτια δε θα χτιστούν. Μα γιατί μιλάμε; Με ευχολόγια; Τι πάει να πει ελπίζουμε; Τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια ξέρουμε όλοι ότι έχει χτιστεί και το τελευταίο παλιό και ιστορικό σπίτι του Βύρωνα και με τις αντιπαροχές ξετρυπώνουν μεγαθήρια;
Και τέλος πάντων εδώ υπάρχει ένα ζήτημα για το ιστορικό κέντρο και την ανάδειξή του. Από παλιά κτίρια το μόνο που έχει μείνει ουσιαστικά είναι το παλιό δημαρχείο και η στοά της παλιάς αγοράς. Τι εννοούμε εμείς όταν λέμε ανάδειξη του ιστορικού κέντρου; Εννοούμε ενοποίηση του κέντρου του Βύρωνα της πλατείας του Αγ. Λαζάρου με το Άλσος της Αγ. Τριάδας με πεζοδρομήσεις και ήπια κυκλοφορία με περιορισμό φυσικά του Ι.Χ. στο κέντρο.
Μιλήσατε για τα Σούπερ Μάρκετ και ότι μένουν οι ρυθμίσεις ως έχουν. Καλά έχετε κάνει ποτέ μια βόλτα για να δείτε τι γίνεται με τα πάρκινγκ των φορτηγών και το πως κλείνουν οι δρόμοι; Ξέρετε ότι αν κάνετε μία βόλτα στη Ζωοδόχο Πηγή στην Αρχ. Μακαρίου και στην Γρανικού από την Αρχ. Μακαρίου ως την Λ. Καρέα θα μετρήσετε 600 αυτοκίνητα και μιλάμε για περιοχή με διώροφα και μονοκατοικίες και με χαμηλό συντελεστή δόμησης. Φανταστείτε τι γίνεται στο κέντρο και τι αδιέξοδο είναι αυτά που προτείνετε.
Δεν θέλουμε να τα βάλουμε με τον εργαζόμενο, τον φουκαρά τελικά της όλης υπόθεσης που προσβλέπει στην αντιπαροχή για να πάρει ένα νέο διαμέρισμα στο παιδί του. Όμως η λογική των ομαδοποιήσεων των οικοδομικών τετραγώνων και της αντιπαροχής είναι αυτή που έφερε τον Βύρωνα μέχρι εδώ. Και να σας πω και το άλλο; Το θέμα της κατοικίας του κοσμάκη δε θα λυθεί με την αντιπαροχή, η οποία θα φέρει χειρότερους όρους διαβίωσης, κεραίες, ακτινοβολίες, ανυπαρξία κοινόχρηστων χώρων, ύπαρξη ρύπων, καρκίνους και τελικά αβίωτη ζωή.
[Πριν δύο τρεις ημέρες στην ΕΤ-2 έδειχνε μία ανάπλαση που γίνεται στο Περιστέρι ενταγμένη σε κάποιο πρόγραμμα, και παίρνει υπ’ όψιν της στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με ανασκευή μέρους των σπιτιών με οικολογικά υλικά, εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά. Ίσως σε μία μελέτη για τον Βύρωνα να είναι ψιλά γράμματα η εισαγωγή σχεδιασμού με στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που εξασφαλίζει ισορροπία προς το περιβάλλον με οικολογικά υλικά, εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80% στην καλύτερη περίπτωση, καλύτερο φωτισμό και αερισμό κ.λπ. Ίσως όλα αυτά να θεωρούνται υπερβολικά, σε άλλες όμως ευρωπαϊκές χώρες δεν νοείται πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς να παίρνονται υπ’ όψιν τέτοια στοιχεία. Και εδώ ακόμη είναι και η έκθεση ανθρώπων σε βλαβερές ακτινοβολίες. Ξέρουμε όλοι το ντόρο που γίνεται για τα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ξέρουμε ακόμη ότι υπάρχει και συγκεκριμένη δικαστική απόφαση για συγκεκριμένες κεραίες να φύγουν στον Αγ. Αρτέμιο. Θα σας πως λοιπόν κάτι. Τα δύο κύρια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι της COSMOTE και της VODAFONE. Οι υπόλοιπες εταιρείες νοικιάζουν τις κεραίες αυτών. Ξέρετε ότι για να έχει σήμα ένα κινητό στην πόλη πρέπει σε γενικές γραμμές να υπάρχει κάθε
Δυο λόγια ακόμη και τελειώνω.
Κάνετε μία πολεοδομική μελέτη και δεν καθορίζετε ουσιαστικά όρια του ιστού της πόλης με το δάσος του Υμηττού. Και αυτό γίνεται τη στιγμή που η πόλη επεκτείνεται σε βάρος του δάσους. Στα σύνορα Ηλιούπολης Βύρωνα στα όρια με τον οικιστικό ιστό υπάρχει καταπάτηση, στον Καρέα πως επεκτάθηκε το σχέδιο πόλης με τα οικοδομικά τετράγωνα 524, 525, πως μία ράμπα για ανάπηρο έγινε αφορμή να επεκταθεί το σχέδιο μερικά τετραγωνικά σε βάρος του δάσους;
[Στα αναπηρικά πως από παλιά εξαφανίστηκε η αλάνα και το δασάκι και έγινε πόλη; Και πως σήμερα σχεδιάζει η δημοτική αρχή να επεκτείνει το σχέδιο πόλης με έναν παιδικό σταθμό, ο οποίος αν εξαιρέσουμε τη χωροθέτησή του είναι ένα χρήσιμο και απαραίτητο έργο για την περιοχή; Πόσα πράγματα ακόμη θα φτιάξουμε στο δάσος; Πόσο ακόμη θα προχωρήσουμε το σχέδιο πόλης για διάφορες χρήσεις;].
Θέλουμε τελικά να καθορίσουμε που σταματάει η πόλη και αρχίζει το δάσος;
Ευθύνη σήμερα έχουν όλοι εκείνοι που δεν πιέζουν για ακόμη πιο τολμηρά μέτρα. Όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που έφτιαξαν αυτό το Βύρωνα μαζί με τους εργολάβους. Αλλά και η σημερινή δημοτική αρχή που συνεχίζει να αγνοεί βασικές ανάγκες ζωής των δημοτών και δεν προχωρά πιο πέρα.
Εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε για ένα κίνημα πολιτών που στο επίκεντρο θα έχει τη διαμόρφωση όρων ποιότητας ζωής για τους πολίτες ενάντια στα οικοδομικά συμφέροντα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΔΕΥΤΕΡΟΜΙΛΙΑ
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εμείς η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα κάνουμε πολιτική αρχών. Έχουμε κάποιες βασικές θέσεις. Δεν κάνουμε μικροκομματισμό, δεν ψάχνουμε να βρούμε αφορμές και επιχειρήματα για να απορρίψουμε την μελέτη, πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει στην πόλη εδώ και χρόνια, να πούμε να αποσυρθεί ή δεν ξέρω τι. Όχι... Εδώ δεν κατακρίνουμε τη δημοτική αρχή για τα όσα κάνει αλλά για τα όσα δεν κάνει. Για το γεγονός ότι επιλέγει ουσιαστικά να μη φέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην πόλη και προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτή την κατάσταση. Με τι δηλαδή θα έπρεπε να συνηγορήσουμε; Με το γεγονός ότι κάνετε μία πολεοδομική μελέτη και δεν καθορίζετε τα όρια με το δάσος του Υμηττού και δεν μιλάει κανείς; Με το κύριο Ξαρχογιάννη που λέει ότι το κέντρο του Βύρωνα είναι καμένο; Με το γεγονός ότι αφήνετε το συντελεστή δόμησης από 3,06 στο 3; Μας λέτε ότι το 2 είναι υπερβολικό. Εντάξει λοιπόν, είναι υπερβολικό. Κάντε το 2,6 ή 2,8 ή 2,9. Τέλος πάντων κατεβάστε το κάτω από 3. Δείξτε ότι όντως έχετε διάθεση να αλλάξετε κάτι. Μην μας λέτε ότι το κατεβάζετε και το αφήνετε στο 3.
Είπα προηγουμένως για το θέμα των κοινόχρηστων χώρων που είναι γύρω στο 1,5 τ. μέτρο ανά άτομο. Να σας πως κάτι; Δεν είναι τόσο, είναι ακόμη μικρότερο. Γιατί στους κοινόχρηστους χώρους αφήνετε τραπεζοκαθίσματα που καλύπτουν σημαντικό μέρος, όπως στον Άγιο Λάζαρο. Επιτέλους είναι απαράδεκτη η κατάσταση με τους κοινόχρηστους χώρους. Τουλάχιστον, περιορίστε τα τραπεζοκαθίσματα, δε λέμε να καταργηθούν, εξασφαλίστε όμως χώρο για τον πεζό, για τον δημότη που τους χρησιμοποιεί. Και ξέρετε κάτι κ. Δήμαρχε επειδή εδώ λέμε διάφορα για το ιστορικό κέντρο και τα ιστορικά κτίρια να σας θυμίσω ότι επί δική σας δημαρχίας χάθηκε το ιστορικό κτίριο στην Ολύμπου. Όχι, δεν ανακαλώ κύριε δήμαρχε. Δευτερολογήστε αν θέλετε. Πάρτε το λόγο και πείτε με ψεύτη. Και θέλω να τελειώσω με μία επισήμανση και με μία ερώτηση. Η επισήμανση είναι αυτή. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση με τους κοινόχρηστους χώρους κάντε κάτι για να τους εξασφαλίσετε, να δημιουργήσετε καινούριους να περιορίσετε τα τραπεζοκαθίσματα. Και η ερώτηση αφορά ένα πολύ πρακτικό ζήτημα το οποίο μπορεί να το λύσει η δημοτική αρχή. Υπάρχουν διάφοροι δημότες που θέλουν να κτίσουν και οι οικοδομές τους εμπίπτουν στους όρους δόμησης που καθορίζει αυτή, η δική σας η μελέτη. Δε γίνεται τουλάχιστον γι’ αυτούς τους ανθρώπους να γίνει μία εξαίρεση να μην ταλαιπωρούνται ως το 2005 ή και το 2006 και να έχουν το φόβο ότι θα εμπίπτουν στους νέους φορολογικούς συντελεστές και το ΦΠΑ;
Ευχαριστώ.