Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2003

ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΕΑ

Μόλις εχτές πληροφορηθήκαμε την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους της Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κας Παπανδρέου για την κατασκευή Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί δασικής εκτάσεως 27 στρεμμάτων στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καρέα, με ταυτόχρονη δέσμευση συνολικότερης έκτασης 270 στρεμμάτων δάσους.. Δεν ήταν έκπληξη για εμάς η συγκεκριμένη ενέργεια.

Ήδη από το 1999 είχαμε προειδοποιήσει με διάφορες ενέργειες για την επικίνδυνη αυτή κατεύθυνση. Από τότε είχε υπάρξει σχετική ξεκάθαρη απόφαση της Ιεράς Συνόδου ενώ αρκετές φορές είχε αναφερθεί στο θέμα ο Αρχιεπίσκοπος κος Χριστόδουλος (τελευταία αναφορά δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 2/10/2003).

Παρ’ όλα αυτά κανένας από τους επίσημους φορείς, που τώρα δηλώνουν έκπληκτοι, δεν είχε κάνει την παραμικρή ενέργεια. Αντίθετα, όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Υμηττός αντιμετωπίστηκε πολλές φορές από φορείς, ιδιώτες και δημοτικούς άρχοντες σαν χώρος προορισμένος για να φιλοξενήσει διάφορες χρήσεις. Ακόμα και πριν τη ψήφιση του τελευταίου δασοκτόνου νομοσχεδίου και της κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας υπήρχαν σε εξέλιξη συγκεκριμένες προσβολές κατά του Υμηττού (επεκτάσεις στρατοπέδων Σακέτα, Περιφερειακή Οδός, Κέντρο Υπερηψυλής Τάσης στην Ηλιούπολη - Αργυρούπολη κ.ά.). Με ίδιο τρόπο έχει αντιμετωπιστεί τις περισσότερες φορές το περιαστικό πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι σε όλη την πρωτεύουσα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας προωθεί μία λογική εξυπηρέτησης συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος βάζοντας ταφόπλακα στους τελευταίους πράσινους χώρους στην πρωτεύουσα. Το νομοσχέδιο για τα δάση σε συνδυασμό με τις τελευταίες τροπολογίες που κατατίθενται μαζί με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα σημάνουν την δόμηση και συνολική καταστροφή του Υμηττού αλλά και άλλων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην πόλη. Συνένοχος σε αυτό το έγκλημα κατά της ζωής των πολιτών είναι και η Εκκλησία η οποία εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό αίσθημα προσπαθεί να προωθήσει δικά της επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πάγια θέση μας είναι ότι σε χώρους περιαστικού πρασίνου (και φυσικά εντός της Β΄ ζώνης Υμηττού) δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία απόπειρα δόμησης ενώ ταυτόχρονα πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί κάθε υπάρχουσα χρήση που καταστρέφει αυτούς τους χώρους.

Σε αυτό το πνεύμα καλούμε:

- Τους διάφορους φορείς να κινητοποιηθούν για να αποκρούσουν αυτή τη νέα απειλή για τον Υμηττό.

- Τους βουλευτές να καταψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία και κάθε άλλο νόμο ή νομική διάταξη που θα σημάνει την οικοδόμηση των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου στην Αττική.

- Πάνω απ’ όλα τους πολίτες με την δραστήρια κινητοποίησή τους να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται εναντίον τους.

10/12/2003